Μηλιές


Μηλιές είναι το όνομα μικρού ορεινού χωρίου της Βόρειας Εύβοιας, το υψόμετρο είναι περίπου στα 460 μετρά. Ιστορικά, για την δημιουργία του φαίνεται να προϋπάρχει από την αρχαιότητα βάση τον ευρημάτων της περιοχής.

Το χωριό προήλθε από την συνένωση δύο οικισμών, της Παλαιόβρυσης και την Καρύτσας, περίπου την ίδια εποχή που έγινε και η άλωση της Κωνσταντινούπολης. Λέγεται ότι κάτοικοι του χωριού έφυγαν και ίδρυσαν τις Μηλιές Μαγνησίας, για να γλιτώσουν από τις βαρβαρικές επιδρομές. Γι΄ αυτό και το ομώνυμο χωριό του Πηλίου είναι χτισμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην φαίνεται από την θάλασσα. Το όνομα του χωριού προέρχεται από το δέντρο μηλιά που ευδοκιμούσε και ευδοκιμεί πολύ στην περιοχή.

Σήμερα το χωριό διατηρεί τον παραδοσιακό ρυθμό του επηρεασμένο από την εξέλιξη της εποχής. Βασική ασχολία των κατοίκων είναι η καλλιέργεια των χωραφιών η κτηνοτροφία και η υλοτομία.

Όταν έρθει κάποιος για πρώτη φόρα στης Μηλιές εκείνο που θα τον εντυπωσιάσει πριν ακόμη φτάσει στο χωριό είναι η φύση, πυκνή βλάστηση πευκόφυτα βουνά, και η μικροί χείμαρροι την περίοδο του χειμώνα. Ενώ την περίοδο του καλοκαιρού είναι η δροσιά κάτω από τον παχύ ίσκιο στον μεγάλο πλάτανο που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Επίσης η θέα καθώς από εδώ μπορούμε να δούμε, τον κάμπο της Ιστιαίας, μέχρι τον δίαυλο Ωρέων, το νότιο Πήλιο και την είσοδο του Παγασητικού Κόλπου, αν ανέβουμε λίγο ψηλά βλέπουμε και το Αιγαίο Πέλαγος.

Αξιόλογο και μοναδικό σημείο, αλλά δύσκολο στην πρόσβαση είναι ο καταρράκτης (Κρέμαση) που υπάρχει κοντά στις Μηλιές.

Πως θα πάτε, από την περιοχή της Ιστιαίας μέσω Καμάρια, Μονοκαρυά, και από την περιοχή της Αγίας Άννας μέσω Κρυονερίτη, Κερασιάς.

Αποστάσεις: από την Ιστιαία 15 χιλιόμετρα μέσω Καμάρια, Μονοκαρυά, από τα Λουτρά Αιδηψού 34 χιλιόμετρα μέσω περιφερειακού Ιστιαίας, Καμάρια, Μονοκαρυά. Από την Λίμνη 35 χιλιόμετρα μέσω Κοκκινομήλια, την Αγία Άννα 27 χιλιόμετρα μέσω Κρυονερίτη, Κερασιάς, και Χαλκίδα 98 χιλιόμετρα μέσω Αγία Άννα Κερασιά Κρυονερίτη.
Μηλιές Βόρεια Εύβοια.Μηλιές Ιστιαίας Μηλιές Βόρεια ΕύβοιαΜηλιές Πλατεία. Μηλιές ο πλάτανος στην πλατεία.Μηλιές Βόρεια Εύβοια.ΜηλιέςΜηλιές Ευβοίας  Μηλιές ΕύβοιαΜηλιές Εκκλησία Αγίας Παρασκευής.Μηλιές Ευβοίας