Λιχάδα


Η Λιχάδα βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Εύβοιας, το χωριό είναι κτισμένο σε πλάγια του όρους Λιχάς σε υψόμετρο 150 μέτρων. Μοναδικότητα του σημείου η θέα προς τον δίαυλο των Όρεων, τον Μαλιακό, αλλά και τον Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο. Με καλή ορατότητα μπορείτε να δείτε την Αρκίτσα, τον Άγιο Κωνσταντίνο, τις Θερμοπύλες και σε ένα μεγάλο τμήμα από τις ανατολικές ακτές της Φθιώτιδας.

Ιστορικά, η περιοχή  κατοικείται συνεχώς από τη νεότερη νεολιθική περίοδο και θεωρείται σαν ένας τεράστιος αρχαιολογικός χώρος με ιστορία χιλιάδων ετών. Εδώ υπήρξε κατά την αρχαιότητα η περίφημη πόλη Αθήναι Διάδες. Πολλά είναι τα απομεινάρια αρχαίων, ρωμαϊκών, βυζαντινών αλλά και νεότερων μνημείων που χαρακτηρίζουν την πανέμορφη αυτή περιοχή.

Η περιοχή  γνώρισε πολλούς κατακτητές ελευθερώθηκε το 1821 από τους τούρκους, και στην διάρκεια της επανάστασης εγκαταστάθηκε η Ανώτατη Διοίκηση Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος για μια τριετία (1821-1823) με το όνομα «Άρειος Πάγος». Επί Βασιλείας του Όθωνα το 1836 λειτούργησε υποτελωνείο στη νήσο Μονολιά (Λιχαδονήσια), το οποίο υπαγόταν διοικητικά στο τελωνείο Λαμίας.

Το όνομα του χωριού οφείλεται σύμφωνα με τη μυθολογία στον Λίχα, υπηρέτη του Ηρακλή. Εκτός από την ονομασία του χωριού συναντάται και ως ονομασία των παρακείμενων νησίδων (Λιχάδονησια) και του βουνού της ίδιας περιοχής (όρος Λιχάς). Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

Σήμερα οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με την γεωργία την κτηνοτροφία αλλά και την αλιεία. Πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν την Λιχάδα για τόπο διακοπών χάρη σε αυτό γνωρίζει τουριστική ανάπτυξη όπως και όλοι οι οικισμοί της περιοχής.

Αξιοθέατα – διαδρομές.

Αξίζει να επισκεφτείτε το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία, βρίσκεται σε υψόμετρο 674 μέτρων, η θέα θα σας αποζημίωση για το δύσβατο της διαδρομής. Από εδώ μπορείτε να αγναντέψετε, τις ακτές και τα βουνά τις Μαγνησίας της Φθιώτιδας και της βόρειας Εύβοιας. Να κάνετε πεζοπορία σε καταπράσινες πλαγιές με απομεινάρια αρχαίων οικισμών. Επίσης μια βόλτα η μπάνιο στην παραλία Βασιλίνα με ένα από τους παλιούς παραδοσιακούς φάρους της Ελλάδας, κατασκευασμένος το 1892. Εδώ είναι το πιο κοντινό σημείο της βόρειας Εύβοιας με την Φθιώτιδα.

Δυτικά της Λιχάδας βρίσκεται ο παραθεριστικός οικισμός Κάβος, η παραλία του με πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά, και ψιλή άμμο στο γιαλό. Το εκτυφλωτικό γαλάζιο της θάλασσας σε συνδυασμό με το έντονο πράσινο των πεύκων εντυπωσιάζει τον επισκέπτη. Απέναντι βρίσκονται τα Λιχαδονήσια, μικρά νησάκια που κατά τον μύθο δεν είναι τίποτε άλλο από το διαμελισμένο κορμί του Λίχα. Επίνειο της Λιχάδας, το παραθαλάσσιο θέρετρο Άγιος Γεώργιος Λιχάδας.

Λιχάδα, ένα πανόραμα εικόνων βουνού και θάλασσας, στην Βόρεια Εύβοια.

Πως θα πάτε, ένας δρόμος, μια διαδρομή οδηγεί στο τελευταίο χωριό της βόρειας Εύβοιας. Έξω από το χωριό Αιδηψό, με κατεύθυνση την Ιστιαία, αριστερά του δρόμου συναντάμε την διασταύρωση και τον δρόμο που οδηγεί στην Λιχάδα.

Αποστάσεις: η Λιχάδα βρίσκετε 3 χιλιόμετρα βόρεια από τον Άγιο Γεώργιο Λιχάδας, 14,8 χιλιόμετρα μακριά από τα Γιάλτρα, 30 χιλιόμετρα από τα Λουτρά Αιδηψού, και 45 χιλιόμετρα από την Ιστιαία. Η απόσταση από την Λιχάδα μέχρι την Λίμνη είναι 61 χιλιόμετρα, μέσω Λουτρά Αιδηψού, και 138 χιλιόμετρα από την Χαλκίδα, μέσω Λουτρά Αιδηψού, Λίμνης.

 

Λιχάδα Βόρεια ΕύβοιαΛιχάδα ΕυβοίαςΛιχάδα ΕύβοιαςΛιχάδα Άγιος ΑθανάσιοςΛιχάδαΛιχάδα Εύβοια, Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.Λιχάδα ΕυβοίαΛιχάδα Βόρειας ΕύβοιαςΚάβος Λιχάδα ΕύβοιαΠαραλία Κάβος Λιχάδα ΕύβοιαΛιχάδα παραλία Κάβος. Βόρεια ΕύβοιαΦάρος Βασίλινας Λιχάδα