Γαλατσάδες


Σε μια από τις ωραιότερες πλαγιές του κατάφυτου όρους Τελέθριο, μέσα σε πυκνό από δρυς δάσος σε υψόμετρο 470 μέτρων, βρίσκεται κτισμένο το παραδοσιακό χωριό Γαλατσάδες.

Η ιστορία των Γαλατσάδων αρχίζει τουλάχιστον από τους Βυζαντινούς χρόνους. Το χωριό είχε εξέχουσα θέση επί τουρκοκρατίας, τα θεμέλια του τουρκικού διοικητηρίου και η βρύση μαρτυρούν το γεγονός αυτό. Σε εντοιχισμένη λίθινη πλάκα πάνω από τη βρύση υπάρχει επιγραφή στα Αραβικά που φέρει ημερομηνία 1803, «όποιος περνά πίνει νερό να συγχωρεί τον μοναχογιό του Μουσταφά».

Πολλοί θρύλοι και παραδόσεις είναι συνδεδεμένοι με την περιοχή, και για την πηγή με το κρυσταλλένιο νερό. Η ανακάλυψη της πηγής είναι και αυτή συνδεδεμένη με θρύλους

Για την ποιότητα του γαλατσαδιώτικου νερού έχει κάποιο λόγο και η δημώδης ποίηση. < <Το Γαλτσαδιώτικο νερό είναι παλαβονέρι παλαβώσανε τα παιδιά παλάβωσαν και οι γέροι. Χωριό ‘ναι και Μονοκαρυά χωριό’ναι και Καμάρια. Σαν τις Γαλατσάδες το χωριό άλλο χωριό δεν είναι. Είναι ψηλό και αγναντερό και βρίσκεται στο ρέμα. Παν τα κορίτσια για νερό γυρίζουν φιλημένα>>.

Το όνομα πιθανά να προέρχεται από τα μικρά φυτά «γαλατσίδες», που παράγουν ένα γαλακτώδη χυμό καθώς επίσης και απ’ το ότι ο τόπος ενδείκνυται για την εκτροφή κοπαδιών παράγοντας άφθονο γάλα, υπάρχει πιθανότητα το χωριό να πήρε το όνομα από τη λέξη «γαλατάδες».

Σήμερα οι κάτοικοι του χωριού έχουν σαν κύριο επάγγελμα τη υλοτομία, και την κτηνοτροφία. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που επιλεγούν το χωριό για της διακοπές τους, με αποτέλεσμα πολλά παλιά σπίτια να έχουν αναπαλαιωθεί ώστε να χρησιμοποιούνται για εξοχικές κατοικίες. Χαρακτηριστικό του χωριού το πράσινο στις αυλές των σπιτιών, τα μικρά πλακόστρωτα δρομάκια, η θέα προς τον κάμπο της Ιστιαίας και τον Παγασητικό κόλπο, αλλά και το βουνό του Πηλίου.

Γαλατσάδες το μπαλκόνι της Βόρειας Εύβοιας.

Πως θα πάτε, με αφετηρία το κέντρο της Ιστιαίας, ακολουθούμε την διαδρομή για το χωριό Καμάρια, περνάμε και συνεχίζομαι προς Καματριάδες, προσπερνάμε και μετά 1,5 χιλιόμετρα περίπου φτάνουμε, σύνολο διαδρομής 9,5 χιλιόμετρα. Οι Γαλατσάδες συνδέονται και μέσω των χωριών, Καστανιώτισσα, Άγιο Γεώργιο με την Ιστιαία.

Αποστάσεις: από τα Λουτρά Αιδηψού 28,6 χιλιόμετρα μέσω περιφερικού Ιστιαίας, Καμάρια, από το Πευκί 19,3 χιλιόμετρα μέσω Ιστιαίας. Από την Λίμνη 37 χιλιόμετρα μέσω Βουτά, Ροβιές, από την Αγία Άννα 40 χιλιόμετρα μέσω Κερασιάς, Βουτά. Από την Χαλκίδα 115 χιλιόμετρα μέσω Λίμνης, Ροβιές, Βουτά.
Γαλατσάδες, Βόρεια Εύβοια.ΓαλατσάδεςΓαλατσάδες Άγιος ΑθανάσιοςΓαλατσάδες Με θέα Την ΙστιαίαΓαλατσάδες Πλακόστρωτα ΔρομάκιαΓαλατσάδες ΠλατείαΓαλατσάδες, Παλιά Βρύση Με Την Επιγραφή Στα Αραβικά 1803.ΓαλατσάδεςΓαλατσάδεςΓαλατσάδες Μικροί Χειμωνιάτικοι Χείμαρροι Στο Δρόμο Πριν Το ΧωριόΓαλατσάδες Μικροί Χειμωνιάτικοι Χείμαρροι Στο Δρόμο Πριν Το Χωριό