Καματριάδες


Καματριάδες, μικρό γραφικό ημιορεινό χωριό κτισμένο σε πλαγιά, αλλά και σε ένα μικρό οροπέδιο που σχηματίζουν οι πρόποδες του όρους Τελέθριο σε υψόμετρο 360 μέτρων.

Ιστορικά το χωριο φαίνεται πως δημιουργήθηκε από τους κατοίκους του χωριού Γαλατσάδες, Για την ονομασία του, συμφώνα με την παράδοση πηρέ το όνομα του από τις αγελάδες των Γαλατσάδων, που βόσκοντας στα λιβάδια του κάμπου, δεν μπορούσαν να τις γυρίζουν το βράδυ πίσω, έτσι αναγκαστήκαν να κτίσουν το χωριό, που πήρε το όνομα από τα καματερά βόδια και ονομάστηκε Καματριάδες.

Σήμερα αν και διατηρεί τον παραδοσιακό ρυθμό του, αναπτύσεται και προσελκύει συνεχώς επισκέπτες. Το όμορφο περιβάλλον, η θαυμάσια θέα καθώς και οι δραστηριότητες που προσφέρει τον κάνουν ξεχωριστό προορισμό για μικρούς και μεγάλους, ιδανικό ορμητήριο για πεζοπορία, ιππασία, ορειβασία και ποδήλατα βουνού.

Πως θα πάτε, στο δρόμο που οδηγεί από την Ιστιαία στο χωριό Βουτά, ακολουθείτε την έξοδο προς το χωριό Καμάρια,η συνολική διαδρομή είναι 8 χιλιόμετρα . Επίσης υπάρχει και δεύτερος δρόμος, μετά την Ιστιαία, που στρίβεται προς Άγιο Γεώργιο, συνεχίζεται για Καστανιώτισσα, μετά από εκεί προς Γαλατσάδες, τους οποίους προσπερνάτε και σε 1,5 χιλιόμετρο φτάνεται(σύνολο 17,3 χιλιόμετρα).

Αποστάσεις: από τα Λουτρά Αιδηψού 27,1 χιλιόμετρα μέσω περιφερειακού Ιστιαίας, Καμάρια, από τον Αγιοκαμπο 20,2 χιλιόμετρα, μέσω Καμάρια περιφερειακού Ιστιαίας, και 18 χιλιόμετρα από το Πευκί, μέσω Ιστιαίας, Καμάρια.

Από την Λίμνη 36 χιλιόμετρα μέσω Καμάρια, Βουτά, Ροβιές, από την Αγία Άννα 39 χιλιόμετρα μέσω Καμάρια, Βουτά, Κοκκινομηλιά, Κερασιά. Και από την Χαλκίδα 113 χιλιόμετρα μέσω Λίμνης.

ΚαματριάδεςΚαματριάδεςΚαματριάδεςΚαματριάδεςΚαματριάδες Παλιά Βρύση