Βαρβάρα Αιδηψού


Βαρβάρα Αιδηψού, είναι ένα μικρό προσφυγικό χωριό της Βόρειας Εύβοιας. Το χωριό υπάγεται στο δημοτικό διαμέρισμα Αγίου Αιδηψού, βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τον Άγιο και 6 χιλιομέτρα βόρεια των Λουτρών Αιδηψού, στο δρόμο με κατευθύνσεις προς την Ιστιαία.

Όμορφο χωριό, με θέα στο στενό του Μαλιακού κόλπου, γεμάτο μνήμες από την προσφυγιά του ’20 που μετά τον ξεριζωμό, αναζήτησε την δεύτερη πατρίδα στην Βόρεια Εύβοια και έδωσε νέα πνοή ζωής στον τόπο. Οι κάτοικοι της Βαρβάρας είναι Ποντιακής  καταγωγής, εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μετά το 1924, ενώ το 1933 άρχισε η κατασκευή του χωριού.

Στις 6 Αυγούστου γιορτάζει ο ιερός ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και ο “Σύλλογος Απανταχού Ποντίων Βαρβάρας” διοργανώνει πανηγύρι κάτω από το γεροπλάτανο της πλατείας του χωριού όπου και βρίσκεται η εκκλησία. Λέγεται ότι στον ίσκιο του πλατάνου, κοιμήθηκε και χόρεψε στην επανάσταση του 1821 ο οπλαρχηγός Οδυσσέας Ανδρούτσος με τα παλικάρια του.

Η Βαρβάρα Αιδηψού, έχει υψόμετρο 103 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Βαρβάρα ΑιδηψούΒαρβάρα ΑιδηψούΒαρβάρα ΑιδηψούΒαρβάρα Αιδηψού, Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.Βαρβάρα Αιδηψού, Μνημείο Ποντίων.Βαρβάρα ΑιδηψούΒαρβάρα Αιδηψού