Αχλάδι


To Αχλάδι, είναι ένα πανέμορφο χωριό χτισμένο μέσα σε πευκόδασος, οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Το όνομα του χωριού, συμφώνα με την παράδοση δεν προέρχεται από το δέντρο Αχλαδιάς, όπως δείχνει το όνομα, αλλά στην έλλειψη λαδιού που αισθανθήκαν οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής που ήρθαν από τη Λέσβο το 1464, που αναφωνούσαν ¨αχ λαδί ¨.

Στην ευρύτερη περιοχή φαίνεται να υπήρχαν και άλλοι οικισμοί παλαιότεροι, οι οποίοι σιγά-σιγά χάθηκαν, ενώ εμφανίζεται το Αχλάδι ως πολύ μεγάλο χωριό και μάλιστα το αμέσως επόμενο από την Αγία Άννα. Επί Τουρκοκρατίας υπήρχε οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή και στις 35 οικογένειες που ζούσαν τότε εκεί. Όμως αυτό δεν στάθηκε ικανό να σταματήσει την εξέγερση αυτών των οικογενειών κατά των Τούρκων, με αποτέλεσμα σχεδόν όλες να σφαγιαστούν.

Η ιστορία και ο μύθος αναφέρουν πως οι οικογένειες κρύφτηκαν στο δάσος για να γλυτώσουν από τους Τούρκους, όμως το κλάμα ενός μωρού τους «πρόδωσε», με αποτέλεσμα να βρουν όλοι το θάνατο από τα χέρια των Τούρκων. Λέγεται πως είναι θαμμένοι κάτω ακριβώς από την Εκκλησία της Παναγίας στην περιοχή Πρασίδι. Στην αυλή της εκκλησίας έχει στηθεί μαρμάρινη πλάκα για να θυμίζει τη σφαγή.

Έξω από το Αχλάδι υπάρχει μία παραλία με το όνομα Φραγκάκη(4,5χλμ. η απόσταση απο το χωριό), η οποία είναι μια πολύ όμορφη, που από τα δεξιά (προς τη μεριά της Αγίας Άννας δηλαδή) έχει άμμο και στην πλαζ αλλά και στο βυθό ενώ στα αριστερά έχει άμμο και λίγα βότσαλα. Η παραλία βρέχεται από το Αιγαίο, έχει μήκος περίπου 2 χιλιόμετρα και είναι αρκετά καθαρή. Συνδυάζει άψογα το βουνό με την θάλασσα και είναι μία από τις ομορφότερες παραλίες της Εύβοιας.

Το Αχλάδι έχει υψόμετρο 220 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Πως θα πάτε, στην διαδρομή Χαλκίδα προς την βόρεια Εύβοια μετά την Αγία Άννα συνεχίζουμε για Παπάδες, θα συναντήσετε την έξοδο για το Αχλάδι, η απόσταση είναι 2 χιλιόμετρα περίπου. Συνδέετε με τον παραλιακό δρόμο, με την παράλια του Κοτσίκια, και την παραλία Αγίας Άννας.

Αποστάσεις: το Αχλάδι απέχει 8 χιλιόμετρα από την Αγία Άννα, και 80 χιλιόμετρα από την Χαλκίδα μέσω Αγία Άννα, ενώ από την Ιστιαία 33 χιλιόμετρα, στη διαδρομή μέσω Κερασιάς, Κοκκινομηλιά, Βουτά, Καμάρια.

ΑχλάδιΑχλάδι Βόρεια ΕύβοιαΑχλάδι Βόρεια Εύβοια ΠλατείαΑχλάδιΑχλάδι Εκκλησία της ΠαναγίαςΑχλάδιΑχλάδιΠαραλία Αχλάδι ΦραγκάκηΠαραλία Αχλάδι ΦραγκάκηΠαραλία Μελίσσι ΑχλάδιΕξωκλήσι Κοίμησης της Θεοτόκου Πρασίδι Αχλάδι Αχλάδι Πρασίδι Μνημείο 1823