Βασιλικά


Βασιλικά είναι χωριό κτισμένο σε πλαγιά, βρίσκεται επάνω στον εθνικό δρόμο Ιστιαίας – Χαλκίδας στην ανατολική πλευρά της Βόρειας Εύβοιας.

Για την ακριβή δημιουργία του δεν υπάρχουν ιστορικές αναφορές. Η ονομασία του όμως ίσως να σχετίζεται για το πώς έγινε. Σύμφωνα με την παράδοση η ονομασία Βασιλικά δόθηκε γιατί κατά τη ναυμαχία του Αρτεμισίου αγκυροβόλησαν στην παραλία “Ψαροπούλι” τα καράβια του βασιλιά Ξέρξη της Περσίας. Εκεί βρισκόταν τότε το χωριό αλλά για να γλιτώσουν τις επιδρομές και τις λεηλασίες των πειρατών, οι κάτοικοι το μετέφεραν στην σημερινή τοποθεσία.

Υπάρχει και μια δεύτερη εκδοχή, το 1462 κάτοικοι του οικισμού « Βασιλικά » από το νησί της Λέσβου, μετά από καταστροφή που έγινε από τους Τούρκους ήρθαν πρόσφυγες δίνοντας το όνομα στο χωριό σε ανάμνηση του δικού τους.

Στα μέσα του 18ου αιώνα, όταν έφυγαν οι Τούρκοι η περιοχή μοιράστηκε στους ντόπιους κατοίκους. Επίσης στην περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, από τον όρμο των Βασιλικών φυγαδεύτηκαν πολλοί Έλληνες αντιστασιακοί, και ξένοι πολεμιστές προς τη Μαγνήσια, Βόρεια Ελλάδα, Μικρά Ασία, και Αίγυπτο.

Σήμερα τα Βασιλικά διατηρούν την γραφικότητα τους αλλά γνωρίζουν και ανάπτυξη. Αν και στο κύριο επάγγελμα οι κάτοικοι του είναι αγρότες, πολλοί ασχολούνται και με τον τουρισμό. Αυτό οφείλεται σε δυο λόγους, πρώτα για την ομορφιά των τοπίων της περιοχής με την πλούσια βλάστηση και ο δεύτερος και κυριότερος η παραλία που είναι κοντά στο χωριό, με την ονομασία Ψαροπούλι.

Η παραλία Ψαροπούλι βρίσκεται σε 2,5 χιλιόμετρα απόσταση από το κέντρο του χωριού Βασιλικά. Είναι αρκετά μεγάλη το μήκος ξεπερνά τα 3 χιλιόμετρα, τα νερά κρυστάλλινα με απόχρωση γαλαζοπράσινο του Αιγαίου, και στο γιαλό ψιλό βότσαλο και άμμο. Ιδιαίτερα δημοφιλής παραλία της βόρειας Ευβοίας, δέχεται τους καλοκαιρινούς μήνες πολλούς επισκέπτες και προσφέρει όλες τις ανέσεις. Από το μικρό λιμανάκι κατά την καλοκαιρινή περίοδο εκτελούνται δρομολόγια για την Σκιάθο.

Βασιλικά παραλία ψαροπούλι, δες με άλλη μάτια το Αιγαίο, στην Βόρεια Εύβοια.

Πως θα πάτε, από το κέντρο της Βόρειας Εύβοιας την Ιστιαία, ακολουθούμε την διαδρομή για τα χωριά Ασμήνιο, Αρτεμίσιο, Γούβες… μέχρι να φτάσουμε στα Βασιλικά. Για την διαδρομή από την Χαλκίδα, βρίσκεται μετά τα χωριά, Αγία Άννα, Παπάδες.

Αποστάσεις: Από την Ιστιαία 33 χιλιόμετρα, μέσω Αρτεμίσιο, Ελληνικά, από τον Αγιόκαμπο 45 χιλιόμετρα μέσω Ιστιαίας, και από τα Λουτρά Αιδηψού 53 χιλιόμετρα μέσω Ιστιαίας. Από την Αγία Άννα 19,9 χιλιόμετρα, από την Λίμνη 37 χιλιόμετρα μέσω Κεράμεια, Αγία Άννα. Από την Χαλκίδα 91 χιλιόμετρα μέσω Αγία Άννα.

Βασιλικά Βόρεια Εύβοια.ΒασιλικάΒασιλικά Βόρεια ΕύβοιαΒασιλικά Ναός Αγίου Ιωάννου ΠροδρόμουΒασιλικά Ψαροπούλι Βασιλικά Ψαροπούλι Λιμάνι Βασιλικά ΨαροπούλιΒασιλικά Παραλία ΨαροπούλιΒασιλικά Παραλία Ψαροπούλι ΕύβοιαςΒασιλικά Παραλία Ψαροπούλι ΕύβοιαΒασιλικά Παραλία Ψαροπούλι