Γαλατσώνα


Γαλατσώνα, το χωριό είναι κτισμένο αμφιθεατρικά σε πλαγιά λόφου, λόγω της μορφολογίας του εδάφους θα λέγαμε χωρισμένο σε δυο, σε άνω και κάτω. Στην πρόσφατη ιστορία της Βόρειας Εύβοιας, δεν υπάρχουν σημαντικές αναφορές παρά το ότι κατοικείται τα τελευταία 200 χρόνια περίπου. Υπάγεται διοικητικά στον δήμο Ιστιαίας και έχει 94 κατοίκους (2001).

Σήμερα οι κάτοικοι του ασχολούνται με την καλλιέργεια τον χωραφιών, και την κτηνοτροφία. Είναι ένα όμορφο γραφικό χωριό σε υψόμετρο 260 μέτρων, χαρακτηριστικό του σημείου που βρίσκεται είναι ότι δεν έχει οπτική επαφή με την θάλασσα. Ο επισκέπτης όμως αποζημιώνεται καθώς θα διαπιστώσει, πως υπάρχουν πολλοί φυσικοί θησαυροί και τοπία μοναδικά γύρω του.

Για το όνομα του χωριού υπάρχουν δυο απόψεις, η πρώτη ότι προέρχεται από το όνομα φυτού γαλατσίδες, και η δεύτερη από την παραγωγή γάλακτος γιατί εκτρέφονταν πολλά γιδοπρόβατα. Ενώ στην διοικητική διαίρεση της Βόρειας Ευβοίας του 1836 αναφέρεται και ως Γαλατόπιτα.

Πως θα πάτε, το χωριό Γαλατσώνα βρίσκεται στη μέση επαρχιακού δρόμου που αρχίζει έξω από την Ιστιαία, και καταλήγει στον περιφερειακό δρόμο του Πευκί. Μετα την Ιστιαία περνάμε την γέφυρα του Ξηριά στρίβουμε δεξιά και συνεχίζουμε, περνάμε την Αβγαριά, φτάνουμε στο προορισμό καλύπτοντας την απόσταση των 9,5 χιλιόμετρων. Επίσης από τον περιφερειακό δρόμο του Πευκί μέχρι την Γαλατσώνα η απόσταση είναι 7 χιλιόμετρα.

Αποστάσεις; από τα Λουτρά Αιδηψού 29 χιλιόμετρα, μέσω Ιστιαίας, και 115 χιλιόμετρα από την Χαλκίδα μέσω Ιστιαίας, Βουτά, Λίμνης

Γαλατσώνα Βόρεια ΕύβοιαΓαλατσώναΓαλατσώνα ΕύβοιαΓαλατσώναΓαλατσώναΓαλατσώναΓαλατσώνα Ναός Του Αγίου Ιωάννη.Γαλατσώνα Ευβοίας