Κουρκουλοί


Κουρκουλοί είναι ένα παραδοσιακό ορεινό χωριό. Βρίσκεται στους πρόποδες του Ξηρού όρους, μέσα σε όμορφες καταπράσινες πευκόφυτες εκτάσεις, σε επικλινές έδαφος και σε υψόμετρο 400 μέτρων. Έχει πανοραμική θέα, κοιτάζοντας προς τον ορίζοντα του Αιγαίου πελάγους, την κεντρική Εύβοια, αλλά και του βόρειου Ευβοϊκού κόλπου.

Το χωριό χτίστηκε από τους κατοίκους του οικισμού Σκουλάρι, που βρισκόταν σε απόσταση 2 χιλιομέτρων περίπου από το σημερινό χωριό προς την περιοχή του Δρυμώνα, στη θέση που βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Η αναγκαστική αυτή μετακόμιση των κατοίκων έγινε εξαιτίας των ληστρικών και κουρσάρικων επιδρομών.

Αρχικά η ονομασία του ήταν  Νέο Σκουλάρι. Οι Τούρκοι όμως ονόμασαν το χωριό «Κουρκουλοί» που σημαίνει «κυνηγημένοι άνθρωποι». Έτσι επεκράτησε αυτή η ονομασία που διατηρήθηκε μέχρι και σήμερα.
Κατά τη διάρκεια της επανάστασης οι Κουρκουλοί υπήρξαν ένα από τα καλύτερα λημέρια του Αγγελή Γωβιού συμπολεμιστής του οποίου υπήρξε και ο Γ. Καρατζάς. Ενώ στην διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, ήταν κρησφύγετο για τους  αντιστασιακούς.
Τοπωνύμια, ερείπια παλιών οικισμών και ναών και πολλά άλλα στοιχεία αποτελούν ενδείξεις κατοίκησης στα υπερκείμενα υψώματα του Ξηρού όρους, ακόμη και κατά την λίθινη εποχή.

Σήμερα οι κάτοικοι έχουν σαν κύριο επάγγελμα την περισυλλογή ρετσινιού από το πλούσιο δάσος της περιοχής.

Πως θα πάτε. Η διασταύρωση που θα σας οδηγήσει στο χωριό Κουρκουλοί, βρίσκετε πάνω στον κεντρικό δρόμο Χαλκίδα – Λίμνη. Μετά το χωριό Κεχριές, δεξιά υπάρχει η πινακίδα που δείχνει την έξοδο, η απόσταση 3 χιλιόμετρα.

Αποστάσεις:  από την Λίμνη 11 χιλιόμετρα, και 44 χιλιόμετρα από την Ιστιαία, μέσω Ροβιές, Βουτά. Από τα Λουτρά Αιδηψού 41 χιλιόμετρα, μέσω Λίμνης, Ροβιές, Ήλια, και από την πρωτεύουσα του νομού Χαλκίδα έως το χωριό Κουρκουλοί η απόσταση είναι 75 χιλιόμετρα. 

Κουρκουλοί Βόρειας ΕύβοιαςΒόρεια Εύβοια ΚουρκουλοίΚουρκουλοί Εύβοια ΆποψηΚουρκουλοί Βόρειας ΕύβοιαςΚουρκουλοί ΕύβοιαςΚουρκουλοίΚουρκουλοίΚουρκουλοίΚουρκουλοί, Θέα στην Βόρειο Κεντρική Εύβοια.ΚουρκουλοίΚουρκουλοί Βόρεια ΕύβοιαΚουρκουλοί Άγιος Δημήτριος.