Καστανιώτισσα


Καστανιώτισσα, βρίσκεται σε υψόμετρο 320 μέτρα και απέχει περίπου 7,3 χιλιόμετρα από την Ιστιαία, είναι ένας γραφικός ημιορεινός οικισμός στη βόρεια πλευρά στους πρόποδες του Τελέθριου όρους.

Για την ιστορία του χωριού αναφορές υπάρχουν τους δυο τελευταίους αιώνες, τότε που η Ελλάδα ήταν σκλαβωμένη στους Τούρκους. Σε σχέση με την υπόλοιπη Βόρεια Εύβοια η Καστανιώτισσα πουλήθηκε μετα την τουρκοκρατία σε Άγγλους και Γάλλους

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές προστριβές ανάμεσα στους ντόπιους και στους νέους ιδιοκτήτες λόγω ότι δεν άντεχαν να έχουν άλλους αφεντάδες στα χωράφια τους. Πολλοί ήταν εκείνοι που δεν άντεξαν και αναγκάστηκαν να φύγουν πηγαίνοντας με τις οικογένειες τους να μείνουν σε άλλα χωριά.

Το κλίμα αυτό άλλαξε, μετά την μικρασιατική καταστροφή το 1925 με τον ερχομό τον προσφύγων, η γη απαλλοτριώθηκε και μοιράστηκε στους κατοίκους. Οι προσφυγές που ήρθαν στη Καστανιώτισσα εγκατασταθήκαν κάτω από το παλιό χωριό, με αποτέλεσμα όταν το βλέπουμε από μακριά να φαίνεται σαν να είναι χωρισμένο σε δυο μέρη στο πάνω και στο κάτω.

Όσο για την ονομασία του θα καταλάβουμε από πού προέρχεται όταν δούμε το πυκνό δάσος που περιβάλει το χωριό, λόγω των δέντρων καστανιάς που υπάρχουν.

Σήμερα οι κάτοικοι είναι οι περισσότεροι γεωργοί και κτηνοτρόφοι, αν και τα χρόνια έχουν περάσει το χωριό διατηρεί τον παραδοσιακό ρυθμό και έθιμα. Η τοποθεσία η οποία έχει κτιστεί είναι σε πλαγιά, με πυκνή βλάστηση και μαζι με την υπέροχη θέα δίνουν ένα ιδιαίτερο τόνο και κάνουν το χωριό να ξεχωρίζει και να εντυπωσιάζει τον επισκέπτη.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε το εξωκλήσι της Παναγίας, που βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλιόμετρων από την Καστανιώτισσα, μέσα στο δάσος, στους πρόποδες του Τελἐθριου.

Πως θα πάτε, ο κύριος δρόμος που οδηγεί στην Καστανιώτισσα αρχίζει όταν βγαίνουμε από την Ιστιαία με κατευθύνσεις τα χωριά Καμάρια, Βουτά. Εκεί υπάρχει η διασταυρώσει που οδηγεί στον Άγιο Γεώργιο και στη συνέχεια στη Καστανιώτισσα. Επίσης συνδέεται με τα χωριά Γαλατσάδες(2.3χλμ), και Ταξιάρχη(6,2χλμ.)

Αποστάσεις: από την Ιστιαία 7,3 χιλιόμετρα μέσω Αγίου Γεωργίου, Από τα Λουτρά Αιδηψού 26,9 χιλιόμετρα μέσω περιφερειακού Ιστιαίας. Από την Λίμνη 38,9 χιλιόμετρα μέσω Άγιο Γεώργιο, Βουτά, Ροβιές, και από την Χαλκίδα, 115,9 χιλιόμετρα μέσω Άγιο Γεώργιο, Βουτά, Λίμνης.

 

ΚαστανιώτισσαΚαστανιώτισσα, Βόρεια Εύβοια.ΚαστανιώτισσαΚαστανιώτισσα, Βόρεια Εύβοια Άποψη.Καστανιώτισσα, με θέα τον Νέο Πύργο.Καστανιώτισσα, Αγία Παρασκευή.ΚαστανιώτισσαΚαστανιώτισσα, Το Παλιό Χωριό.Καστανιώτισσα Κεντρικός ΔρόμοςΚαστανιώτισσα Εξωκλήσι της Παναγιάς