Μουρτιάς


Μουρτιάς, μικρό γραφικό χωριό ανατολικά της Λίμνης, κτισμένο σε πλαγιά λόφου στο τελείωμα πλούσιου δάσους από πεύκα που ενώνεται με τον εύφορο κάμπο της βόρειο κεντρικής Εύβοιας.

Ιστορικά στην περιοχή έχουν βρεθεί πολλά ευρήματα από την αρχαία Ελλάδα, όμως δεν γνωρίζουμε πολλά για την πρώτη κατοίκηση στην περιοχή. Μαρτυρίες των κατοίκων βάσει των παραδόσεων μιλούν για το βασίλειο από την Αρχαία Κήρινθο να εκτίνεται σε όλο τον έφορο κάμπο φτάνοντας μέχρι την περιοχή του Μουρτιά.

Το χωριό άρχισε να δημιουργείται με την απελευθέρωση της Εύβοιας από τους Τούρκους, από κατοίκους ορεινών οικισμών που αποφάσισαν να κατέβουν στην πεδιάδα. Την περίοδο της γερμανικής κατοχής, οι κάτοικοι του συμμετείχαν στην ελληνική αντίσταση, αυτό βεβαιώνεται από το μνημείο που έχει στηθεί στο προαύλιο της εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων, υπέρ εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους για την λευτεριά της Βόρειας Εύβοιας.

Σήμερα το χωριό διατηρεί τον παραδοσιακό χαρακτήρα του, η καλλιέργεια της γης, και η υλοτομία είναι η κυρία ασχολία των κατοίκων.
Η ονομασία του χωριού προέρχεται από το φυτό μυρτιά το οποίο υπάρχει άφθονο στην περιοχή.
Το χωριό Μουρτιάς έχει υψόμετρο 220 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Πως θα πάτε: μετά το χωριό Κεχριές, λίγο πριν φτάσετε στην Λίμνη στην διαδρομή από την Χαλκίδα, αριστερά του δρόμου θα συναντήσετε την έξοδο, και τον δρόμο που οδηγεί στο χωριό Μουρτιάς.
Αποστάσεις: από την Λίμνη 3,9 χιλιόμετρα, από τα Λουτρά Αιδηψού 35 χιλιόμετρα, μέσω Λίμνης, Ροβιές, και από την Ιστιαία 38 χιλιόμετρα, μέσω Λίμνης, Ροβιές, Βουτά. Από την πρωτεύουσα του νομού Χαλκίδα, μέχρι το χωριό Μουρτιάς η απόσταση είναι 74 χιλιόμετρα.

Μουρτιάς Εύβοια.Μουρτιάς Βόρεια Εύβοια Λήψη Απο ΔυτικάΜουρτιάςΜουρτιάς κεντρικός δρόμοςΜουρτιάς Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.ΜουρτιάςΜουρτιάςΜουρτιάς Μνημείο Ηρώων 1940Μουρτιάς Βόρεια Εύβοια.Μουρτιάς