Αβγαριά


Αβγαριά μικρό γραφικό χωριό χτισμένο σε λόφο με υψόμετρο 220 μέτρων. Το όνομα του φέρεται να προέρχεται από τις αβγαριές που φύτρωναν κάποτε εκεί. Το χωριό συμφώνα με την παράδοση δημιουργήθηκε επί τουρκοκρατίας, σαν χώρος συγκεντρώσεις των χωρικών που δούλευαν στα χωράφια. Άλλες ιστορικές αναφορές δεν υπάρχουν για την περιοχή, σήμερα οι κάτοικοι του ασχολούνται περισσότερο με την γεωργία.

Το ιδιαίτερο του χωριού όπως και με τα περισσότερα ορεινά χωριά της Βόρειας Εύβοιας, είναι η θέση του για την θέα που προσφέρει, καθώς βρίσκεται στην κορυφή λόφου σε υψόμετρο 172 μέτρων. Από εδώ μπορούμε να δούμε όλο τον κάμπο της Ιστιαίας, τον δίαυλο Ωρέων, ένα κομμάτι από την νοτιοανατολική Φθιώτιδα, την είσοδο του Παγασητικού κόλπου, και όλο το νότιο Πήλιο.

Αβγαριά, δείτε από ψηλά τον κάμπο της Ιστιαίας, και τον ποταμό Ξηριά.

Πως θα πάτε, με αφετηρία την Ιστιαία, ξεκινάμε για Πευκί, Βασιλικά, μόλις περάσουμε την γέφυρα του Ξηριά, δεξιά του δρόμου υπάρχει η έξοδος για τον επαρχιακό δρόμο που καταλήγει στον περιφερειακό του Πευκί. Στρίβουμε και συνεχίζουμε μέχρι να φτάσουμε στην Αβγαριά, όλο το μήκος της διαδρομής είναι 5,4 χιλιόμετρα. Επίσης από το Πευκί, στον περιφερειακό δρόμο, βρίσκουμε την διασταύρωση για την Γερακιού, Γαλατσώνα, και την Αβγαριά, η απόσταση 10,8 χιλιόμετρα.

Αποστάσεις: απο τα Λουτρά Αιδηψού 25 χιλιόμετρα μέσω Ιστιαίας, από την Χαλκίδα 117 χιλιόμετρα, μέσω Ιστιαίας, Βουτά, Λίμνη.

ΑβγαριάΑβγαριά Βόρεια ΕύβοιαΑβγαριά Βόρεια ΕύβοιαΑβγαριάΑβγαριάΑβγαριάΑβγαριά