Αμέλαντες


Αμέλαντες, είναι το όνομα μικρού ορεινού γραφικού χωριού της Βόρειας Εύβοιας.

Ιστορικά συμφωνά με την παράδοση, το χωριό πήρε το όνομα του από τον Τούρκο Αμέλ – Αγά. Πιθανότερα η ονομασία του χωριού να οφείλεται στην ιδιωματική παραφθορά της λέξης «Μέλας» που αποδίδεται στον πόταμο Νηλέα από αρχαίους ιστορικούς. Μέλας λόγω του χρώματος της ιλύς του, από την οποία προέρχεται και η λαϊκή διατύπωση της λέξης Αράπης.
Τα πρώτα σπίτια χτιστήκαν βορειοανατολικά σε υψώματα του Ξηρού Όρους τον 17ο αιώνα μετά την καταστροφή του παλιού χωριού, δυτικά του σημερινού στη θέση Παλιοπαναγιά η Παλιοχώρι.

Όλοι η περιοχή αποτελείτε από δυο υψίπεδα το ένα περιέχετε μεταξύ των διακλαδώσεων του πόταμου Νηλέα και το άλλο είναι οι ανατολικές πλαγιές του Ξυρού Όρους. Όλη η περιοχή αποτελείται από δυο υψίπεδα το ένα περιέχεται μεταξύ των διακλαδώσεων του ποταμού Νηλέα και το άλλο είναι οι ανατολικές πλαγιές του Ξυρού Όρους.
Η μορφολογία του εδάφους είναι πολύμορφη, πέτρινοι όγκοι, πλαγιές, χείμαρροι, κανάλια, ρεματιές, χαράδρες, λόφοι κοιλάδες με πλούσια βλάστηση, πεύκα, έλατα, και θάμνοι. Η θέα στο γαλάζιο του Αιγαίου, αλλά και το καταπράσινο φαράγγι του ποταμού Νηλέα κάνουν το χωριό Αμέλαντες να ξεχωρίζει, από την φυσική ομορφιά του τοπίου. Το ψηλότερο σημείο του χωριού η δυσπρόσιτη κορυφή του προφήτη Ηλία σε ύψος 753 μέτρα.
Οι Αμέλαντες έχουν υψόμετρο 523 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Πως θα πάτε, αν θέλετε να επισκεφτείτε το χωριό, δεν έχετε παρά να ακλουθήσατε τον δρόμο με κατεύθυνση το χωριό Κερασιά στην βόρεια Εύβοια. Εκεί στη είσοδο του χωριού στην διαδρομή από την Χαλκίδα, θα δείτε την διασταύρωση.

Αποστάσεις: το χωριό Αμέλαντες, βρίσκεται σε απόσταση 4 χιλιόμετρα περίπου από το χωριό Κεράσια. Ενώ τα χιλιόμετρα που τον χωρίζουν από την Χαλκίδα είναι 88, με την Αγία Άννα 17 χιλιόμετρα, από την Ιστιαία 29 χιλιόμετρα, και 49 χιλιόμετρα από τα Λουτρά Αιδηψού.
Αμέλαντες ΕύβοιαΑμέλαντεςΑμέλαντες ΕύβοιαςΑμέλαντες Ναός Κατάθεση της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου.Αμέλαντες ΕύβοιαςΑμέλαντεςΑμέλαντες ΒρύσηΑμέλαντες Εξωκλήσι της Παναγίας (Παλιοπαναγιά)