Βλαχιά


Βλαχιά, ένα χωριό της Βόρειας Ευβοίας στη ανατολική πλευρά του νησιού κτισμένο σε πλάγια σε υψόμετρο 150 μέτρων, περιτριγυρισμένο από πλούσιο δάσος και με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

Η ιστορία του χάνεται στους αιώνες, κατακτήθηκε και ελευθερώθηκε από τους τούρκους το 1835 η γη μοιράστηκε στους ντόπιους και δημιούργησαν το χωριό. Πολλοί είναι οι θρύλοι και οι παραδόσεις για την περιοχή, αρκετά χρόνια πριν από την εποχή του Βυζαντίου. Ιστορίες με βασιλιάδες , ιππότες, μονομαχίες, κρυμμένους θησαυρούς, ακούγονται από τα στόματα των ντόπιων κατοίκων που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Για την προέλευση του ονόματος της Βλαχιάς υπάρχουν δυο εκδοχές, η μια ότι προέρχεται από τους βλάχους που κατοικούν εκεί. Και η δεύτερη από τα γλυφα νερά της περιοχής από παραφθορά της λέξης «γλυφά» (γλυφά- γλυφά – βλαχά). Οι τούρκοι ονόμαζαν την περιοχή «Οσνάρι» η Αυλωνάρι.

Σήμερα οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με την κτηνοτροφία την γεωργία και την υλοτομία. Ορισμένοι ασχολούνται και με τον τουρισμό μιας και παρατηρείται αύξηση των επισκεπτών στην περιοχή. Ενώ για τους εποχιακούς εκδρομείς εκείνο που θα εντυπωσιάσει είναι η διαδρομή μέχρι την Βλαχιά. Ο δρόμος βρίσκεται μεταξύ βουνού και θάλασσας εναλλαγές εικόνων με απερίγραπτη φυσική ομορφιά.

Αξιοθέατα θα χαρακτηρίσουμε όλα αυτά που έχει προίκιση η φύση αυτή την περιοχή της Εύβοιας, Μικροί όρμοι, ανεκμετάλλευτες παραλίες, με ψηλό μαύρο βότσαλο και άμμο. Καταπράσινοι λόφοι, και βουνά με απότομες πλαγιές που άλλοτε καταλήγουν σε βάση αποτόμων γκρεμών, και άλλοτε δημιουργεί μικρές πεντακάθαρες αμμουδιές. Μοναδική μεγάλη η παραλία του Μακρύγιαλου στην διαδρομή για τον οικισμό Σαρακήνικο, μέσα σε μια καταπράσινη κοιλάδα από πλατάνια.

Βλαχιά Βόρεια Εύβοια, τοπία σπάνια άγριας ομορφιάς με φόντο το Αιγαίο.

Πως θα πάτε, ο δρόμος που οδηγεί στη βλαχιά βρίσκεται στην παραλία του χωριού Πήλι, στην δεξιά πλευρά δίπλα στο λιμάνι. Ενώ για πάτε στο Πήλι ο δρόμος που οδηγεί εκεί βρίσκεται πριν το χωριό Προκόπι όταν έρχεστε από την Χαλκίδα.

Αποστάσεις: από το χωριό Πήλι 10,9 χιλιόμετρα, από το Προκόπι 20,4 χιλιόμετρα, από την Βλαχιά μέχρι την Χαλκίδα η απόσταση είναι 68,4 χιλιόμετρα μέσω Προκόπι. Από την Λίμνη 50,4 χιλιόμετρα, από τα Λουτρά Αιδηψού 80,4 χιλιόμετρα μέσω Λίμνης, από τον Αγιόκαμπο 90,4 χιλιόμετρα, μέσω Λουτρά Αιδηψού, και από την Ιστιαία 83,4 χιλιόμετρα μέσω Λίμνης.

Βλαχιά Βόρεια Εύβοια.ΒλαχιάΒλαχιάΒλαχιά Αγία ΤριάδαΒλαχιάΒλαχιάΒλαχιάΒλαχιά Ευβοίας