Λουτρά Αιδηψού


Λουτρά Αιδηψού, η πιο δημοφιλής λουτρόπολη της Ελλάδας, αλλά και σε όλο των κόσμο. Βρίσκεται στη είσοδο μικρού κόλπου στην νοτιοδυτική πλευρά της βόρειας Ευβοίας.

Ιστορικά σύμφωνα με την μυθολογία μας, η θεά Αθηνά ζήτησε από τον Ήφαιστο να φέρει στην επιφάνεια της γης θερμά λουτρά, ώστε ο αγαπημένος της Ηρακλής να ξεκουράζεται και να γιατρεύεται μετά από κάθε άθλο. Έτσι και ο Ήφαιστος, χτύπησε με το σφυρί του στην Αιδηψό και ανέβλυσαν τα ιαματικά λουτρά της. Σύμφωνα, πάλι με την μυθολογία μας, οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής ήταν οι Κουρήτες και μετά τους Κουρήτες ήρθαν οι ‘Αβαντες.

Τα Λουτρά Αιδηψού άρχισαν να αναπτύσσονται μετά τον 5ο αιώνα π.Χ. όπου και έγιναν γνωστά τα οφέλη των θερμών λουτρών. Ιδιαίτερα τα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ήταν φημισμένα ως προς την διαμονή των επισκεπτών, την διατροφή, αλλά και την διασκέδαση. Η χρήση των λουτρών ήταν συνεχής μέχρι και τα πρώτα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, οπότε και με την επικράτηση του Χριστιανισμού, τα λουτρά διακόπηκαν ως ειδωλολατρικές συνήθειες.

Ο κόσμος εγκατέλειψε την λουτρόπολη και ανέβηκε στο βουνό, κοντά στη σημερινή Αιδηψό, όχι μόνο για να βρίσκεται μακριά από τον “τόπο ακολασίας” αλλά και να προστατευτεί από τις επιθέσεις πειρατών. Λίγο πριν την κατάληψη της Εύβοιας από τους Τούρκους, άτακτος στρατός των Τούρκων, έκανε απόβαση στα Λουτρά Αιδηψού. Κάψανε την πόλη και πήρανε πολλούς κατοίκους για σκλάβους. Όσοι από τους κατοίκους σώθηκαν, μετακινήθηκαν στη σημερινή Αιδηψό.

Με τις αρχές του 19ου αιώνα, τα Λουτρά Αιδηψού, άρχισαν να αναπτύσσονται ξανά, χάρη και στους πρόσφυγες που δέχτηκε από τη Μικρά Ασία. Σ’ αυτό το διάστημα εκτός, από το ξενοδοχείο Θέρμαι Σύλλα(1898), που είναι ήδη κτισμένο, κατασκευάζονται μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, όπως το Ηράκλειων(1901), Στάδιον(1910), Κασταλία(1920), Ιστιαία, Αίγλη, Αύρα, και άλλα.

Το 1941 που καταλήφθηκαν από τους Γερμανούς, η πόλη είχε πολλά ξενοδοχεία, κάτι που τη βοήθησε, μιας και οι Γερμανοί δεν κατέστρεψαν την πόλη για να φιλοξενούν στα ξενοδοχεία της τους τραυματίες τους. Με τη λήξη του πολέμου, η περιοχή άνθισε πάλι και άρχισε να δέχεται επισκέπτες από όλον τον κόσμο. Μεγάλες προσωπικότητες έχουν κάνει μπάνια εδώ, όπως ο Τσόρτσιλ, ο Ωνάσης, η Γκρέτα Γκάρμπο, η Μαρία Κάλλας και πολλοί άλλοι.

Σήμερα τα Λουτρά Αιδηψού, αποτελούν πόλο έλξης πολλών παραθεριστών, όλες τις εποχές του χρόνου. Συνδυάζοντας την φυσική ομορφιά, και τις ανέσεις της σύγχρονης πόλης, την πολιτισμική της κουλτούρα, την ποικιλόμορφη διασκέδαση και την προσφορά της στον χώρο της υγείας, δικαία θεωρείται ως ο ιδανικός τόπος παραθερισμού.

Κάθε καλοκαίρι διοργανώνονται αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως πρωταθλήματα Beachvolley, ρακέτας, ενώ στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ της Αιδηψού δίδονται χορευτικές παραστάσεις με την συμμετοχή συγκροτημάτων από την Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς και συναυλίες με φιλαρμονικές ορχήστρες και χορωδίες.

Επίσης υπάρχουν περισσότερες από 80 ιαματικές πηγές στα Λουτρά Αιδηψού που η θερμοκρασία τους κυμαίνεται από 28c έως 86c. Ιαματικές πυγές αναβλύζουν μέσα στη θάλασσα, είναι ένα μοναδικό φαινόμενο σε παγκόσμια κλίμακα. Οι ιαματικές ιδιότητες αυτών των πηγών συμβάλουν στην ίαση παθήσεων των αρθρώσεων. Με τη λουτροθεραπεία αντιμετωπίζονται θεραπευτικά και αρκετές γυναικολογικές παθήσεις. Δεν έχει να προσφέρει μόνο τα ιαματικά λουτρά, αλλά και υπέροχες αμμουδερές παραλίες καθώς και υπέροχες ορεινές διαδρομές στο Τελέθριο Όρος.

Αξιοθέατα:

Αρχαιολογική Συλλογή Αιδηψού, στεγάζεται σε αίθουσα του ημιώροφου του Υδροθεραπευτηρίου του ΕΟΤ.

Η σπηλιά του Σύλλα, βρίσκεται πίσω από το υδροθεραπευτήριο του ΕΟΤ.

Πύργος Αγίας Παρασκευής Αιδηψού, Ενετικό μνημείο, στην αρχή της διαδρομής Αιδηψού – Πολυλόφου (Γουργούβιτσα),

Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Ηλιών Αιδηψού, στο κέντρο του χωριού Αιδηψός υπάρχει η διασταύρωση για τον δρόμο που οδηγεί στην Μονή, η απόσταση 12,7 χιλιόμετρα.

Πως θα πάτε, τα Λουτρά Αιδηψού συνδέονται με την υπόλειπη Ελλάδα μέσω του πορθμείου που διαθέτουν. Εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια με φέριμποτ (διάρκεια διαδρομής 45 λεπτά της ώρας) για την Ακρίτσα Φθιώτιδας. Η Ακρίτσα βρίσκεται στο 151 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθήνα – Λαμία.

Οδικώς μέσω Χαλκίδας η απόσταση 108 χιλιόμετρα. Επίσης από την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθήνας μέσω του πορθμείου (φέριμποτ) Γλύφα Πελασγία Φθιώτιδας στο 250 χιλιόμετρο.

Αποστάσεις: από την Ιστιαία 20 χιλιόμετρα, και από το Πευκί 31 χιλιόμετρα μέσω Ιστιαίας.

Από την Λίμνη 31 χιλιόμετρα μέσω Ροβιές, και από την Άγια Άννα 47 χιλιόμετρα μέσω Λίμνης.
Λουτρά ΑιδηψούΛουτρά ΑιδηψούΛουτρά ΑιδηψούΛουτρά ΑιδηψούΛουτρά ΑιδηψούΛουτρά Αιδηψού Λουτρά Αιδηψού Λουτρά ΑιδηψούΛουτρά Αιδηψού Λουτρά ΑιδηψούΛουτρά Αιδηψού Ιαματική Πηγή Στην ΠαραλίαΛουτρά Αιδηψού 40 Πλατάνια Ιαματικές Πήγες