Δαμιά


Δαμιά, είναι μικρό χωριό κτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 380 μέτρων. Η ιστορία του χωριού χάνεται στους αιώνες καθώς κανένας δεν γνωρίζει το πότε ακριβώς δημιουργήθηκε. Η περιοχή ανήκε στην μονή του Όσιου Δαυίδ, στο σημείο που βρίσκεται η εκκλησία του χωριού ήταν μοναστήρι, εκτός από του μονάχους γύρω από το μοναστήρι έμεναν οι εργάτες οι οποίοι δούλευαν για την μονή.

Η ονομασία του χωριού οφείλεται σε έναν μοναχό που τον έλεγαν Δαμιανό, ο οποίος σκοτώθηκε καθώς ήταν ο μόνος που έμεινε και υπερασπίστηκε το μοναστήρι όταν δέχτηκε την επίθεση Τούρκων. Όταν ήρθαν οι πρόσφυγες στη Ελλάδα μετά το 1924, την εποχή του Βενιζέλου, ένα μεγάλο κομμάτι από την περιουσία του μοναστηριού απαλλοτριώθηκε και μοιράστηκε στους κατοίκους.

Σήμερα οι κάτοικοι του ασχολούνται με την κτηνοτροφία την γεωργία και την υλοτομία. Επίσης πολλοί είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν τα Δαμιά για τόπο διακοπών. Αξιοσημείωτο για το χωριό είναι η θέα προς τα τοπία της Βόρειας Εύβοιας με τις καταπράσινες πλαγιές, και τα γαλάζια νερά του βόρειου ευβοϊκού κόλπου ειδικά την ώρα του ηλιοβασιλέματος.

Πως θα πάτε, για να φτάσει κάποιος εκεί θα πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο από της Ροβιές για την Ιστιαία, όταν περάσουμε το χωριό δεξιά του δρόμου συναντάμε την έξοδο για Ιστιαία. Εκεί στρίβουμε και συνεχίζουμε μέχρι να βρούμε το δρόμο που οδηγεί στο μοναστήρι του Όσιου Δαυίδ, ακολουθούμε το δρόμο για το μοναστήρι, παίρναμε τον οικισμό Παλαιοχώρι και συνεχίζουμε μέχρι να συναντήσουμε τα Δαμιά.

Αποστάσεις : από την Λίμνη 17,1 χιλιόμετρα μέσω Παλαιοχώρι, Ροβιές, και από την Αγία Άννα 29 χιλιόμετρα μέσω Κερασιάς, Δρυμώνα.

Η απόσταση από τα Λουτρά Αιδηψού 27 χιλιόμετρα. Την πρωτεύουσα της βόρειας Ευβοίας Ιστιαία 28 χιλιόμετρα, και 95 χιλιόμετρα από την Χαλκίδα μέσω Λίμνης

Δαμιά Βόρεια ΕύβοιαΔαμιά ΕύβοιαΔαμιά ΕύβοιαΔαμιά ΕύβοιαΔαμιά Εύβοια Παλιά ΒρύσηΔαμιά Εύβοια ΠλατείαΔαμιά Ευβοίας Ιερός Ναός Γενεθλίου της Θεοτόκου