Καμάρια


Καμάρια, είναι το όνομα πεδινού γραφικού χωριού στην μεγάλη κοιλάδα που έχει σχηματίσει ο πόταμος Ξηριάς, με τους μικρούς παραποτάμους.

Ιστορικά για την δημιουργία του λόγω τον ευρημάτων στην περιοχή φαίνεται να κατοικείτε από τα αρχαία χρόνια. Ερείπια από την φραγκοκρατία έχουν βρεθεί διπλά στη σημερινή του θέση, βάση των ευρημάτων ήταν μικρό κάστρο κατασκευασμένο πάνω σε μικρό λόφο. Στη νεότερη ιστορία μετά από την απελευθέρωση από τους Τούρκους της περιοχής οι εκτάσεις μοιραστήκαν στους ντόπιους κατοίκους.

Για τη ονομασία του χωριού υπάρχουν δυο εκδοχές, η πρώτη ότι προέρχεται από τη λέξη καμαρωτός, λεβέντης. Και η δεύτερη λόγω του χειμάρρου που διασχίζει το χωριό, υπήρχαν πολλές μικρές πετρόκτιστες γέφυρες σε σχήμα τόξου – καμάρα.

Σήμερα στα Καμάρια οι κάτοικοι σαν κύρια ασχολία έχουν την καλλιέργεια χωραφιών, την κτηνοτροφία, και την υλοτομία. Τα τελευταία χρόνια λόγω την καλλιέργεια αμπελιών έχει αυξηθεί η παράγωγη κρασιού και τσίπουρου με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο.

Αξίζει να αναφέρουμε το ανακαινισμένο αρχοντικό Βλαχοθανάση στον κεντρικό δρόμο.

Πως θα πατέ, αν θέλετε να επισκεφτείτε το χωριό δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τον επαρχιακό δρόμο στην διαδρομή από την Ιστιαία για τα χωριά Βουτά, Ροβιές.

Αποστάσεις: από την Ιστιαία 3,5 χιλιόμετρα, από τα Λουτρά Αιδηψού 23 χιλιόμετρα μέσω περιφερειακού Ιστιαίας. Από την Λίμνη 31 χιλιόμετρα μέσω Βουτά, Ροβιές, από την Αγία Άννα 34 χιλιόμετρα μέσω Βουτά, Κοκκινομηλιά, Κερασιά. Από την Χαλκίδα 109 χιλιόμετρα, μέσω Λίμνης, Ροβιές.

ΚαμάριαΚαμάριαΚαμάριαΚαμάρια Αρχοντικό ΒλαχοθανάσηΚαμάρια