Αγριοβότανο


Αγριοβότανο είναι ένα όμορφο χωριό της Εύβοιας. Από την πρώτη ματιά ο ταξιδιώτης θα καταλάβει ότι οι κάτοικοι του δεν επέλεξαν τυχαία το σημείο που έχτισαν το χωριό τους. Περιτριγυρισμένο από καταπράσινους λόφους, με πευκά και ελιές, ενω τα σπίτια ειναι χτισμένα αμφιθεατρικά σε πλαγιά βουνού με θέα τα γαλανά νερά του Αιγαίου. Από την πλατεία στο κέντρου του χωριού μπορούμε να δούμε το νησί της Σκιάθου. Ενώ πιο ψηλά τον Παγασητικό κόλπο έως τον δίαυλο Ωρεών.

Ιστορικά αναφορές για την περιοχή υπάρχουν από την ναυμαχία του Αρτεμισίου, στον όρμο του Πλατανιά έχουν βρεθεί όστρακα Νεολιθικού οικισμού μέχρι και των ρωμαϊκών χρόνων. Στον όρμο έφτασε κολυμπώντας ο Σκυλλίας ο Σκιωναίος, όταν αυτομόλησε από τους Πέρσες το 480π.Χ. Σχεδόν σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου δυτικά του οικισμού βρίσκονται τα ερείπια του ναού της Ζωοδόχου πηγής, μονόχωρο μεταβυζαντινό εκκλησάκι. Την περίοδο της τουρκοκρατίας το Αγριοβότανο ανήκε σε τσιφλίκι, ενώ μετά την απελευθέρωση όλες οι εκτάσεις μοιραστήκαν στους κατοίκους. Το όνομα του προέρχεται από κάποιο θεραπευτικό βότανο που φύτρωνε στην περιοχή. Παλιά το έλεγαν και Αγριβοτάνι.

Σήμερα, το χωριό κρατεί ακόμη τον παραδοσιακό ρυθμό του, οι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία την υλοτομία. Επίσης λόγο του σημείου αποτελεί και χώρο καλοκαιρινών διακοπών. Η φημισμένη για την Βόρεια Εύβοια παραλία Κουτσούμπρι με τα κρυστάλλινα καθαρά νερά, βρίσκεται σε απόσταση 3,5 χιλιόμετρων από το χωριό. Ιδιαίτερος χώρος για τα μπάνια των ντόπιων κατοίκων ο πανέμορφος όρμος Αλιάρμο (Πλατανιάς), σε απόσταση 2.5 χιλιομέτρων καλού χωματόδρομου.

Το Αγριοβότανο από την επιφάνεια της θάλασσας έχει υψόμετρο 180 μέτρα.

Πως θα πάτε, το Αγριοβότανο βρίσκεται πάνω στο δρόμο Ιστιαίας – Χαλκίδας. Με αφετηρία την Ιστιαία ακολουθούμε τον δρόμο με κατεύθυνση τα χωριά Νέα Σινασός, Ασμήνιο, Αρτεμίσιο, τα οποία προσπερνάμε, μετά το χωριό Γούβες συναντάμε το Αγριοβότανο.

Αποστάσεις: η απόσταση του από την Ιστιαία είναι 21 χιλιόμετρα, μέσω Νέα Σινασός, Ασμήνιο, Αρτεμίσιο, Γούβες, από τα Λουτρά Αιδηψού 41 χιλιόμετρα, μέσω Ιστιαίας.

Από την Λίμνη 55 χιλιόμετρα, μέσω των χωριών Ροβιές, Βουτά, Ιστιαία, Αρτεμίσιο, Γούβες. Από την Αγία Άννα 32 χιλιόμετρα, μέσω, των χωριών, Παπάδες, Βασιλικά, Ελληνικά, Και 103 χιλιόμετρα από την Χαλκίδα, μέσω Αγία Άννα.

ΑγριοβότανοΑγριοβότανο Βόρεια ΕύβοιαΑγριοβότανο Ναός Αγίων ΑναργύρωνΑγριοβότανοΑγριοβότανοΠαραλία Κουτσούμπρι ΑγριοβότανοΆγιος Νικόλαος Παραλία Κουτσούμπρι ΑγριοβότανοΑγριοβότανο Αλιάρμο (Πλατανιάς)