Γιάλτρα


Γιάλτρα βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά του νησιού της Ευβοίας απέναντι στην Αιδηψό και την Ακρίτσα Φθιώτιδας. Το χωριό είναι κτισμένο σε πλαγιά με υψόμετρο 150 μέτρων και θέα στον βόρειο ευβοϊκό και τον κόλπο των Γιατρών.

Ιστορικά για την δημιουργία του συμφώνα με τα ευρήματα των αρχαιολόγων, η περιοχή κατοικήθηκε από τα αρχαία χρόνια, οι πρώτοι κάτοικοι ήταν Αθηναίοι. Εγκατασταθήκαν εδώ την περίοδο των Ελληνοπερσικών πολέμων, τον 5 αιώνα π.χ. 2 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την σημερινή θέση του χωριού, στην παραλία που οι ντόπιοι αποκαλούν μπάνια λόγω των ιαματικών πηγών που βρίσκονται εκεί. Ενώ και από την περίοδο των ρωμαίων υπάρχουν ευρήματα, σώζονται τμήματα από τα λουτρά που είχαν κατασκευάσει.

Στο πέρασμα των χρόνων οι κάτοικοι αναγκαστήκαν να μεταφέρουν το χωριό πιο μακριά από την παραλία για να γλυτώσουν από τις επιδρομές των πειρατών αλλά και των τούρκων. Επέλεξαν το σημείο που βρίσκεται σήμερα, από το οποίο μπορούσαν να ελέγχουν τη θάλασσα καθώς και να είναι δύσκολο στην πρόσβαση για τους επιδόξους κατακτητές.

Σήμερα τα Γιάλτρα διατηρούν τον παραδοσιακό τους ρυθμό, ενώ οι δόμηση του χωριού θυμίζει των αιγαιοπελαγίτικων νησιών, στενά δρομάκια παλιά πετρόκτιστα κτίσματα του 18 αιώνα. Στο κέντρο δεσπόζει ο ναός του Αγίου Νικόλαου κατασκευασμένος το 1884, από το προαύλιο στο πίσω μέρος μπορείτε να δείτε την θέα της περιοχής. Επίσης στον κεντρικό δρόμο διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση η παλιά βρύση του χωριού κατασκευής 1904.

Για τον ταξιδιώτη η διαδρομή για το χωριό εντυπωσιάζει από την πρώτη στιγμή, ο δρόμος παράλληλος με τον αιγιαλό του κόλπου των Γιάλτρων που μοιάζει σαν λίμνη, αφού τα νερά είναι πάντα ήσυχα, και τα πεύκα φτάνουν μέχρι την παραλία. Ενώ τα μικρά εκκλησάκια στο μήκος του δρόμου δίνουν έναν άλλο τόνο στην περιοχή. Τα Γιάλτρα διαθέτουν μεγάλο μήκος ακτογραμμής ,περισσότερο γνώστες η παραλία Μύλος και Μπάνια με τα λουτρά των ιαματικών νερών. Η ονομασία του χωριού σχετίζεται με τις ιαματικές πηγές, και προέρχεται από τις λέξεις υγειά & λουτρά. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία, την αλιεία, γνωστά είναι τα κρασιά των Γιάλτρων. Η ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή έκανε πολλούς κατοίκους να ασχοληθούν με τα τουριστικά επαγγέλματα.

Πως θα πάτε, με αφετηρία τα Λουτρά Αιδηψού στην διαδρομή για την Ιστιαία, μετά το χωριό Αιδηψό στην αριστερή πλευρά του δρόμου συναντάμε τον καινούργιο περιφερειακό δρόμο που οδηγεί στα Γιάλτρα.

Αποστάσεις : από τα Λουτρά Αιδηψού 15 χιλιόμετρα, από τον Αγιόκαμπο 21 χιλιόμετρα, και από την Ιστιαία 30 χιλιόμετρα. Η απόσταση από τα Γιάλτρα έως την Χαλκίδα είναι 123 χιλιόμετρα, μέσω Λουτρά Αιδηψού, Λίμνης.

 Γιάλτρα  Γιάλτρα Γιάλτρα ΕυβοίαςΓιάλτρα διακρίνετε η παλιά βρύση.Γιάλτρα Βόρεια Εύβοια ΠλατείαΓιάλτραΓιάλτρα Άγιος Κυπριανός, Άγιος Νικόλαος.Γιάλτρα κόλποςΓιάλτρα Παραλία ΜύλοςΓιάλτρα παραλία Μπάνια.Γιάλτρα παραλία Μπάνια, ιαματικά λουτρά.Γιάλτρα παραλία Μπάνια.