Φαράκλα


Φαράκλα, πεδινό χωριό στην βόρειο κεντρική Εύβοια, περιτριγυρισμένο από πευκόφυτους λόφους. Είναι ένας από τους πολλούς μικρούς παράδεισους της περιοχής του Κηρέα.

Η περιοχή που είναι το χωριό φαίνεται να κατοικείτε πολλούς αιώνες πριν, οι αναφορές των ιστορικών μας πηγαίνουν στα χρόνια του βυζαντίου. Η μελισσοκομία, μεγάλη παράγωγη δημητριακών, κτηνοτροφικών, αλλά και δασικών προϊόντων, ήταν για το χωριό λόγος που πάντα βρισκόταν σε όλες τις φάσεις τις ιστορίας της Βόρειας Εύβοιας. Λέγεται επίσης ότι από εδώ ξεκινούσε εμπορικός δρόμος της εποχής. Με τη παρακμή του βυζαντίου πέρασε στα χέρια των φράγκων, και μετέπειτα στους τούρκους. Μεγάλο ρόλο έπαιξε στην επανάσταση του 1821, ήταν από τις πρώτες περιοχές της Εύβοιας που ξεσηκωθήκαν.

Η Φαράκλα καθώς και ένα μεγάλο κομμάτι της Βόρειας Εύβοιας, μετά τους τούρκους κατακτητές, πουλήθηκε από την τότε ελληνική κυβέρνηση σε νέους ξένους τσιφλικάδες με αποτέλεσμα η σκλαβιά των κατοίκων να παρατείνεται για πολλά χρόνια ακόμη. Η ζωή στο χωριό άρχισε να αλλάζει με την έλευση των προσφύγων, από την περιοχή της Ιωνίας, τη χρόνια του 1925. Παράλληλα και η λειτουργία των μεταλλείων λευκόλιθου έδωσε νέα πνοή στην περιοχή. Την δεκαετία του 1930 γίνεται διανομή των καλλιεργησίμων εκτάσεων στους κατοίκους, η ανάπτυξη όμως στο χωριό δεν κράτησε για πολύ. Στον πόλεμο του σαράντα αρκετοί Φαρακλιώτες, συμμετέχουν σε οργανώσεις της εθνικής αντίστασης κατά των γερμανικών ναζιστικών στρατευμάτων, που για αντίποινα καίνε λεηλατούν, εκτελούν, και στην Φαράκλα. Ο εμφύλιος αναγκάζει τους κατοίκους να διασκορπίζονται στα διπλανά χωριά.

Για την ονομασία του υπάρχουν πολλές απόψεις, η πρώτη επειδή κτίστηκε στο «φαρακλών», σε χώρο γυμνό χωρίς βλάστηση, σε αντίθεση με το πυκνό δάσος της περιοχής. Άλλη άποψη, υπήρχε φάρος ο οποίος έδωσε το όνομα του στο χωριό. Επίσης από το αρχαίο ρήμα ¨φαράω¨ που σημαίνει οργώνω, και η τελευταία, από τη λέξη ¨φαρ¨ από το λατινικό far, το όποιο είναι είδος σιταριού.
Σήμερα ο επισκέπτης στο όμορφο αυτό χωριό θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για ένα σύγχρονο οικισμό που διατηρεί το χρώμα της παλιάς καλής εποχής.
Η Φαράκλα έχει υψόμετρο 79 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Πως θα πάτε, στη διαδρομή από την Χαλκίδα, στο χωριό Κηρίνθος, αριστερά στο δρόμο θα βρείτε την έξοδο και τον δρόμο που οδηγεί στην Φαράκλα. Επίσης όταν κινήστε στο δρόμο μεταξύ Λίμνης – Στροφυλιά λίγο έξω από το χωριό Κεχριές θα βρείτε την διασταύρωση που οδηγεί στο χωριό Φαράκλα.

Αποστάσεις: από τα Λουτρά Αιδηψού 46 χιλιόμετρα, μέσω Λίμνης, Ροβιές, Ήλια, από την Ιστιαία 49 χιλιόμετρα, μέσω Λίμνης, Ροβιές, Βουτά. Από την Χαλκίδα μέχρι το χωριό Φαράκλα η απόσταση είναι 66 χιλιόμετρα, μέσω των χωριών Κηρίνθου, Ζωοδόχου Πηγής(Τσούκα).

Φαράκλα, Βόρεια Εύβοια Φαράκλα Φαράκλα Φαράκλα Φαράκλα, Βόρεια Εύβοια.Φαράκλα Βόρεια Εύβοια. Φαράκλα Φαράκλα