Βουτάς


Ο Βουτάς, είναι ένα όμορφο γραφικό χωριό της Βόρειας Ευβοίας, χτισμένο στην κοιλάδα που σχηματίζει μια ρεματιά, πνιγμένο κυριολεκτικά από πλατάνια και πεύκα.

Το όνομά του πρέπει να το πήρε λόγο του σημείου που είναι κτισμένο το χωριό, μιας και είναι περιτριγυρισμένο, από λόφους και πλαγιές, με πλούσια βλάστηση.

Η ιστορικές αναφορές για την δημιουργία του μας γυρίζουν στα χρόνια της τουρκοκρατίας, όπως οι περισσότερες περιοχές της βόρειας Ευβοίας έτσι και ο Βουτάς ανήκε σε τσιφλίκι. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, και τον ερχομό των προσφυγών από την Μικρά Ασία,έγιναν απαλλοτριώσειςκαι η γη μοιράστηκε στους ντόπιους κατοίκους.

Σήμερα οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Τα κυριότερα προϊόντα που παράγονται είναι τα κτηνοτροφικά, αλλά και λάδι, μέλι, κρασί, τσίπουρο, και άφθονη ξυλεία.

Το χαρακτηριστικό του χωριού είναι το ρέμα που είναι σαν φυσικό χώρισμα, με μοναδικό σημείο πρόσβασης για τον επισκέπτη, την γέφυρα που υπάρχει στην είσοδο του.

Ο Βουτάς από την επιφάνεια της θάλασσας έχει υψόμετρο 150 μέτρα.

Πως θα πάτε, ο Βουτάς βρίσκεται επάνω στον επαρχιακό δρόμο που ενώνει την Ιστιαία με τα χωριά Κοκκινομηλιά, Κερασιά, αλλά και την πρωτεύουσα του νομού Χαλκίδα μέσω Λίμνης. Aπό την Ιστιαία ακολουθούμε το δρόμο με κατεύθυνση το χωριό Καμάρια, το όπιο περνάμε και συνεχίζουμε μέχρι να φτάσουμε. Για την διαδρομή από την Χαλκίδα μέσω Λίμνη, Ροβιές.

Αποστάσεις: από την Ιστιαία 7,7 χιλιόμετρα, από τα Λουτρά Αιδηψού 27 χιλιόμετρα μέσω περιφερειακού Ιστιαίας, και 26 χιλιόμετρα από την Λίμνη μέσω Ροβιές. Από την Αγία Άννα 30 χιλιόμετρα μέσω Κερασιά, Κοκκινομηλιά, και από την Χαλκίδα 104 χιλιόμετρα, μέσω Λίμνης Ροβιές.
Βουτάς Βόρεια ΕύβοιαΒουτάςΒουτάςΒουτάςΒουτάς Εύβοια Πλατεία.Βουτάς Εύβοιας Εκκλησία Άγιος Ιωάννης.Βουτάς Εύβοιας χιονισμένος