Δρυμώνα


Δρυμώνα, είναι ένα ορεινό χωριό σε υψόμετρο 580 μέτρων, βρίσκετε απέναντι από τη Μονή του Οσίου Δαυίδ, σε απόσταση 1 χιλιομέτρου, στους πρόποδες του Ξηρού Όρους. Το όνομα του χωριού προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από το πυκνό δάσος δρυών, βαλανιδιών, και πεύκων, που το περιβάλλει, ή από το δριμύ ψύχος που επικρατεί στην περιοχή τους χειμωνιάτικους μήνες.

Το χωριό δημιουργήθηκε από τους καλλιεργητές των κτημάτων της Μονής μετά το 1520 όταν ιδρύθηκε από τον Όσιο Δαυίδ τον Γέροντα. Η έκταση γύρω από το χωριό ήταν μοναστηριακή περιουσία η οποία όμως απαλλοτριώθηκε το 1936. Η Δρυμώνα ταυτισμένη με τη ζωή και τη λειτουργία της Μονής του Οσίου Δαυίδ, είναι επίσης γνωστή για τον πανέμορφο καταρράκτη του ποταμού Σηπιά.

Ο ποταμός Σηπιάς δημιουργεί ένα μαγευτικό θέαμα διασκορπίζοντας το νερό του στους ονειρεμένους καταρράκτες. Το νερό πέφτει με πάταγο και ορμή από ύψος 15 μέτρων σε μια κρυστάλλινη λίμνη κυκλωμένη από βράχια και δάσος. Η κατάφυτη αυτή λίμνη είναι μεγάλης οικολογικής αξίας λόγω του λόγω του πυκνού ελατόδασος που την περιβάλλει και συνδυάζετε με τα σπάνιας ομορφιάς μαύρα πεύκα.

Ολόκληρη σχεδόν η περιοχή με την ανεξάντλητη φυσική ομορφιά της, αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη για όποιον έχει διάθεση να ανακαλύψει τα κρυφά της αξιοθέατα.

Δρυμώνα, με θέα το μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ στην βόρεια Εύβοια.

Πως θα πάτε, ο σύντομος δρόμος για να φτάσει κάποιος εκεί, πρέπει να ακολουθήσει την διαδρομή για Κοκκινομηλιά – Κερασιά, για τους ταξιδιώτες από την περιοχή της Ιστιαίας, και από την περιοχή της Αγίας Άννας την διαδρομή προς Κερασιά – Κοκκινομηλιά.

Αποστάσεις: η Δρυμώνα βρίσκετε σε απόσταση 4 χιλιόμετρα από τους καταρράκτες Δρυμώνα, 24 χιλιόμετρα από την Λίμνη μέσω Ροβιών, ενώ από την Αγία Άννα 22 χιλιόμετρα μέσω Κερασιάς, και 27 χιλιόμετρα από την Ιστιαία μέσω Κοκκινομηλιάς. Ενώ από τα Λουτρά Αιδηψού 34 χιλιόμετρα, μέσω Ήλια, και 93 χιλιόμετρα από την Χαλκίδα μέσω Αγία Άννα, Κερασιάς.

Δρυμώνα ΕυβοίαςΔρυμώνα ΕύβοίαςΔρυμώναΔρυμώνα ΕύβοίαΔρυμώναΔρυμώνα Βρύση Δρυμώνα Ιερός Ναός Προφήτη ΗλίαΔρυμώνα, το μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ.