Γερακιού


Γερακιού. Είναι ένα ημιορεινό γραφικό χωριό, χτισμένο αμφιθεατρικά σε πλάγια λόφου σε υψόμετρο 210 – 260 μέτρων. Λόγου του σημείου που βρίσκετε, έχει πολύ καλή θέα προς τα ανατολικά παράλια του Πηλίου και τα γαλάζια νερά του Αιγαίου.

Χαρακτηριστικό του χωρίου είναι τα παλιά πετρόκτιστα σπίτια, όπως και το πυκνό δάσος και οι λόφοι που το περιβάλουν. Σε απόσταση 700 μέτρων έξω από το χωριό υπάρχει μικρός καταρράκτης. Το όνομα του χωριού πιστεύεται ότι έχει βυζαντινή προέλευση και σχετίζεται με το πτηνό ιέραξ η αερικής η γεράκης. Παντός επί τουρκοκρατίας φαίνεται να αναφέρετε σαν Γεράκιος ενώ και ο Δροσίνης στα γραπτά του το αναφέρει Γεράκι

Πως θα πάτε, για να επισκεφτείτε την Γερακιού μπορείτε να ακλουθήσατε την διαδρομή από την Ιστιαία προς το Πευκί. Μετά την γέφυρα του Ξηριά δεξιά του δρόμου υπάρχει διασταύρωση, και αφού περάσετε τους οικισμούς Αβγαριά, και Γαλατσώνα, καλύπτοντας μια διαδρομή 12 χιλιόμετρων περίπου φτάνετε στην Γερακιού.

Επίσης υπάρχει και ο δρόμος από τον περιφερικό δρόμο του Πευκί, αν τον εξακολουθήσετε μετά 4 χιλιόμετρα φτάνετε στο χωριό Γερακιού. Δρόμος υπάρχει μεταξύ Γερακιού – Αγδίνες, 7,3 χιλιόμετρα η απόσταση(θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί υπάρχουν καθιζήσεις).

Αποστάσεις: από την Χαλκίδα 117,2 χιλιόμετρα μέσω Αγία Άννα, Βασιλικά, Πευκί, και από τα Λουτρά Αιδηψού32 χιλιόμετρα μέσω Γαλατσώνα, Αβγαριά, Ιστιαία.

Γερακιού Βόρεια ΕύβοιαΓερακιούΓερακιού Κεντρικός Δρόμος.Γερακιού Ευβοίας Κεντρικός Δρόμος.Γερακιού ΕύβοιαΓερακιούΓερακιούΓερακιούΓερακιού Ναός Κοιμήσεως Της Θεοτόκου.