Κανατάδικα


Κανατάδικα είναι το όνομα ενός μικρού οικισμού στο πιο βόρειο σημείο του νησιού ακριβώς απέναντι από την είσοδο του Παγασητικού κόλπου.

Ιστορικά βάση των αναφορών τα Κανατάδικα εξελίχθηκαν σε οικισμό από τους κατασκευαστές πήλινων σκευών, οι οποίοι προτιμούσαν να διαμένουν κοντά στα κεραμοποιεία που υπήρχαν στην περιοχή. Μαζί με τους τελευταίους έμεναν εκεί και μερικοί κτηνοτρόφοι ή γεωργοί. Το όνομα του οικισμού προέρχεται από τα κεραμικά προϊόντα που κατασκευάζονταν από την άφθονη άργιλο της περιοχής.

Σήμερα τα Κανατάδικα έχουν μετατραπεί σε παραθεριστικό οικισμό αφού όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που προτιμούν να περνούν εδώ τις διακοπές τους. Επίσης πολλοί είναι οι επισκέπτες για τις ψαροταβέρνες με τα φρέσκα θαλασσινά του ευβοϊκού κατά μήκος της παραλίας. Αν θέλετε να κάνετε μπάνιο θα βρείτε αρκετό χώρο αφού ο οικισμός εκτίνεται πάνω σε μία πανέμορφη ακρογιαλιά 5 χιλιομέτρων, όπου στην παραλία και μέσα στο νερό υπάρχει άμμος και βότσαλα.

Σημείο αναφοράς, δεξιά και αριστερά απο τον οικισμό Κανατάδικα υπάρχουν δύο λιμνοθάλασσες, αβαθείς. Ονομάζονται Μεγάλο – και Μικρό Λιβάρι. Αποτελεί ένα σπάνιο φυσικό υδροβιότοπο με έντονο ορνιθολογικό ενδιαφέρον, που αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό για μεταναστευτικά πτηνά.

Η επιφάνεια του υδροβιότοπου καλύπτεται σε πολλά σημεία από ελώβια βλάστηση, όπως καλάμια, βούρλα, νούφαρα, ενώ η παρόχθια βλάστηση καλύπτεται από καλλιέργειες, θάμνους, φυλλοβόλα και πόες.Η παρουσία παραϋδάτινων ή υδρόβιων πτηνών που τείνουν να εξαφανιστούν στην Ελλάδα είναι σημαντική. Η περιοχή Κανατάδικα, Δέλτα Ξηριά και Υδροχαρές Δάσος Αγίου Νικολάου, έχει συμπεριληφθεί στον Εθνικό Κατάλογο Προτεινόμενων Περιοχών για ένταξη στο Δίκτυο “Natura 2000′

Πως θα πάτε, στην έξοδο από την Ιστιαία για τους Ωρεούς, βρίσκεται η διασταύρωση και ο δρόμος για τα Κανατάδικα.

Αποστάσεις: από το κέντρο της Ιστιαίας 5,6 χιλιόμετρα, από τον Αγιόκαμπο 17,1 χιλιόμετρα μέσω περιφερειακού Ιστιαίας. Από τα Λουτρά Αιδηψού 24 χιλιόμετρα, μέσω περιφερειακού Ιστιαίας. Από την Λίμνη 40 χιλιόμετρα μέσω Ροβιές, Βουτά, Ιστιαία, από την Αγία Άννα 43 χιλιόμετρα μέσω των χωριών, Κερασιάς, Βουτά Ιστιαία. Και από την Χαλκίδα 116,6 χιλιόμετρα μέσω Λίμνης.
ΚανατάδικαΚανατάδικα παραλίαΚανατάδικα παραλίαΚανατάδικα παραλίαΚανατάδικα Παραλία. Κανατάδικα Παραλία.