Δάφνη


Δάφνη πεδινό χωριό της Βόρειας Εύβοιας βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από την Χαλκίδα στην Λίμνη.

Μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν βάσει των ευρημάτων, βρίσκουμε την περιοχή να κατοικείτε αιώνες πριν, ενώ η ιστορία του χωριού Δάφνη μας πηγαίνει στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Σύμφωνα με τους ιστορικούς το χωριό δημιουργήθηκε στην σημερινή του θέση από την μετακίνηση μικρών οικισμών. Η καλλιέργεια της εύφορης γης, και η πλούσια βλάστηση για την βοσκή κοπαδιών, έδωσαν το έναυσμα στους κατοίκους για την δημιουργία του.
Στα χρόνια της επανάστασης του 1821 έγινε χώρος εχθροπραξιών για τους Έλληνες οπλαρχηγούς της Βόρειας Εύβοιας.

Η προέλευση του ονόματος σύμφωνα με την παράδοση προέρχεται από ένα μεγάλο δέντρο Δάφνη που ευρίσκετο δίπλα στην εκκλησία του χωριού Άγιο Δημήτριο. Παλιά η Δάφνη ονομαζόταν «Μαντανικά», υπάρχουν δυο εκδοχές για αυτό το όνομα. Η μια είναι ότι προέρχεται από τη λέξη «μαντάνι» και σημαίνει εργαστήριο κινούμενο με την δύναμη του νερού. Η δευτερη εκδοχή προέλευσης του ονόματος είναι η τουρκική λέξη «μεϊντάν» που σημαίνει αλάνα, άπλα, απλοχωριά (είναι γνωστή η φράση που έλεγαν οι παλιότεροι «αυτός βγήκε στο μεϊντάνι» υποδηλώνοντας ότι εξετέθη). Η εκδοχή αυτή συνδυάζεται με τον εύφορο κάμπο της περιοχής.

Σήμερα ο επισκέπτης του χωριού που έχει διαβάσει την ιστορία του, θα καταλάβει από το περιβάλλον της φύσης την ιδιαιτερότητα του εύφορου αυτού τόπου. Αξιοθέατα πέραν αυτά της φύσης δεν υπάρχουν. Αξίζει να επισκεφτείτε το παλιό πέτρινο εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου με την παλιά βρύση.
Η Δάφνη έχει υψόμετρο 150 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Πως θα πάτε: στο δρόμο με κατεύθυνση την Λίμνη στην διαδρομή από την Χαλκίδα, μετά το χωριό Κεχριές στην αριστερά πλευρά του δρόμου θα συναντήσετε το χωριό Δάφνη.

Αποστάσεις: από την Λίμνη 7,2 χιλιόμετρα, από τα Λουτρά Αιδηψού 38 χιλιόμετρα, μέσω Λίμνης, Ροβιές, Ήλια. Από την Ιστιαία 41 χιλιόμετρα, μέσω Λίμνης, Ροβιές, Βουτά, και από την πρωτεύουσα του νομού Χαλκίδα η απόσταση μέχρι το χωριό Δάφνη είναι 72 χιλιόμετρα.

Δάφνη - Μαντανικά, Βόρεια Εύβοια.Δάφνη - Μαντανικά, Βόρεια ΕύβοιαΔάφνη - Μαντανικά, Εύβοια.Δάφνη - Μαντανικά.Δάφνη - Μαντανικά, Βόρεια Εύβοια.Δάφνη - Μαντανικά.Δάφνη - Μαντανικά, Άγιος ΔημήτριοςΔάφνη - Μαντανικά.Δάφνη - ΜαντανικάΔάφνη - ΜαντανικάΔάφνη - Μαντανικά, εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.Δάφνη - Μαντανικά, εκκλησάκι Αποστόλων Πέτρου και Παύλου παλιά βρύση.