Ζωοδόχος Πηγή


Ζωοδόχος Πηγή, είναι το όνομα μικρού χωριού κτισμένου σε πλαγιά λόφου δυτικά του χωριού Κήρινθος.

Αν και είναι μικρό χωριό στην ιστορία της βόρειο κεντρικής Εύβοιας, πάντα ήταν παρόν. Από τις αναφορές βάση του εύφορου τόπου της περιοχής συναντάμε τον οικισμό από την αρχαία Κήρινθο, τα χρόνια του βυζαντίου, την ενετοκρατία, έως την πρόσφατη ιστορία. Όταν έφυγαν οι Τούρκοι πουλήθηκε σε Έλληνα τσιφλικά, δυστυχώς όμως αποδείχτηκε πολύ χειρότερος από τον Τούρκο, ευνοϊκή μεταχείριση είχαν οι κάτοικοι από τον δεύτερο Έλληνα ιδιοκτήτη από τον οποίο ζήτησαν και πούλησε την γη σε αυτούς. Το χωριό καταστράφηκε ολοκληρωτικά και κάηκε από του γερμανούς σε αντίποινα για τον θάνατο γερμανών στρατιωτών, σκότωσαν επίσης και τέσσερεις κατοίκους.

Το χωριό κτίστηκε πάλι από τη αρχή, σήμερα δεν θυμίζει τίποτα εκείνη την δύσκολη εποχή.
Παλιά ο οικισμός ονομαζόταν Τσούκα(είναι βλάχικης προέλευσης και σημαίνει βουνοκορφή) μέχρι την χρονιά του 1958 όπου μετονομάστηκε Ζωοδόχος Πηγή από την ομώνυμη εκκλησία του οικισμού. Ο επισκέπτης θα θαυμάσει τη φύση, τον κάμπο και την κοιλάδα που έχει δημιουργήσει ο ποταμός Νηλέας.

Αξιοθέατα, στο δυτικό άκρο του χωριού βρίσκεται ο μικρός σταυρεπίστεγος ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, είναι ο μοναδικός μέχρι σήμερα σταυρεπίστεγος ναός στην Βόρεια Εύβοια. Υπολογίζεται ότι κτίστηκε στα χρόνια της φραγκοκρατίας τον 14ο αιώνα περίπου. Ο ενετικός πύργος απέναντι από την είσοδο της εκκλησίας απο τον οποίο σώζονται οι τοίχοι λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκε και από τους Τούρκους. Ξεχωριστό σημείο του μικρού χωριού το προαύλιο του ναού της Ζωοδόχου Πηγή, οι κάτοικοι έχουν φτιάξει μια μικρή εξέδρα, όπου από εκεί ο καθένας μπορεί να δει όλη τη θέα της περιοχής.
Η Ζωοδόχος Πηγή έχει υψόμετρο 63 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Πως θα πάτε, στο χωριό Κήρινθος θα βρείτε το δρόμο που οδηγεί στη Ζωοδόχο Πηγή η απόσταση είναι 2 χιλιόμετρα περίπου.

Αποστάσεις: από την Ιστιαία η απόσταση είναι 53 χιλιόμετρα, μέσω των χωριών, Κήρινθος, Λίμνης Ροβιές, Βουτά, και από τα Λουτρά Αιδηψού, η απόσταση είναι 50 χιλιόμετρα, μέσω των χωρίων, Κήρινθος, Λίμνης Ροβιές, Ήλια. Η αποσταση από την Ζωοδόχο Πηγή(Τσούκα), έως την Χαλκίδα είναι 62 χιλιόμετρα.

Ζωοδόχος Πηγή - Τσούκα, Βόρεια Εύβοια.Ζωοδόχος ΠηγήΖωοδόχος Πηγή, ο ναός.Ζωοδόχος ΠηγήΖωοδόχος ΠηγήΖωοδόχος Πηγή - Τσούκα, ο ενετικός πύργος.Ζωοδόχος Πηγή - Τσούκα, ο σταυρεπίστεγος ναός του Αγίου Ιωάννου του ΠροδρόμουΖωοδόχος Πηγή - Τσούκα, ο κάμπος.