Άγιος Γεώργιος Ιστιαίας


Άγιος Γεώργιος Ιστιαίας. Σε απόσταση 3 χιλιόμετρα από το κέντρο της Ιστιαίας βρίσκεται ο οικισμός Άγιος Γεώργιος. Ιστορικά σχετίζεται με την μονή του Αγίου Γεωργίου των Ηλίων, στην όποια άνηκε η περιοχή και πήρε το όνομά του.

Επειδή ο δρόμος προς το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, στα Ήλια ήταν δύσβατος και πολλές φορές οι δύσκολες καιρικές συνθήκες, δεν επέτρεπαν στους πιστούς να επισκεφτούν τη Μονή, το μοναστήρι αποφάσισε να κτίσει ένα ναό σε αυτή την περιοχή για να έχουν εύκολη πρόσβαση οι πιστοί.

Έτσι στο χωριό του Αγίου Γεωργίου στεγάζονταν το ηγουμενείο, οι ξενώνες του μοναστηριού και οι βοηθητικοί τους χώροι. Στο ηγουμενείο λειτούργησε και το πρώτο σχολείο του χωριού. Πολύς κόσμος επισκεπτόταν την περιοχή, η οποία έγινε γνωστή, για το πλούσιο και εύφορο έδαφος της.

Γύρω στο 1900 απαλλοτριώθηκε η έκταση για την αποκατάσταση των κατοίκων που είχαν έρθει να εγκατασταθούν, αφού μέχρι τότε η περιοχή αυτή ήταν αγροτικό μετόχι της παραπάνω μονής. Μετά την Μικρασιάτικη καταστροφή το 1925 εγκαταστάθηκαν στον οικισμό πρόσφυγες από την Ασία. Το κράτος τους παραχώρησε χωράφια για να τα καλλιεργούν ή για να κτίσουν τα σπίτια τους.

Σήμερα ο Άγιος Γεώργιος, είναι σχεδόν ενωμένος με την Ιστιαία, οι περισσότερη κάτοικοι ασχολούνται με την καλλιέργεια των χωραφιών, και την κτηνοτροφία.

Πως θα πάτε, από το κέντρο της Ιστιαίας ακολουθούμε την διαδρομή για τα χωριά, Καμάρια, Βουτάς, η διασταύρωση που οδηγεί στο Άγιο Γεώργιο βρίσκεται στην πρώτη έξοδο δεξιά.

Αποστάσεις: από τα Λουτρά Αιδηψού 21 χιλιόμετρα, μέσω περιφερειακού Ιστιαίας, από την Λίμνη 33 χιλιόμετρα μέσω Βουτά, Ροβιές, και από την Χαλκίδα 111 χιλιόμετρα, μέσω Βουτά, Ροβιές.

Άγιος Γεώργιος ΙστιαίαςΆγιος Γεώργιος Ιστιαίας Με Φόντο Την ΙστιαίαΆγιος Γεώργιος ΙστιαίαςΆγιος Γεώργιος ΙστιαίαςΆγιος Γεώργιος Ιστιαίας.Άγιος Γεώργιος Ιστιαίας Εκκλησία. Άγιος Γεώργιος Ιστιαίας