Πήλι


Πήλι όνομα χωριού που συναντάμε στην ανατολική πλευρά της Βόρειας Εύβοιας δέκα χιλιόμετρα περίπου μακριά από το Προκόπι(Αχμέτ Αγά).

Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στον παρελθόν θα δούμε ότι η περιοχή κατοικείται από τα αρχαία χρόνια. Συμφώνα με τα ευρήματα μικροί οικισμοί υπήρχαν γύρω από τη σημερινή θέση του χωριού που χρονολογούνται από την Μυκηναϊκή και Ελληνιστική περιόδου, ενώ σε λόφο κοντά στο Πήλι έχουν βρεθεί και ερείπια κάστρου από τον μεσαίωνα. Το χωριό δημιουργήθηκε σε αυτή την θέση κοντά στην θάλασσα όταν οι κάτοικοι ήταν σίγουροι ότι δεν κινδύνευαν από επιδρομείς και ελευθερώθηκε από τους τούρκους το 1835, τότε οι μικροί οικισμοί που υπήρχαν τριγύρω στα βουνά εγκαταλειφτήκαν από τους κατοίκους και ήρθαν στο Πήλι. Μεγάλες λεηλασίες και καταστροφές έγιναν στο χωριό την εποχή του Ελληνογερμανικού πολέμου. Επίσης στην περιοχή λειτουργούσαν μεταλλεία και εργοστάσιο κατεργασίας λευκόλιθου.

Για την προέλευση του ονόματος υπάρχουν δυο εκδοχές. Συμφώνα με την πρώτη και επικρατέστερη το όνομα οφείλεται στην γεωγραφική θέση του χωριού. Αυτό μπορεί να το διαπίστωση ο επισκέπτης που θα βρεθεί στο λιμάνι του Πήλι. Δεξιά και αριστερά υπάρχουν δυο μεγάλα βουνά στη μέση ο μικρός κόλπος, μοιάζει σαν πύλη προς το Αιγαίο. Η δεύτερη εκδοχή είναι ότι το χωριό Πήλι οφείλει την ονομασία του στη φύση του εδάφους στο ότι κυριαρχεί στη περιοχή ο πηλός, και αυτή η εκδοχή έχει βάση αφού το έδαφος σε όλη την κοιλάδα που βρίσκεται το χωριό είναι πηλώδες.

Σήμερα το Πήλι είναι ένα πανέμορφο χωριό και ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από την ποικιλόμορφη διαδρομή ανάμεσα στο πυκνό δάσος και λόφους . Στο τέλειωμα του δρόμου σε βαθειά κοιλάδα η πανοραμική θέα του Πήλι από ψηλά δίνει μια διαφορετική αίσθηση. Οι κάτοικοι του ασχολούνται με την γεωργία την κτηνοτροφία και την αλιεία. Αν και βρίσκεται πολύ κοντά στην θάλασσα λόγω της μορφολογίας του εδάφους τα σπίτια είναι κτισμένα αρκετά πίσω από τον αιγιαλό. Η παράλια αποτελείται απο μεγάλη αμμουδιά από μαύρη άμμο και ψηλό βότσαλο. Στη δεξιά πλευρά βρίσκεται το λιμάνι και ο δρόμος που οδηγεί στο χωριό Βλαχιά, και στον οικισμό Σαρακήνικο. Το Πήλι έχει υψόμετρο 23 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας

Αξιοθέατο μοναδικό, το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, κτισμένο το 1350 βρίσκεται λίγα μέτρα από την παραλία που έχει πάρει και το όνομα του.

Πήλι, μια φυσική πύλη της Βόρειας Εύβοιας στο καταγάλανο Αιγαίο.

Πως θα πάτε, λίγα μέτρα πριν το χωριό Προκόπι όταν έρχεστε από την Χαλκίδα βρίσκεται ο δρόμος που οδηγεί στο χωριό Πήλι.

Αποστάσεις: από το χωριό Προκόπι 9,3 χιλιόμετρα, από την Χαλκίδα 57,4 χιλιόμετρα μέσω Προκόπι. Από την Λίμνη 39,4 χιλιόμετρα, από τα Λουτρά Αιδηψού 69,4 χιλιόμετρα μέσω Λίμνης, από τον Αγιόκαμπο 79,4 χιλιόμετρα, μέσω Λουτρά Αιδηψού, και από την Ιστιαία 72,4 χιλιόμετρα μέσω Λίμνης.

Πήλι Βόρεια Ευβοία.ΠήλιΠήλιΠήλι ΚέντροΠήλι Παραλία Αγίου Ιωάννη Βορεινή ΆποψηΠήλι Παραλία Αγίου Ιωάννη Νότια ΆποψηΠήλι Εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του ΘεολόγουΠήλι Λιμάνι