Κοτσικιάς


Κοτσικιάς είναι ένα μικρό παραδοσιακό χωριό στην ανατολική πλευρά της βόρειας Εύβοιας. Το χωριό μαζί με την παραλία του που ονομάζεται Λουτρό, αποτελεί ένα πανέμορφο κομμάτι του νησιού, η φύση έχει προικίσει απλόχερα την περιοχή. Εδώ συναντάμε έναν τέλειο συνδυασμό μεταξύ βουνού και θάλασσας .

Μικρές ανεκμετάλλευτες παράλιες, λόφοι με πυκνή βλάστηση, επίσης καταπράσινες θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε και τις παραλίες αφού τα δέντρα σχεδόν ακουμπάμε στην θάλασσα.

Ο Κοτσικιάς είναι κτισμένος αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 120 μέτρων, από την θέση που βρίσκεται καταλαβαίνουμε ότι οι κάτοικοι διάλεξαν αυτό το σημείο ώστε να μπορούν να ελέγχουν την θάλασσα. Αλλά και για να μπορούν να αποφεύγουν τις επιθέσεις πειρατών.

Ιστορικά, αρχαιολογικά ευρήματα μας μαρτυρούν ότι το χωριό φαίνεται να κατοικείται από την παλαιολιθική περίοδο. Το όνομά του πρέπει να το πήρε από το δένδρο Κότσικας που ευδοκιμεί στην περιοχή.

Επίνειο του Κοτσικιά η παραλία Λουτρό, η όποια έχει μετατραπεί σε παραθεριστικό οικισμό, βρίσκεται σε απόσταση 3,5 χιλιόμετρα από το χωριό. Σχηματίζει μικρό κόλπο, εκείνο που την κάνει να ξεχωρίζει ιδιαίτερα, είναι το ψιλό κόκκινο βότσαλο και η άμμος. Η ονομασία της παραλίας Λουτρό οφείλεται στο γεγονός ότι κάποτε ανέβλυζαν ζεστά ιαματικά νερά από το μεγάλο υπόγειο ζεστό ιαματικό ρεύμα Αιδηψού – Χίου – Μικράς Ασίας. Η παραλία Λουτρό είναι γνωστός προορισμός των ερασιτεχνών ψαράδων.

Πως θα πάτε: Στο δρόμο από την Χαλκίδα με κατεύθυνση την Ιστιαία μέσο το χωριών Αγία Άννα, Βασιλικά, πριν το χωριό Παπάδες στο 85ο χιλιόμετρο δεξιά υπάρχει η διασταύρωση για το χωριό Κοτσικιάς. Η απόσταση από την διασταύρωση έως το κέντρο του χωριού είναι περίπου 6 χιλιόμετρα. 

Αποστάσεις: από την Αγία Άννα 14 χιλιόμετρα , από την Χαλκίδα 91 χιλιόμετρα, και 37 χιλιόμετρα η απόσταση από την Ιστιαία, μέσω Κερασιάς, Βουτά.

Κοτσικιάς Βόρεια ΕύβοιαΚοτσικιάς ΕυβοίαςΚοτσικιάς Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννη ΑποκεφαλιστήΚοτσικιάς ΕύβοιαΠαραλία Λουτρό ΚοτσικιάςΠαραλία Λουτρό ΚοτσικιάςΠαραλία Λουτρό Κοτσικιάς ΕύβοιαΠαραλία Λουτρό Κοτσικιάς ΕύβοιαςΠαραλία Αχλαδοπόταμος στην περιοχή του ΚοτσικιάΠαράλια στην περιοχή ΚοτσικιάςΛευκονήσια Κοτσικιάς