Κρυονερίτης


Ο Κρυονερίτης είναι ένα χωριό της Βόρειας Εύβοιας κτισμένο σε υψόμετρο 530 μέτρα. Το όνομα του χωριού μας παραπέμπει στα πεντακάθαρα κρύα νερά που αναβλύζουν από τις πηγές, πηγές συνδεδεμένες με διάφορους μύθους και θρύλους.

Για την ιστορία του, από τα ευρήματα φαίνεται ότι οι κάτοικοι ζούσαν σε μια περιοχή έξω από το σημερινό χωριό, εκεί όπου μέχρι τώρα βρίσκεται η εκκλησία της Αναλήψεως.

Σήμερα η κυρία ασχολία των κατοίκων είναι η συλλογή ρετσινιού στο πλούσιο δάσος της περιοχής, καθώς και η καλλιέργεια χωραφιών. Από το προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Γεώργιου, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το όμορφο τοπίο της περιοχής και να αγναντέψει, τον κάμπο της Ιστιαίας, τον Παγασητικό Κόλπο, και το Πήλιο.

Πως θα πάτε, με αφετηρία την Ιστιαία ακολουθούμε τον δρόμο με κατεύθυνση το χωριό Βουτά. Μετά χωριό Καμάρια αριστερά υπάρχει η έξοδος, για Μονοκαρυά, Μηλιές Κρυονερίτης. Ενώ για τους ταξιδιώτες από την Χαλκίδα, μετά το χωριό Αγία Άννα στρίβουμε αριστερά στην έξοδο για το χωριό Κερασιά, και ακολουθούμε τις πινακίδες.

Αποστάσεις: από την Ιστιαία η απόσταση 17,4 χιλιόμετρα, η απόσταση από τα Λουτρά Αιδηψού 37 χιλιόμετρα, μέσω περιφερειακού Ιστιαίας. Η απόσταση από την Χαλκίδα 95 χιλιόμετρα, μέσω Άγια Άννα, Κερασιά. Ενώ από την Άγια Άννα 25 χιλιόμετρα, μέσω Κερασιάς.

Κρυονερίτης Ιστιαίας ΕύβοιαΚρυονερίτης ΕυβοίαςΚρυονερίτης Βόρεια ΕύβοιαΚρυονερίτηςΚρυονερίτης ΒρύσηΚρυονερίτης ΠλατείαΚρυονερίτης Βρύση  ΚρυονερίτηςΚρυονερίτης Αγία Μαρίνα