Κοκκινομηλιά


Κοκκινομηλιά είναι ένα ορεινό γραφικό χωριό βρίσκετε σε υψόμετρο 600 μέτρα περίπου, μέσα σ’ ένα πανέμορφο τοπίο. Κτισμένο σε απότομη πλαγιά βουνού με πυκνή βλάστηση από έλατα και πεύκα.

Η ιστορία του χωριού χάνετε στους αιώνες ενώ υπάρχουν πολλοί θρύλοι και παραδόσεις για την δημιουργία του. Χρονολογείται πολύ παλιό χωριό και φαίνεται να κατοικείται από την Παλαιολιθική περίοδο σύμφωνα με ευρήματα που έχουν βρεθεί στην περιοχή. Το όνομά της φαίνεται να το πήρε από τα κόκκινα μήλα, ενώ μια δεύτερη εκδοχή μιλάει για κάποιον τούρκο διοικητή του χωριού, του οποίου η καταγωγή ήταν η Κόκκινη μηλιά που βρισκόταν στην Μικρά Ασία.

Το χωριό Κοκκινομηλιά, εντυπωσιάζει με την πρώτη μάτια τον επισκέπτη στη θέα των σπιτιών του χωριού, φαίνονται σαν σκαρφαλωμένα πάνω στο βουνό. Περνώντας μέσα στο χωριό στενά δρομάκια, οι αυλές των σπιτιών γεμάτες πολύχρωμα λουλούδια. Η ιδιομορφία του εδάφους μαζί με την εναλλαγή, του πράσινου των δέντρων, τα βράχια, τα νερά που τρέχουν, όλα αυτά δημιουργούν μια μοναδική αίσθηση, και προκαλούν θαυμασμό!

Κοκκινομηλιά, το κρυφό παραδοσιακό χωριό της Βόρειας Εύβοιας.

Πως θα πάτε: από το κέντρο της Ιστιαίας ακολουθούμε την διαδρομή για το χωριό Καμάρια, περνάμε τον Βουτά, και συνεχίζουμε μέχρι να φτάσουμε. Στην διαδρομή από την Χαλκίδα ερχόμαστε μέσω των χωριών Αγία Άννα, Κερασιά.

Αποστάσεις: από την Ιστιαία 15,5 χιλιόμετρα μέσω των χωριών, Καμάρια, Βουτάς, και 35,5 χιλιόμετρα από τα Λουτρά Αιδηψού μέσω Ιστιαίας. Από την Αγία Άννα 21 χιλιόμετρα μέσω Κερασιάς, ενώ από την Λίμνη 26 χιλιόμετρα μέσω Ροβιές. Η απόσταση από την Χαλκίδα 92 χιλιόμετρα μέσω των χωριών Κερασιάς, Αγία Άννα.

Κοκκινομηλιά Βόρεια Εύβοια Από Ψηλά.Κοκκινομηλιά ΕύβοιαΚοκκινομηλιάΚοκκινομηλιά Εκκλησία Άγιος Ταξιάρχης.Κοκκινομηλιά Βόρεια ΕύβοιαΚοκκινομηλιάΚοκκινομηλιά Κέντρο.Κοκκινομηλιά Η Παλιά ΒρύσηΚοκκινομηλιάΚοκκινομηλιάΚοκκινομηλιά ΧιονισμένηΚοκκινομηλιά Η Παλιά Βρύση Μέσα Στο Δάσος.