Άγιος Παντελεήμονας


Άγιος Παντελεήμονας, είναι το όνομα μικρού οικισμού, που βρίσκεται δυτικά της Ιστιαίας. Η ιστορία του οικισμού μας μεταφέρει στην εποχή της τουρκοκρατίας, μιας και τότε περίπου υπολογίζεται η δημιουργία του. Εκεί έμεναν αρχικά όσοι δούλευαν εργάτες για τον Τούρκο Πασά στον όποιο ανήκε η περιοχή, χάρη σε αυτό το πρώτο όνομα του οικισμού ήταν <<Τσιφλίκι>>. Όταν έφυγαν οι Τούρκοι τα χωράφια μοιραστήκαν  στους κατοίκους οι οποίοι παρέμειναν στον οικισμό λόγο ότι ήθελαν να είναι κοντά στις δουλειές τους.

Σήμερα ο οικισμός έχει μεγαλώσει αρκετά λόγο του σημείου που βρίσκεται, είναι σχεδόν ενωμένος με την Ιστιαία στην οποία υπάγεται διοικητικά. Ενώ το σημερινό όνομα του οφείλεται στο μικρό εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα το οποίο βρίσκεται έξω από τον οικισμό, χτίσθηκε τον Ιούλιο του 1891 από τους κατοίκους.

Πως θα πάτε, ο Άγιος Παντελεήμονας, βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλιόμετρων από το κέντρο της Ιστιαίας, ενώ για να φτάσετε εκεί θα πρέπει να εξακολουθήσετε την διαδρομή για Κανατάδικα. Επίσης από εδώ αρχίζει και δρόμος που οδηγεί στην παραλία Τσοκαΐτη.

Άγιος Παντελεήμονας (Τσιφλίκι) ΙστιαίαςΆγιος Παντελεήμονας (Τσιφλίκι)Άγιος Παντελεήμονας (Τσιφλίκι)Άγιος Παντελεήμονας (Τσιφλίκι) ΙστιαίαςΆγιος Παντελεήμονας (Τσιφλίκι)Άγιος Παντελεήμονας ΙστιαίαΆγιος Παντελεήμονας (Τσιφλίκι)Άγιος Παντελεήμονας (Τσιφλίκι)