Δαφνούσα


Δαφνούσα μικρό γραφικό χωριό κτισμένο σε μια καταπράσινη πλαγιά του όρους Κανδήλι. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία την κτηνοτροφία, και την εκμετάλλευση του πλούσιου δάσους της περιοχής.

Ιστορικά για την κατοίκιση στην Δαφνούσα βάση των ευρημάτων πηγαίνουμε στον 14ο αιώνα την εποχή των Ενετών, οι οποίοι ψηλότερα είχαν χτίσει έναν πύργο, τον πύργο της Μπέζας που διατηρείτε ακόμη. Με τον ερχομό των τούρκων κατακτητών οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν και να σκορπιστούν στα γύρω βουνά. Με την απελευθέρωση περνά στα χεριά του άγγλου αγοραστή της περιοχής με την επικύρωση του Ελληνικού κράτους. Αργότερα με τις απαλλοτριωσείς 1922 – 1925 ένα μεγάλο μέρος της Δαφνούσας περνά στα χεριά των κατοίκων. Κατά την δύσκολη περίοδο της γερμανικής κατοχής η περιοχή της Δαφνούσας ήταν κρησφύγετο των Ελλήνων ανταρτών, σε αυτό βοηθούσε πολύ το δύσβατο της περιοχής και το πυκνό δάσος που πρόσφερε μεγάλη κάλυψη. Οι γερμανοί κυνήγησαν τους Έλληνες αντιστασιακούς η μεγαλύτερη μάχη έγινε τον Μάρτιο του 1944 με μεγάλες απώλειες για τα στρατεύματα κατοχής.

Αρχικά το χωριό ονομαζόταν Δράζι(Τράζι – Ντράζι), λέγετε ότι προέρχεται από την αρχαιότητα σαν τοπωνύμιο από την Ελληνική μυθολογία από το όνομα του γιου του ηλίου Τενάγη. Μια άποψη από τους κατοίκους το χωριό ονομαζόταν Ντράζι , ήταν λατινογενής λέξη, από τους Βενετσιάνους τον 13ο αιώνα. Και η τελευταία εκδοχή είναι ότι λέξη Ντράζι, είναι η ξενική προφορά της λέξης «δράση» και οφείλεται στη δράση που είχαν αναπτύξει οι Έλληνες αγωνιστές την εποχή της τουρκοκρατίας. Μετονομάστηκε σε Δαφνούσα το 1957 προφανώς από τις πολλές δάφνες που υπάρχουν στην περιοχή.

Θρύλος που έφτασε στην εποχή μας από στόμα σε στόμα μιλά για δράκο που ζούσε ψηλά στην κορυφή του βουνού πάνω από το χωριό στη τοποθεσία «Δρακότουρλα». Εκεί λένε ότι υπάρχει το αποτύπωμα του ποδιού του δράκου πετρωμένο.
Σήμερα η Δαφνούσα διατηρεί τον παραδοσιακό χαρακτήρα, και είναι αφετηρία για τους περιπατητές σε εξορμήσεις στα πλούσια τοπία της περιοχής, και στην κορυφή του όρους Κανδήλι. Αξιοθέατο είναι ο μισογκρεμισμένος πύργος της Μπέζας η Μπέζα που βρίσκεται 3 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Δαφνούσας.
Η Δαφνούσα έχει υψόμετρο 300 μέτρα περίπου, από την επιφάνεια της θάλασσας.

Πως θα πάτε, ο δρόμος που οδηγεί στην Δαφνούσα βρίσκεται έξω από το χωριό Προκόπι, επίσης και από τον δρόμο έξω από το χωριό Κήρινθος.

Αποστάσεις: από το Προκόπι 5,3 χιλιόμετρα, από την διασταύρωση της Κηρίνθου 14,7 χιλιόμετρα, μέσω Μετόχι, Τρούπι. Από την Χαλκίδα 54 χιλιόμετρα μέσω Προκόπι, από την Ιστιαία 67 χιλιόμετρα μέσω Προκόπι, Κήρινθο, Λίμνη, Ροβιές, Βουτά. Από τα Λουτρά Αιδηψού μέχρι την Δαφνούσα η απόσταση είναι 64 χιλιόμετρα, μέσω Προκόπιι, Κήρινθο, Λίμνης, Ροβιές, Ήλια.

Η πυκνή βλάστηση στην είσοδο της Δαφνούσας. Δαφνούσα, εκκλησία του χωριού. Δαφνούσα - ΔράζιΔαφνούσα - Δράζι Βόρεια ΕύβοιαΔαφνούσα - ΔράζιΔαφνούσα - ΔράζιΔαφνούσα - ΔράζιΔαφνούσα - ΔράζιΔαφνούσα - ΔράζιΔαφνούσα - Δράζι ΕυβοίαςΔαφνούσα, η θέα προς την Βόρεια Εύβοια.