Αρχαιολογικά

Αρχαιολογικά ευρήματα χώροι, Ιστορικά Μνημεία. Λόγο της έλλειψης Μουσείου στην Βόρεια Εύβοια πολλά αρχαιολογικά ευρήματα έχουν μεταφερθεί σε αλλά μουσεία στη Χαλκίδα, στην Αθήνα, η φυλάσσονται σε αποθήκες, ενώ πολλά εκτίθενται στο τόπο που έχουν βρεθεί σε υπαιθρίους χώρους. Κατά τη γνωριμία με την περιοχή ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει, εκτός των τοπίων με τη μοναδική φυσική ομορφιά αλλά και αρκετά ιστορικά μνημεία στις περιοχές της διαδρομής του.

Ορισμένα από αυτά είναι:

Αρχαιολογική συλλογή Αιδηψού. Η Αρχαιολογική Συλλογή Αιδηψού, στεγάζεται σε αίθουσα του ημιώροφου του Υδροθεραπευτηρίου του Ε.Ο.Τ. στα Λουτρά Αιδηψού. Τα αντικείμενα που κοσμούν τη μικρή Αρχαιολογική Συλλογή στη σημερινή τους μορφή προέρχονται είτε από σωστικού χαρακτήρα ανασκαφές, είτε από περισυλλογή(δηλαδή από αυλές σπιτιών, οδούς και ελεύθερους χώρους) ή από παραδώσεις ιδιωτών της περιοχής. Επίσης στο προαύλιο του κτιρίου, αλλά και στο προαύλιο του παλιού υδροθεραπευτηρίου, υπάρχουν πολλά τμήματα από κολώνες, τύμβοι, κίονες κ.α. Πληροφορίες τηλ. 22260 22991

Αρχαιολογικά ευρήματα, χώροι στην Βόρεια Εύβοια. Υδροθεραπευτηρίο Ε.Ο.Τ. Λουτρά Αιδηψού.Αρχαιολογική Συλλογή Αιδηψού. Επιτύμβια στήλη 4ου αιώνα π.χ.(απο τα Γιάλτρα).Αρχαιολογική Συλλογή Αιδηψού Άγαλμα ιμιατιοφόρου άνδρα 2ου - 3ου αιώνα μ.χ.Αρχαιολογική Συλλογή Αιδηψού. Ανάγλυφη πλάκα με παράσταση λεοντής και τόξου των σύμβολων του Ηρακλή. Ρωμαϊκών χρόνων. Αρχαιολογική Συλλογή Αιδηψού. Τμήμα απο άγαλμα του Ηρακλή της Ρωμαϊκης εποχής.Προαύλιο του ΕΟΤ Λουτρά Αιδηψού. Προαύλιο παλιού υδροθεραπευτηρίου Λουτρά Αιδηψού.

Η σπηλιά του Σύλλα. Βρίσκεται στα Λουτρά της Αιδηψού πίσω από το υδροθεραπευτήριο του ΕΟΤ. Πρόκειται για μια μικρή σε διαστάσεις σπηλιά που ταυτίζεται με την παρουσία του περίφημου Ρωμαίου στρατηγού στην Αιδηψό. Στην είσοδο της βρίσκονται δύο ογκώδη βάθρα αγαλμάτων με επιγραφές προς τιμήν Ρωμαίων αυτοκρατόρων. Αποτελεί ένα από τα καλύτερα σωζόμενα ευρήματα της Ρωμαϊκής περιόδου,

Λουτρά Αιδηψού Η σπηλιά του ΣύλλαΛουτρά Αιδηψού Η σπηλιά του ΣύλλαΛουτρά Αιδηψού Η σπηλιά του ΣύλλαΛουτρά Αιδηψού Η σπηλιά του Σύλλα

Πύργος Αγίας Παρασκευής Αιδηψού. Ενετικό μνημείο, στην αρχή της διαδρομής Αιδηψού – Πολυλόφου(Γουργούβιτσα), Μοναστήρι Άγιου Γεώργιου Ήλιων.

Πύργος Αγίας Παρασκευής Αιδηψού

Άγιος Δημήτριος. Μισογκρεμισμένος βυζαντίνος ναός στον Άγιο Αιδηψού, βρίσκεται ένα χιλιόμετρο νότια έξω από το χωριό. Υπολογίζεται ότι κτίστηκε τον 11ο αιώνα, στη θέση προγενέστερου αρχαίου ναού. Ο ναός θεωρείτε σπάνιας αρχιτεκτονικής για τον Ελλαδικό χώρο. Όμοια του είναι ο ναός της Παναγιάς στη Χάλκη της Προποντίδας. Σώζονται οι εξωτερικοί τοίχοι, και η Αγία Τράπεζα, ακριβώς δίπλα έχει κτιστεί καινούργια εκκλησία.

Άγιος Δημήτριος(11ος αιώνας). Περιοχή Άγιος Αιδηψού.Άγιος Δημήτριος(11ος αιώνας). Περιοχή Άγιος Αιδηψού.Άγιος Δημήτριος(11ος αιώνας). Περιοχή Άγιος Αιδηψού.Άγιος Δημήτριος(11ος αιώνας). Περιοχή Άγιος Αιδηψού.

Νησιώτισσα. Πανέμορφη παραλία  λίγο δυτικά του Ν.Πύργου. Σε απόσταση λίγων  μέτρων από την ακρογιαλιά, βρίσκεται μικρό νησάκι με κάποια ερείπια στη κορυφή, κτίσμα της Ενετοκρατίας.

Νησιώτισσα

Ταύρος Ωρεών. Ογκώδες γλυπτό φιλοτεχνημένο προς τιμή του Δημητρίου Πολιορκητή κατά την εποχή, που οι Μακεδόνες κυριαρχούσαν στο ελληνικό στερέωμα. Ένα από τα πολλά αγάλματα, που κοσμούσαν την περίλαμπρη αρχαία Ωρεό. Βρίσκεται στον περίβολο της εκκλησίας των Ωρεών, στην παράλια. 

Ταύρος Ωρεών

Κάστρο Ωρεών. Ένα ακόμη δείγμα της μεγάλης ιστορίας των Ωρεών, μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ακριβής πληροφορίες για την χρονολογία που κατασκευάστηκε. Λέγεται πως ο λόφος είναι τεχνιτός και ότι χρειάστηκε πολλά χρόνια για να γίνει. Ήταν δύσκολο να παραβιαστεί, είχε δυο υπόγειους εξόδους διαφυγής η μια ότι έφτανε μέχρι την πόλη της Ιστιαίας, και μάλιστα μέσα στο τούνελ χωρούσε μια αμαξά με δυο άλογα. Μαρτυρίες κατοίκων της Ιστιαίας λένε ότι υπάρχει τμήμα της υπόγειας οδού κάτω από τα σπίτια της Ιστιαίας ακόμη και σήμερα. Για την δεύτερη υπόγεια έξοδο διαφυγής λένε ότι οδηγούσε στην περιοχή Διβούνι Κεφάλες Ασμήνιου. Σήμερα αν επισκεφτείτε το Κάστρο Ωρεών θα δείτε μερικά κομμάτια από τον εξωτερικό τοίχο(σώζονται ερείπια). Αξίζει όμως να το επισκεφτείτε για την ιστορία του αλλά και για την θέα που μπορείτε να δείτε από εκεί.

Κάστρο ΩρεώνΚάστρο ΩρεώνΚάστρο Ωρεών

Ναός Αγίου Βασιλείου. Ο ναός βρίσκεται κάτω από το κάστρο των Ωρεών φαίνεται να είναι κτισμένος σε θέση προγενέστερου ειδωλολατρικού ιερού. Συμφώνα με τις ιστορίες των κατοίκων μια γυναίκα η όποια έμενε κοντά στον σημερινό ναό είδε στον ύπνο της τον Άγιο Βασίλειο να της λέει: Πού πας; Ήρθε η ώρα να με βγάλεις στο φως, και της έδειξε το μέρος που έπρεπε να σκαφτεί, για να βρεθεί η εικόνα, στο σημερινό ναΐδριο του Αγίου Βασιλείου. Ύστερα από συνεχή πίεση της οι ανασκαφές ξεκίνησαν στις 8 Μαΐου 1954 αφού καθάρισαν τον Ιερό χώρο από τα χώματα που κάλυπταν το εσωτερικό, εμφανίστηκε ένα ναΐδριο με τοιχογραφίες, οι οποίες είχαν υποστεί σημαντικές αλλοιώσεις. Από αυτές σώθηκε μόνο μία κατά το ήμισυ. Βρέθηκαν μαρμάρινοι κίονες και βυζαντινοί σταυροί, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν κατά πάσα πιθανότητα ως βάση υποστήλων και μια μονολιθική τράπεζα. Στο ανατολικό μέρος, όπου ήταν σχηματισμένο το ιερό και η ωραία πύλη, βρέθηκαν πίσω από μια πλάκα τα ιερά λείψανα, που λέγεται ότι ήταν του Αγίου Βασιλείου, αλλά οι περισσότεροι δεν το πιστεύουν. Στο δυτικό μέρος, όπου υποτίθεται ότι έπρεπε να είναι η είσοδος του ναού, βρήκαν μεγάλη λάρνακα “κοινού τάφου επτά τεθνεώτων”. Στο εσωτερικό της λάρνακας, βρέθηκαν πολλά μικρά πήλινα χριστιανικά αντικείμενα, ένα δακτυλίδι και αρκετά δοχεία. Επίσης βρέθηκαν διάφορα κοσμήματα, αλλά και ένας άσπρος βράχος, με μια πατημασιά, πιθανότατα του Αγίου Βασιλείου όπου βρίσκεται σήμερα κάτω από την εικόνα του Αγίου Βασιλείου, και καλύπτεται με τραπεζομάντηλο.
Την 17η Μαΐου του 1954, βρέθηκε όρθια μια πήλινη εικόνα. Η επιφάνειά της είναι φθαρμένη και μόνο το φωτοστέφανο και ορισμένα ανεπαίσθητα σημεία του προσώπου διακρίνονται. Έτσι, αφού βρέθηκε η εικόνα, και όλα τα υπόλοιπα αντικείμενα, έγινε ένας μεγάλος αγιασμός, για να γιορταστεί το μεγάλο γεγονός όπου συμμετείχε όλο το χωριό. Σε εκείνο τον αγιασμό, αποφασίστηκε να χτιστεί Ιερός Ναός, τα οστά να τοποθετηθούν σε ένα κουτί μέσα στο Ιερό, και να επιδιορθωθεί η εικόνα.
Η εκκλησία γιορτάζει κάθε 17 Μαΐου ημέρα που βρέθηκε η εικόνα του Αγίου Βασιλείου.
Ναός Αγίου Βασιλείου ΩρεώνΝαός Αγίου Βασιλείου ΩρεώνΝαός Αγίου Βασιλείου ΩρεώνΝαός Αγίου Βασιλείου Ωρεών

Ο χώρος της Ναυμαχίαςτου Αρτεμισίου. Ο θαλάσσιος χώρος μεταξύ Πευκί και Αγριοβότανου, όπου το 480 π.Χ. οι ναυτικές δυνάμεις των Περσών γνώρισαν την πρώτη σοβαρή αντίσταση από τις ενωμένες ελληνικές ναυτικές δυνάμεις. Από τον ίδιο θαλάσσιο χώρο στις αρχές του περασμένου αιώνα, ανασύρθηκαν τα παγκοσμίως γνωστά χάλκινα αριστουργήματα του Ποσειδώνα και του Ιππέα, που σήμερα κοσμούν το Εθνικό μας Μουσείο.

Ο Ποσειδών του Αρτεμισίου Αρχαιολογικό Μουσείο της ΑθήναςΟ χάλκινος Μικρός Ιππέας του Αρτεμισίου Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας

Καστραδάκι. Αρχαιολογικός χώρος κοντά στα Ελληνικά Αρτεμισίου, όπου υπάρχουν ίχνη σημαντικού οικισμού της πρωτοελλαδικής περιόδου.

Ελληνικά Περιοχή ΚαστράδακιΕλληνικά Βόρεια Εύβοια Καστράδακι

Η Παναγία της Θεοτόκου

Η Παναγία της Θεοτόκου στην περιοχή Μαραθιά, ίσως είναι η παλαιότερη εκκλησία της Βόρειας Εύβοιας και βρίσκεται στα Γιάλτρα. Η Μαραθιά είναι λοφώδης περιοχή Βόρεια των Γιαλτρών. Σε ερημικό σημείο του λόφου, κοντά στη θάλασσα, απέναντι από την Φθιώτιδα, σώζετε ο ερειπωμένος ναός της Θεοτόκου. Από τον τρόπο κατασκευής του ανάγετε στους πρωτοχριστιανικούς χρόνους. Διατηρείτε ακέραιος ο νάρθηκας και από τον κύριο ναό έχουν μείνει ερείπια ύψους 2.30μ.. Στο βόρειο τόξο του νάρθηκα σώζεται τμήμα τοιχογραφίας με τη μορφή της Παναγίας Θεοτόκου. Ο ναός καταστράφηκε από επιδρομές των πειρατών τον 15ο αιώνα, έντονα πάνω της τα σημάδια των αιώνων της και της εγκατάλειψης. Δίπλα στο ναό έχει χτιστή νεότερη εκκλησία.
Πως θα πάτε: Ακολουθώντας τον δρόμο που οδηγεί από την Αιδηψό στα Γιάλτρα, μετά τον Άγιο Νικόλαο, πριν συναντήσετε το εκκλησάκι του Άγιου Φανουρίου, υπάρχει διασταυρώσει δεξιά του δρόμου. Η απόσταση από την διασταύρωση μέχρι την εκκλησία είναι 4χλμ.Το μισό κομμάτι του δρόμου είναι χωματόδρομος αλλά σε καλή κατάσταση, θα πρέπει όμως να ρωτήσετε κάτοικο της περιοχής για να σας εξηγήσει πως θα φτάσετε εκεί.

Παναγία της Θεοτόκου, Μαραθιά Γιάλτρα.Παναγία της Θεοτόκου, Μαραθιά Γιάλτρα.Παναγία της Θεοτόκου, Μαραθιά Γιάλτρα.Παναγία της Θεοτόκου, Μαραθιά Γιάλτρα, τοιχογραφία με τη μορφή της Παναγίας.Παναγία της Θεοτόκου, Μαραθιά Γιάλτρα, ο νάρθηκας.Παναγία της Θεοτόκου, Μαραθιά Γιάλτρα, ο νάρθηκας.

Πύργος Ροβιών. Καλοσυντηρημένος Ενετικός πύργος στο κέντρο των Ροβιών, που χτίστηκε γύρω στα 1256.

Πύργος ΡοβιώνΠύργος Ροβιών

Το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου

Το εκκλησάκι βρίσκεται λίγα μέτρα από την παραλία του χωριού Πήλι του δήμου Μαντουδίου – Λίμνης. Πρόκειται για ένα μικρό εκκλησάκι το όποιο χτίστηκε το 1350. Έχει υποστεί πολλούς βανδαλισμούς, στην πάροδο των χρονών, και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρων σε ότι αφορά της τοιχογραφίες του. Το εκκλησάκι του Αι Γιάννη είναι ίσως ο μοναδικός ναός αυτής της περιόδου με τοιχογραφίες που καλύπτουν ολόκληρο το εσωτερικό του. Επίσης και η μοναδικότητα της απεικόνισης σκηνών της κόλασης. Πως θα πάτε, πριν το χωριό Προκόπι στην διαδρομή από την Χαλκίδα υπάρχει η έξοδος και ο δρόμος που οδηγεί στο χωριό Πήλι.

Πήλι Εύβοια, Εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.Εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου Πήλι Εύβοιας.Εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου Πήλι.

Αρχαία Κήρινθος. Αρχαιολογικός χώρος  στην παραλία Κρύα Βρύση. Εδώ άκμασε η περίφημη Ομηρική «έφαλος Κήρινθος». Ο χώρος συμπεριλαμβάνει την ακρόπολη της αρχαίας Kηρίνθου, εγκατάσταση των μεσοελλαδικών χρόνων, κεραμεική προϊστορικών χρόνων, διάσπαρτο οικοδομικό υλικό, ορατά οικοδομικά λείψανα, κιβωτιόσχημοι και κεραμοσκεπείς τάφοι κ.ά.

Παραλία Κρύα Βρύση Αρχαία Κήρινθος Εύβοια.Αρχαία Κήρινθος Εύβοιας.Αρχαία Κήρινθος Βόρεια ΕύβοιαΑρχαία Κήρινθος Βόρειας ΕύβοιαςΑρχαία Κήρινθος Εύβοια.Αρχαία Κήρινθος Εύβοιας