Κεχριές


Κεχριές, χωριό στην περιοχή του δήμου Λίμνης – Μαντουδίου, κτισμένο στην κορυφή μικρού λόφου, σχεδόν επάνω στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από την Χαλκίδα στην δυτική πλευρά της Βόρειας Εύβοιας.

Μια μικρή ανάδρομη στην ιστορία της Εύβοιας βρίσκουμε την περιοχή που είναι οι Κεχριές να κατοικείτε πολλούς αιώνες πριν. Δυτικά του χωριού, έχει εντοπιστεί οικισμός της πρωτογεωμετρικής, γεωμετρικής και κλασικής περιόδου. Στα χρόνια του βυζαντίου, και της υπόδουλης Ελλάδας στους τούρκους, συμφώνα με τις ιστορίες των κατοίκων, το χωριό βρισκόταν διασκορπισμένο γύρω από τη θέση που βρίσκεται το εκκλησάκι του Αι Γιάννη του Θεολόγου.

Μετά την απελευθέρωση μετέφεραν τα σπίτια του στη σημερινή θέση. Σε αυτό συνείσφερε ο οπλαρχηγός Αγγελής Τομπάζης, μεγάλος αγωνιστής για την λευτεριά της Βόρειας Εύβοιας. Η ελληνική κυβέρνηση του παραχώρησε το μέχρι τότε τσιφλίκι της περιοχής. Το σπίτι(Κονάκι) που έμενε η οικογένεια του σώζεται μέχρι σήμερα κτίριο σπάνιας δόμησης της εποχής του 18υ αιώνα. Το 1925 με απόφαση της κυβέρνησης το τσιφλίκι απαλλοτριώνεται και η εύφορη γη μοιράζετε στους κατοίκους των Κεχριών.

Η παράδοση θέλει το όνομα του χωριού Κεχριές να προέρχεται από την παραγωγή κεχριού, φυτό που παράγει μικρούς σπόρους. Το κεχρί ήταν γνωστό στη αρχαία Ελλάδα, το καλλιεργούσαν και το χρησιμοποιούσαν κυρίως για τη παρασκευή ψωμιού. Στην εποχή μας οι περισσότεροι το γνωρίζουν ως τροφή πουλιών. Επίσης δεν αποκλείεται να έχει σχέση με μεταναστεύσεις και εποικισμούς αρχαίων χρόνων. Οι Κεχριές της Κορίνθου, των Χανίων και αλλού, ίσως να έχουν σχέση.

Σήμερα οι Κεχριές είναι ένα ήσυχο και όμορφο χωριό, με ποιοτικά γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα τα οποία τροφοδοτούν τα μεγάλα αστικά κέντρα. Πολλά αξιοθέατα στην περιοχή δεν υπάρχουν, έξω από το χωριό βρίσκεται το αρχοντικό Τομπάζη με την παλιά βρύση. Η φύση όμως έχει δημιουργήσει ποικιλόμορφα τοπία πλούσιας πανίδας, κάνοντας τον επισκέπτη να θαυμάσει, και να αγαπήσει το καταπράσινο αυτό κομμάτι της Εύβοιας.
Οι Κεχριές έχουν υψόμετρο 157 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας

Πως θα πάτε, στη διαδρομή από την Χαλκίδα, με κατεύθυνση την δυτική πλευρά της Βόρειας Εύβοιας, μετά το χωριό Στροφυλιά προς την Λίμνη συναντάμε αριστερά του δρόμου τις Κεχριές.

Αποστάσεις: από τα Λουτρά Αιδηψού 40 χιλιόμετρα μέσω Λίμνης Ροβιές, Ήλια, και από την Ιστιαία 45 χιλιόμετρα μέσω Λίμνης Ροβιές, Βουτά. Από την Χαλκίδα μέχρι τις Κεχριές, η απόσταση είναι 69 χιλιόμετρα.

 Κεχριές Βόρεια Εύβοια. Κεχριές Άποψη. Κεχριές Κεντρικός Δρόμος. Κεχριές Κεχριές Κέντρο. Κεχριές, ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου. Κεχριές Εύβοια Άποψη. Κεχριές Κεχριές Κεχριές, Αρχοντικό Τομπάζη(Κονάκι). Κεχριές, Αρχοντικό Τομπάζη. Κεχριές, Αρχοντικό Τομπάζη η παλιά βρύση με τον ήλιο.