Κερασιά


Κερασιά, είναι ένα πανέμορφο γραφικό ορεινό χωριό, εκτεινόμενο επί του δρόμου Αγία Άννα – Βουτά – Ιστιαία, σε υψόμετρο 560 μέτρα ανατολικά των πηγών του ποταμού Νηλέα.

Συμφώνα με τις αναφορές των ιστορικών, η δημιουργία του χωριού έγινε πιθανότατα προς το τέλος της Βυζαντινής περιόδου, μετά από την ένωση μικρών οικισμών που υπήρχαν στη περιοχή. Επίσης υπάρχει και η άποψη ότι το χωριό δημιουργήθηκε από κατοίκους του χωριού Βασιλικά.

Στα χρόνια της τουρκοκρατίας, υπαγόταν σε τσιφλίκι, μετά την απελευθέρωση από τους τούρκους η γη μοιράστηκε στους κατοίκους. Η ονομασία του έχει σχέση με το δέντρο κερασιά. Συμφώνα με την παράδοση στον χώρο που κτίστηκε το χωριό υπήρχαν κερασιές.

Σήμερα οι κάτοικοι του χωρίου έχουν σαν κύρια ενασχόληση την καλλιέργεια χωραφιών την υλοτομία, και την κτηνοτροφία. Στη Κερασιά προσπαθούν και διατηρούν παραδόσεις και έθιμα των πρόγονων, από τα περισσότερο γνωστά είναι το έθιμο της “Καμήλας”, και το έθιμο της “Πιπεριάς”.

Αναβίωση του εθίμου της “Καμήλας”.
Διοργανώνεται στην Κερασιά τη δεύτερη μέρα του Πάσχα. Σύμφωνα με αυτό το έθιμο, κατασκευάζεται το ομοίωμα της Καμήλας από ξύλο, ύφασμα και κρανίο βοδιού ή γαϊδάρου και περιφέρεται από τους “καμλαράδες” στις γειτονιές του χωριού, τραγουδώντας και σατιρίζοντας την επικαιρότητα.

Αναβίωση του εθίμου της “Πιπεριάς”.
Διοργανώνεται στην Κερασιά την Πρωτομαγιά. Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στα αρχαία χρόνια, όπου τότε παρακαλούσαν τον Δία να φέρει βροχή. Σήμερα, ο Δίας αντικαταστάθηκε από τον Προφήτη Ηλία, και ενώ το έθιμο αυτό λάμβανε μέρος σε όλη την βόρεια Εύβοια, τώρα λαμβάνει μόνο στην Κερασιά. Νέες ντύνουν την ομορφότερη κοπέλα του χωριού με λουλούδια, και χορεύουν γύρω από την κοπέλα τραγουδώντας.

Αξιοθέατα στην Κερασιά.

Αρχαιολογικά ευρήματα δεν υπάρχουν, όμως η ευρύτερη ορεινή περιοχή της Κερασιάς βρίθει παλαιοντολογικών θησαυρών. Τόσο το απολιθωμένο δάσος, όσο και τα απολιθωμένα θηλαστικά, παρουσιάζουν τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον. Αυτό το δάσος είναι μοναδικό φυσικό μνημείο με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς είναι ένα από τα πλουσιότερα απολιθωμένα δάση της Ελλάδας και όλης της Ευρώπης και εκτείνεται μεταξύ των χωριών Κερασιά – Αγία Άννα – Παπάδες. Η πανίδα της περιοχής περιελάμβανε μαχαιρόδοντες (αιλουροειδή σαν λιοντάρια), ελλαδοθήρια (καμηλοπαρδάλεις με κοντό λαιμό) και χαλικοθήρια. Άλλα ζώα που ζούσαν στη περιοχή ήταν ελέφαντες, ιππάρια και ιχθιθήρια (πρόγονος της ύαινας). Η ανεύρεση ενός κρανίου από ρινόκερο με δύο κέρατα, αποτελεί σημαντική ανακάλυψη και έχει σηματοδοτήσει το μεγάλο εύρος των ευρημάτων. Απολιθωμένα ίχνη πανίδας φυλάσσονται στο Μουσείο Παλαιοντολογικών Ευρημάτων Κερασιάς, που λειτούργει τα τελευταία χρόνια στο χωριό.

Φυσικά αξιοθέατα.

Σε απόσταση μόλις 3 χιλιόμετρα από την Κερασιά συναντάμε ένα μοναδικής ομορφιάς καταπράσινο οροπέδιο, γνωστό με την ονομασία Μακρολίβαδο. Ως φόντο έχει το κατάφυτο από έλατα “Ξηρό Όρος” .Από την κορυφή του Ξηρού Όρους μπορεί να αγναντέψει κανείς τις Σποράδες, το Παρνασσό και τον Όλυμπο. Στην πλούσια χλωρίδα του κατά την ονομασία του μόνο “Ξηρού Όρους”, ανάμεσα στο συμπαγές ελατοδάσος μπορούμε να απολαύσουμε κατά την άνοιξη το πλήθος των λουλουδιών. Πιο κάτω από τις κορυφές του Ξηρού Όρους, στο μέσον της διαδρομής που συνδέει την Κερασιά με τη Μονή του Όσιου Δαυίδ , βρίσκονται καταρράκτες (Καταρράκτες Δρυμώνα).

Κερασιά, παλαιοντολογικοί και φυσικοί θησαυροί της Βόρειας Εύβοιας.

Πως θα πάτε, από την Ιστιαία, ακολουθούμε τον δρόμο για Βουτά, συνεχίζουμε για την Κοκκινομηλιά, προσπερνάμε, μέχρι να φτάσουμε στο επόμενο χωριό που είναι η Κερασιά. Στην διαδρομή από την Χαλκίδα, μετά το χωριό Άγια Άννα, συνεχίζουμε μέχρι να συναντήσουμε στην αριστερά πλευρά του δρόμου την διασταύρωση που οδηγεί στην Κερασιά.

Αποστάσεις: από την Ιστιαία 25 χιλιόμετρα, μέσω Βουτά, Κοκκινομηλιά, από τον Αγιόκαμπο 36 χιλιόμετρα, μέσω Ιστιαίας, και από τα Λουτρά Αιδηψού 43 χιλιόμετρα μέσω περιφερειακού Ιστιαίας. Από την Αγία Άννα 13 χιλιόμετρα, και 30 χιλιόμετρα από την Λίμνη μέσω Κεράμεια , Αγία Άννα. Από την Χαλκίδα 84 χιλιόμετρα μέσω Αγία Άννα.

Κερασιά Βόρεια ΕύβοιαΚερασιά Βόρεια ΕύβοιαΚερασιά Βόρεια Εύβοια Βρύση.Κερασιά Βόρειας Εύβοιας.ΚερασιάΚερασιάΚερασιάΜουσείο Παλαιοντολογικών Ευρημάτων Κερασιάς