Καλύβια


Καλύβια, ένα από τα μικρά χωριά που βρίσκεται στους πρόποδες του Όρους Καντήλι, κτισμένο στην πλαγιά καταπράσινου λόφου, σε μια από τις πιο όμορφες τοποθεσίες της Βόρειας Εύβοιας. Το χωριό είναι τυλιγμένο μέσα στα δέντρα, και ένα γάργαρο ποταμάκι να κυλάει στις άκρες του.

Λίγα είναι εκείνα που ακούγονται για την ιστορία του και τα περισσότερα έχουν φτάσει στις μέρες μας από στόμα σε στόμα. Αρχικά η θέση του χωριού ήταν στο βουνό και όλοι οι κάτοικοι του ήταν βοσκοί, στην σημερινή του θέση είχαν τις ζωοτροφές τους μέσα σε καλύβια. Από εκεί προέρχεται το όνομα του. Λέγεται ότι σε παρεξήγηση που έγινε μεταξύ τους έφτασαν σε σημείο να γίνει φόνος. Όταν πήγαν στο δικαστήριο ο δικηγόρος τους εξαπάτησε μα αποτέλεσμα να χάσουν όλες τις περιουσίες τους. Ορισμένοι κατεβήκαν στο σημερινό χωριό και μερικές οικογένειες πήγαν στην Σηπιάδα έξω από την Λίμνη.

Αξιοθέατο για τα Καλύβια ο γεροπλάτανος, η ηλικία του ξεπερνά τα 400 χρόνια. Ο θρύλος λέει ότι επί τουρκοκρατίας ο πασάς είχε σκάψει ένα κάθισμα στον κορμό του δέντρου για να κάθεται εκεί να ξεκουράζεται και να αγναντεύει τον κάμπο. Φαίνεται ακόμη και τώρα η ζωντανή αυτή ξύλινη πολυθρόνα. Το ύψος του πλατάνου έφτανε τα 40 μετρά, πριν από μερικά χρόνια μετά από δυνατό αέρα έσπασε ο κορμός, και σήμερα το ύψος φτάνει στα 15 περίπου.
Σήμερα οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία την δουλειά των προγόνων τους, αλλά και με την γεωργία, στα εύφορα χωράφια της περιοχής. Τα Καλύβια έχουν υψόμετρο 93 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Πως θα πάτε, το χωριό Καλύβια βρίσκεται επάνω στον επαρχιακό δρόμο μεταξύ Προκόπι – Δαφνούσα – Μετόχι – Κήρινθο.
Αποστάσεις: από το Προκόπι 11,2 χιλιόμετρα, μέσω Δαφνούσα, Τρούπι, και από την Κήρινθο 9,7 χιλιόμετρα, μέσω Μετόχι, Σπαθάρι. Από την Λίμνη 28 χιλιόμετρα μέσω Σπαθάρι, Κήρινθο, Κεχριές. Από τα Λουτρά Αιδηψού 58 χιλιόμετρα μέσω Σπαθάρι, Κήρινθο, Κεχριές. Λίμνη, Ήλια. Από την Ιστιαία 61 χιλιόμετρα μέσω Σπαθάρι, Κήρινθο, Κεχριές. Λίμνη, Βουτά. Από την Χαλκίδα μέχρι τα Καλύβια η απόσταση είναι 60 χιλιόμετρα μέσω Δαφνούσα.

Καλύβια Βόρεια Εύβοια.Καλύβια, Ναός Των Αγίων Ραφαήλ Νικολάου Κ Ειρήνης.ΚαλύβιαΚαλύβια Άγιος ΤαξιάρχηςΚαλύβιαΚαλύβια, Βόρεια Εύβοια, ο γεροπλάτανος 400 χρόνων.Καλύβια, Παλιά ΒρύσηΚαλύβιαΚαλύβιαΚαλύβιαΚαλύβιαΚαλύβια, Άγιος Φανούριος.