Νεοχώρι Ιστιαίας


Νεοχώρι Ιστιαίας, πρόκειται για ένα μικρό πεδινό οικισμό, όπου η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι οι αγροτικές εργασίες στον κάμπο της Ιστιαίας.

Ταυτίσιμο με το όνομα του, το Νεοχώρι δημιουργήθηκε τα τελευταία εκατό χρόνια περίπου. Η δυσκολία στις μετακινήσεις, και η ανάγκη των ανθρώπων να είναι κοντά στα χωράφια, τους έκανε να δημιουργήσουν μερικές πρόχειρες κατασκευές στην αρχή καλύβες από καλάμια, για να μένουν τα βράδια, όπου με την πάροδο των χρονών εξελίχτηκε σε οικισμό.

Στο κέντρο του οικισμού δίπλα σε μεγάλο αιωνόβιο πλάτανο, βρίσκετε κτισμένος από το 1900 ο Ναός του Αγίου Νικόλαου, όπως αναφέρει η επιγραφή για την κατασκευή του, στην είσοδο του ναού. Παλιότερα ο οικισμός ονομαζόταν Νιχωριό.

Το Νεοχώρι Ιστιαίας είναι κτισμένο δίπλα στην κοίτη του ποταμού Ξηριά, σε απόσταση 3 χιλιόμετρα, βορειανατολικά από το κέντρο της Ιστιαίας.

Πως θα πάτε, από το κέντρο της Ιστιαίας ακολουθούμε τον δρόμο με κατευθύνσεις τα χωριά Αρτεμίσιο, Βασιλικά. Μόλις περάσουμε το μουσείο φυσικής ιστορίας πριν την γέφυρα του Ξηριά, αριστερά βρίσκεται η διασταύρωση και ο δρόμος που οδηγεί στο Νεοχώρι Ιστιαίας.

Αποστάσεις: από τα Λουτρά Αιδηψού 23 χιλιόμετρα, μέσω Ιστιαίας, από την Άγια Άννα 40 χιλιόμετρα μέσω μέσω Κερασιάς, Κοκκινομηλιά, Βουτά, Ιστιαία. Από την Χαλκίδα η απόσταση για το Νεοχώρι Ιστιαίας είναι 114 χιλιόμετρα μέσω Λίμνης, Βουτά, Ιστιαία.

Νεοχώρι ΙστιαίαςΝεοχώρι ΙστιαίαςΝεοχώρι ΙστιαίαςΝεοχώρι ΙστιαίαςΝεοχώρι ΙστιαίαςΝεοχώρι ΙστιαίαςΝεοχώρι ΙστιαίαςΝεοχώρι Ιστιαίας