Παραλία Αγίας Άννας


Παραλία Αγίας Άννας(Αγκάλη), είναι ένας παραθεριστικός οικισμός που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της Εύβοιας, 6 χιλιόμετρα περίπου ανατολικά από το χωριό Αγία Άννα. Η τοποθεσία γοητεύει τον επισκέπτη γιατί ο τόπος αυτός έχει ιδιαίτερη ομορφιά και χάρη. Με πανοραμική θέα στο καταγάλανο Αιγαίο ένας ανοιχτός ορίζοντας μια απέραντη τοξότη παραλία, είναι η μεγαλύτερη σε μήκος παραλία της Εύβοιας(περίπου 9 χιλιόμετρα).

Η παραλία της Αγίας Άννας είναι ιδιαίτερα δημοφιλής καλοκαιρινός προορισμός, για πολλούς επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. Επίσης γνωστό το οργανωμένο κάμπινγκ, που βρίσκεται εκατό μέτρα από το κύμα, μέσα σε πυκνό δάσος από πεύκα.Η θάλασσα είναι βαθειά, ο βυθός έχει άμμο, ενώ η παραλία έχει χοντρή άμμο και ροδόχρωμα πεντακάθαρα βότσαλα. Στη βόρεια πλευρά της παραλίας υπάρχει ένας φυσικός όρμος από βράχια, όπου οι ντόπιοι κάτοικοι τον έχουν μετατρέψει σε ένα μικρό λιμανάκι. Στην νότια πλευρά στο τελείωμα της παραλίας υπάρχουν βράχια, φυσικό χώρισμα με την Κρύα Βρύση Κήρινθου.

Σημεία ενδιαφέροντος αξιοθέατα.
Πάνω από το μικρό φυσικό λιμανάκι μεταξύ μικρών βράχων και θάμνων αρχίζει ένα μικρό μονοπάτι, η διαδρομή μοναδική, στο τέλος η μαγευτική παραλία και ο όρμος του Άγιου Βασιλείου, που μοιάζει σαν μικρό νησάκι. Εκεί επάνω βρίσκεται το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα προς τιμή του γιορτάζει η Αγκάλη κάθε 27 Ιουλίου. Στο μέσων της διαδρομής ένα μικρό φυσικό λιμανάκι κριμένο από την πλούσια βλάστηση και βράχια το Σαρακήνικο. Η ονομασία προέρχεται από Αφρικάνους πειρατές επειδή το χρησιμοποιούσαν σαν λιμάνι αλλά και σαν ορμητήριο πειρατείας προς τα νησιά του Β. Αιγαίου. Αξίζει να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο της Αγίας Άννας, και το φαράγγι του Νηλέα(Αράπη), την Κερασιά ορεινό χωριό με το Μουσείο Παλαιοντολογικών Ευρημάτων. Τους καταρράκτες Δρυμώνα και το μοναστήρι του Όσιου Δαυίδ, την αρχόντισσα του Βορείου Ευβοϊκού, Λίμνη.

Παραλία Αγίας Άννας πώς θα πάτε, η διασταύρωση με τον δρόμο που οδηγεί στην παράλια βρίσκεται πριν το χωριό Αγία Άννα στην διαδρομή από την Χαλκίδα. Επίσης συνδέετε οδικός και με την παράλια του χωριού Αχλάδι, η απόσταση 3,4 χιλιόμετρα.

Αποστάσεις: από το κέντρο της Χαλκίδας έως την παράλια Αγίας Άννας(Αγκάλη) είναι 73 χιλιόμετρα, ή μιάμιση ώρα με αυτοκίνητο, και 43 χιλιόμετρα περίπου από την Ιστιαία, μέσω παράλια Αχλάδι(Φραγκάκη), Κερασιά, Βουτάς. Από την Λίμνη 24 χιλιόμετρα μέσω Στροφυλιάς.

Παραλία Αγίας Άννας(Αγκάλη) ΕύβοιαΠαραλία Αγίας ΆνναςΠαραλία Αγίας Άννας ΕύβοιαΠαραλία Αγίας ΆνναςΠαραλία Αγίας Άννας ΕύβοιαΠαραλία Αγίας ΆνναςΠαράλια Αγίας Άννας(Αγκάλη) ΕύβοιαΠαραλία Σαρακήνικο, στην Παραλία Αγίας ΆνναςΠαραλία Αγίας Άννας ( Άγιος Βασίλειος)