Αγιόκαμπος


Αγιόκαμπος, είναι ένα μικρός παραθαλάσσιος οικισμός, δημιουργήθηκε από τους κατοίκους του χωριού Άγιος που είναι το επίνειο του.

Ιστορικά, στα αρχαία χρόνια στη θέση αυτή υπήρχε η πόλη «Διός» χτισμένη από τους Αθηναίους. Ήταν η πόλη που οι κάτοικοί της είχαν σαν κύρια ασχολία την παραγωγή πορφύρας, που χρησίμευε στη βαφή βασιλικών ενδυμάτων. Κατά την διάρκεια των Περσικών Πολέμων, η προέλαση των Δάτη και Αρταφέρνη είχε σαν αποτέλεσμα την πλήρη καταστροφή της αρχαίας πόλης, με φυσικό επακόλουθο τη μη ύπαρξη ιστορικών στοιχείων για τη θέση της. Αναφέρεται ότι στην περιοχή, μετά από ανασκαφές τον 19ο αιώνα, βρέθηκαν σημαντικά ευρήματα μεταξύ των οποίων και νομίσματα της αρχαίας Ιστιαίας.

Σήμερα ο Αγιόκαμπος από ένα μικρό ψαροχώρι έχει εξελίχθη σε τουριστικό θέρετρο, για τους καλοκαιρινούς μήνες, οι κάτοικοι ασχολούνται με την αλιεία, την γεωργία, και τον τουρισμό. Η πεντακάθαρη θάλασσα είναι τόπος προορισμού για πάρα πολλούς παραθεριστές. Η παραλία του εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με την απέραντη ομορφιά της, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλες τουριστικά αναδειγμένες.

Επίσης ο Αγιόκαμπος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν πύλη της Βόρειας Εύβοιας, προς την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα χάρις του πορθμείου που διαθέτη. Από εδώ εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια με φεριμπότ, για την Γλύφα Πελασγία Φθιώτιδας

O Αγιόκαμπος βρίσκεται σε απόσταση 13 χιλιόμετρα βόρεια από τα Λουτρά Αιδηψού, και 12.5 χιλιόμετρα από την Ιστιαία. Η απόσταση προς τους Ωρεούς είναι 6,5 χιλιόμετρα μέσω Νέου Πύργου.

O Αγιόκαμπος βρίσκεται σε απόσταση 13 χιλιόμετρα βόρεια από τα Λουτρά Αιδηψού, και 12.5 χιλιόμετρα από την Ιστιαία. Η απόσταση προς τους Ωρεούς είναι 6,5 χιλιόμετρα μέσω Νέου Πύργου. Από την Χαλκίδα μέχρι τον Αγιόκαμπο η απόσταση είναι 119 χιλιόμετρα μέσω Λίμνης , Λουτρά Αιδηψού.

Αγιόκαμπος Βόρεια ΕύβοιαΑγιόκαμποςΑγιόκαμπος ΕυβοίαςΑγιόκαμποςΑγιόκαμπος, Βόρεια Εύβοια.Αγιόκαμπος ΠαραλίαΑγιόκαμπος, Παραλία.Αγιόκαμπος, Βόρεια Εύβοια Παραλιακός Δρόμος.Αγιόκαμπος, Βόρεια Εύβοια λιμάνι.ΑγιόκαμποςΑγιόκαμπος Βόρεια Εύβοια Παραλία.Αγιόκαμπος, Βόρεια Εύβοια Παραλία.