Λίμνη


Λίμνη από το άκουσμα της λέξης ο νους, μας παραπέμπει σε τοπία με νερά και δάσος, για την Βόρεια Εύβοια όμως είναι το όνομα μια από της πιο όμορφης και διαχρονικής κωμόπολης. Βρίσκεται στην δυτική πλευρά του νησιού απέναντι από τον Θεολόγο Φθιώτιδας.

Η ιστορία της μας πηγαίνει αιώνες πίσω, κατά τους παλαιολιθικούς χρόνους και αυτό από κάποια λιγοστά ερείπια που έχουν βρεθεί στην γύρω περιοχή. Στην περιοχή της Λίμνης, σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, τοποθετείται η αρχαία πόλη Ελύμνιον, από την όποια προέρχεται το όνομα της. Το «νυμφικόν Ελύμνιον» συμφώνα από αποσπάσματα έργων αρχαίων συγγραφέων, είναι συνδεδεμένο με το πρώτο σμίξιμο του Δια και της Ήρας. Το Ελύμνιο σύμφωνα με τις ενδείξεις ήταν μία μικρή πόλη που κατά διαστήματα βρισκόταν υπό την πολιτική επιρροή της Ιστιαίας και της Χαλκίδας. Γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη, για αυτό στα χρόνια του αποικισμού δημιουργεί τις δικές της αποικίες, στη Χαλκιδική χερσόνησο του Άθω.

Στα ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια ευημερεί, δέχεται επιδρομές από πειρατές και διάφορους επίδοξους κατακτητές. Για το λόγο αυτό η πόλη μεταφέρεται, κατά τον 9ο αιώνα προς το εσωτερικό στις θέσεις Καστριά και Παναγιά. Τον 11ο αιώνα στο Ελύμνιο έρχεται από την Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου της Πάτμου, ο Όσιος Χριστόδουλος, ο οποίος εγκαθίσταται στην ερημωμένη παραλιακή πόλη, μαζί με εποίκους από την Κω και την Πάτρα.

Την Φραγκοκρατία, το Ελύμνιο βρίσκεται οχυρωμένο ψηλά σε κάστρο(13ος αιώνας). Στα μέσα του 16ου αιώνα, έποικοι από τα νησιά του Αιγαίου έρχονται και μένουν στο Ελύμνιο. Το 1790 αρκετές οικογένειες της Λίμνης μεταναστεύουν στη Σκιάθο ιδρύοντας εκεί τη δική τους «Λιμνιώτικη» συνοικία, που μέχρι και σήμερα ονομάζεται «τα Λιμνιά».

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας εξακολουθεί να είναι αναπτυγμένη, με αποτέλεσμα η Λίμνη να πρωτοστατήσει στην Ευβοϊκή εξέγερση για την απαλλαγή των Ελλήνων από τον τουρκικό ζυγό. Οι δυο πόλεις της Βόρειας Εύβοιας, Ιστιαία και Λίμνη αποτέλεσαν τα κέντρα του ξεσηκωμού της Εύβοιας. Στα χρόνια της απελευθέρωσης δημιουργεί ένα σημαντικότατο εμπορικό στόλο. Οι ναυτικοί και οι ναυπηγοί της Λίμνης υπήρξαν ονομαστοί σ” ολόκληρη την Ελλάδα, το ίδιο και τα καράβια της. Στα χρόνια του Β” παγκοσμίου πολέμου και της Κατοχής, πρωτοστατεί και πάλι, αναδεικνύοντας μεγάλες μορφές της πανελλήνιας εθνικής μας αντίστασης.

Ο Δήμος Ελυμνίων ιδρύθηκε το 1836 και η αρχική του ονομασία ήταν δήμος Αιγαίων εξ αιτίας της ταύτισης των αρχαίων Αιγών με την περιοχή. Η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής κατά τα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου φαίνεται από τα πανέμορφα κτίρια αυτής της περιόδου που κοσμούν τη Λίμνη.

Σήμερα η Λίμνη είναι μια τουριστικά εξελισσόμενη κωμόπολη με στοιχεία νησιώτικης παραδοσιακής δόμησης, με ιστορικούς χώρους και μοναστήρια, με πλούσια λαογραφική παράδοση, με φυσική πολλαπλή ομορφιά. Έχει αμφιθεατρικό σχέδιο με αποτέλεσμα όλα τα σπίτια να έχουν θέα την θάλασσα. εντυπωσιάζει από την πρώτη κιόλας στιγμή τον επισκέπτη. Στενά σοκάκια, παραδοσιακά λευκά σπίτια με κεραμοσκεπές, ένα μικρό φυσικό λιμάνι με τα γαλάζια κρυστάλλινα νερά του Βόρειου Ευβοϊκού Κόλπου, συνθέτουν την εικόνα που ολοκληρώνεται με το επιβλητικό πευκόφυτο βουνό του Καντηλιού να φτάνει μέχρι τη θάλασσα.

Οι εποχούμενοι περιηγητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη Λίμνη σαν ιδανικό ορμητήριο των εκδρομών και των οδοιπορικών, που θα επιχειρήσουν για να γνωρίσουν ολόκληρη την περιοχή της Βόρειας Εύβοιας. Η σύγχρονη Λίμνη προσφέρει όλες τις ανέσεις σε όσους θέλουν να περάσουν λίγες μέρες ήρεμων διακοπών. Ξενοδοχεία και συγκροτήματα ενοικιαζομένων δωματίων υπάρχουν τόσο μέσα στην πόλη όσο και γύρω απ” αυτήν. Πολλές ταβέρνες εκτείνονται κατά μήκος της παραλίας προσφέροντας κάθε είδους λιχουδιά με πρώτο πιάτο το φρέσκο ψάρι. Φημισμένα είναι και τα γλυκά της Λίμνης που παρασκευάζονται από τα τοπικά ζαχαροπλαστεία. Κάθε χρόνο την καλοκαιρινή περίοδο διοργανώνονται σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με την ονομασία «Ελύμνια».

Λίμνη¨…ένα ωραίο κομματάκι γης, αρραβωνιασμένο ισόβια με την θάλασσα…¨ Κωστής Παλαμάς.

Αξιοθέατα:

Πολλά είναι τα μνημεία (κυρίως βυζαντινά και μεταβυζαντινά), που μπορεί να επισκεφθεί κάποιος στη Λίμνη. Ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής είναι ένα από αυτά τα μνημεία. Βρίσκεται μέσα στην πόλη. Είναι μικρό εκκλησάκι κτισμένο πάνω σε ερείπια προγενέστερης παλαιοχριστιανικής Βασιλικής. Μέσα στο κατώτερο τμήμα του σημερινού παρεκκλησίου βρίσκεται τμήμα αψιδωτού δωματίου με ψηφιδωτό δάπεδο που χρονολογούνται στα τέλη του 5ου αρχές του 6ου αιώνα. Ένα άλλο χαρακτηριστικό μνημείο είναι το ασκητήριο του Όσιου Χριστοδούλου του Πάτμιου. Σύμφωνα με την ντόπια παράδοση ασκήτεψε σε σπήλαιο στο δυτικό άκρο της παραλίας δίπλα στο  κύμα, ο Όσιος Χριστόδουλος ο Πάτμιος, όπου και εκοιμήθει στις 16 Μαρτίου 1101 μ.χ.

Ο ιερός ναός της Θεοτόκου, κτισμένος στον ρυθμό της τρίκλιτης βασιλικής το 1837, κοσμείται από το καμπαναριό του, που αποτελεί σπάνιο δείγμα αρχιτεκτονικής για την Εύβοια, είναι χτισμένο το 1879. Άλλα σημαντικά κτίρια είναι αυτά του παλιού νηπιαγωγείου χτισμένου το 1898 με πολλά νεοκλασικά στοιχεία, όπως και το Ξενοδοχείο Πλάζα που από το 1840 χρησιμοποιήθηκε ως Δημαρχιακός ξενώνας. Αξίζει να αναφερθούμε στο παλιό υδραγωγείο της Λίμνης, την «Παλιά Βρύση», κτισμένη το 1754.

Σημαντικό επίσης μνημείο της περιοχής είναι το ασκητήριο του Αγίου Ανδρέα. Βρίσκεται νοτιοανατολικά της μονής Γαλατάκη σε υψόμετρο 110 μέτρων. Πρόκειται για μικρό μονόχωρο καμαρωτό κτίσμα, μέσα σε φυσικό σπήλαιο.

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της πόλης, στο οποίο υπάρχει και αρχαιολογική συλλογή.

Περίπου 9 χιλιόμετρα νότια της Λίμνης, βρίσκεται η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Γαλατάκη, που κτίστηκε τον 8ο ή κατά άλλους τον 7ο αιώνα (θεωρείται η παλιότερη μονή της Εύβοιας) πιθανόν πάνω σε αρχαίο ναό του θεού Ποσειδώνα. Είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο, προστάτη των ναυτικών και βρίσκεται σε μία μαγευτική τοποθεσία 200 μέτρα ψηλότερα από την θάλασσα.

Πως θα πάτε, αν θέλετε να επισκεφτείτε την Λίμνη υπάρχουν οι εξής τρόποι. Από τη νότια Ελλάδα μέσω Χαλκίδας, από την κεντρική και βόρεια Ελλάδα, μέσω των πορθμείων, Aρκίτσα Φθιώτιδας – Λουτρά Αιδηψού, και Γλύφα Πελασγία Φθιωτιδας – Aγιόκαμπος.

Αποστάσεις:

Λίμνη – Λουτρά Αιδηψού 31 χιλιόμετρα μέσω Ροβιές, Ήλια.

Λίμνη – Αγιόκαμπος 41χιλιόμετρα μέσω Λουτρά Αιδηψού.

Λίμνη – Ιστιαία 34 χιλιόμετρα μέσω Ροβιές, Βούτα, Καμάρια.

Λίμνη – Πευκί 44 χιλιόμετρα μέσω Ροβιές, Βούτα, Καμάρια, Ιστιαία.

Λίμνη – Δρυμώνα 24 χιλιόμετρα μέσω Ροβιές, Δαμιά, Καλαμούδι.

Λίμνη – Άγια Άννα 17 χιλιόμετρα μέσω Κεράμεια.

Λίμνη – Χαλκίδα 80 χιλιόμετρα.

Λίμνη – Αθήνα 153 χιλιόμετρα μέσω Χαλκίδας.

Λίμνη, Βόρεια Εύβοια.Λίμνη Εύβοια κεντρικός δρόμος.Λίμνη Εύβοιας γραφικός δρόμος.Λίμνη παραλία.Λίμνη Βόρεια Εύβοια παραλία.Μικρός Ναός Ζωοδόχου Πηγής «Παναγίτσας». Λίμνη Εύβοιας.Παλιά Βρύση Λίμνη Βόρεια ΕύβοιαΙστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Λίμνη Εύβοιας.Το ασκητήριο του Όσιου Χριστοδούλου του Πάτμιου. Λίμνη Εύβοιας.Λίμνη, Βόρεια Εύβοια Παραλία Κοχύλι.Λίμνη Βόρεια Εύβοια, Παραλία Κοχύλι.Λίμνη, Βόρεια Εύβοια η παραλία στον οικισμό Σηπιάδα.Λίμνη, Βόρεια Εύβοια Κατούνια.Λίμνη, η παραλία της Μονής Γαλατάκη.Λίμνη, Βόρεια Εύβοια η παραλία της Μονής Γαλατάκη.