Αγία Άννα


Αγία Άννα, όμορφο γραφικό χωριό της Βόρειας Εύβοιας χτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά καταπράσινου λόφου στους πρόποδες του Ξηρού Όρους. Με μια γρήγορη ματιά εκείνο που το κάνει να ξεχωρίζει είναι τα στενά δρομάκια, τα πολύχρωμα σπίτια και η πλακόστρωτη πλατειά στο κέντρο με την εκκλησία Γενέσιον της Θεοτόκου να δεσπόζει επιβλητικά. Σύμφωνα από διάφορα ευρήματα φαίνεται πως στην περιοχή υπήρχαν οικισμοί από την παλαιολιθική περίοδο. Τα πρώτα σπίτια στο σημείο που βρίσκεται το χωριό χτίστηκαν τον 6ο μ.χ. αιώνα.

Στο πέρασμα των χρόνων, λόγω του σημείου που μπορούσε να ελέγχει τη θαλάσσια περιοχή, έγινε στόχος πολλών κατακτητών και πειρατών. Μάρτυρας όλων τον θρύλων η μικρή παραλία κρησφύγετο Σαρακήνικο στις ακτές της Αγίας Άννας. Στην βόρεια πλευρά του βρίσκεται ο ιερός ναός της Αγίας Άννας με την θαυματουργή εικόνα της Αγίας από όπου πήρε και το όνομά του, λέγεται ότι έσωσε το χωριό από επιδρομείς κατακτητών. Ο ναός της Αγία Άννας είναι βυζαντινού ρυθμού και έχει ακριβώς χτιστεί στη θέση της πρώτης εκκλησούλας που είχαν φτιάξει οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού. Δίπλα ακριβώς από το ναό κάτω από ένα γεροπλάτανο είναι η ονομαστή βρύση της Αγίας Άννας με γάργαρο δροσερό νερό.

Η Αγία Άννα ξέρει και κρατά τις παραδόσεις και την ιστορία μέσα στο λαογραφικό μουσείο το σπίτι που κάποτε έμενε ο τούρκος αγάς οι κάτοικοι το ανακαίνισαν και το μετέτρεψαν σε μουσείο το 2002. Εκεί έβαλαν παραδοσιακές φορεσιές κοσμήματα υφαντά γεωργικά, και οικιακά εργαλεία την βιβλιοθήκη του Δημήτρη Σέττα ενός από τους βασικούς ιδρυτές του μουσείου. Παραδοσιακό βωμολοχικό καρναβάλι διοργανώνετε την καθαρά Δευτέρα με ρίζες από την αρχαία Ελλάδα.

Σε απόσταση 6 χιλιόμετρων περίπου βρίσκετε το φημισμένο θέρετρο της, η παράλια Αγκάλη με το μεγαλύτερο μήκος σε όλη την Εύβοια. Κοντινοί προορισμοί το Μουσείο Απολιθωμένων Θηλαστικών Κερασιάς, καταρράκτες Δρυμώνα, το μοναστήρι του Όσιου Δαυίδ. Σημείο ενδιαφέροντος που τα τελευταία χρόνια προσελκύει πολύ κόσμο είναι το φαράγγι του Νηλέα(Αράπη), που βρίσκεται(3 χιλιόμετρα απόσταση) στο δρόμο που την ενώνει με το χωριό Κεραμεία.

Η Αγία Άννα από την επιφάνεια της θάλασσας έχει υψόμετρο 300 μέτρα.

Πως θα πάτε, η Αγία Άννα βρίσκεται επάνω στον δρόμο που ενώνει την Βόρεια Εύβοια, με την πρωτεύουσα του νησιού Χαλκίδα, τη χωρίζουν 76 χιλιόμετρα.

Αποστάσεις: από την Ιστιαία 37 χιλιόμετρα, στη διαδρομή μέσω Κερασιάς, Κοκκινομηλιά, Βουτά, Καμάρια.
Η απόσταση από τον Αγιόκαμπο 49 χιλιόμετρα μέσω Κερασιάς Βουτά, Ιστιαία, ενώ από τα Λουτρά Αιδηψού 47 μέσω Λίμνης.

Αγία Άννα Βόρεια ΕύβοιαΑγία Άννα Βόρεια ΕύβοιαΑγία Άννα Βόρειας ΕύβοιαςΑγία Άννα Εύβοιας Κεντρικός ΔρόμοςΑγία Άννα ΕύβοιαςΒόρεια Εύβοια Αγία ΆνναΑγία Άννα Βόρειας ΕύβοιαςΑγία Άννα Βόρειας Εύβοιας Γραφικά ΣοκάκιαΒόρεια Εύβοια Αγία Άννα Ναός Γενέσιον της ΘεοτόκουΒόρεια Εύβοια Αγία Άννα ΠλατείαΛαογραφικό Μουσείο της Αγίας Άννας Βόρεια Εύβοια Ναός Αγίας Άννας Βόρεια Εύβοια