Παλαιοχώρι


Παλαιοχώρι, είναι το όνομα μικρού ημιορεινού χωριού, που βρίσκεται βόρεια του χωριού Ροβιές. Κτισμένο σε πλάγια λόφου σε υψόμετρο 220 μέτρων κρυμμένο μέσα στο δάσος θα λέγαμε, με θέα τον βόρειο Ευβοϊκό κόλπο, και τις ακτές της Βοιωτίας. Ιστορικά το χωριό λόγο των στοιχείων που βρεθήκαν φαίνεται να υπάρχει από την Νεολιθική περίοδο, αιτία μάλλον η όποια έχει πάρει ο οικισμός το όνομα του.

Το νεότερο Παλαιοχώρι κτίστηκε πριν το τέλος της βυζαντινής αυτοκρατορίας, από κατοίκους των Ροβιών, που ήθελαν να αποφύγουν τις επιδρομές από τους πειρατές. Ενώ την περίοδο της Τουρκοκρατίας εδώ έμεναν εργάτες που δούλευαν στην εύφορη περιοχή, καθώς και στους Έλληνες που αγόρασαν από τους Τούρκους μεγάλο τμήμα της περιοχής. Μετά την δεκαετία του 1920 απαλλοτριώθηκαν και μοιραστήκαν στους κατοίκους.

Λέγεται επίσης ότι την εποχή που ήταν Τούρκοι στη Ελλάδα, οι εύποροι κάτοικοι των γύρω κοντινών χωριών, για να αποφύγουν τις λεηλασίες, επέλεξαν ένα σημείο σε δύσβατη περιοχή κοντά στο σημερινό Παλιοχώρι και είχαν φτιάξει έναν μικρό οικισμό. Αν και ήταν μέσα στο δάσος λένε πως το μέρος είναι πολύ εύφορο και ωραίο, λόγο για τον οποίο το αποκαλούσαν Αρχοντοχωρι ή Βασιλικό. Την ύπαρξη του οικισμού μαρτυρούν μερικά χαλάσματα που έχουν απομείνει, συμφώνα με μαρτυρίες βοσκών της περιοχής.

Σήμερα στο Παλαιοχώρι οι κάτοικοι του ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, και την υλοτομία, ενώ ορισμένοι τον χρησιμοποιούν για τόπο των χειμερινών και καλοκαιρινών διακοπών.

Πως θα πάτε, για να φτάσει κάποιος εκεί θα πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο από την Λίμνη για τα Λουτρά Αιδηψού, όταν περάσουμε το χωριό Ροβιες δεξιά του δρόμου συναντάμε την έξοδο για Ιστιαία. Εκεί στρίβουμε και συνεχίζουμε μέχρι να βρούμε το δρόμο που οδηγεί στο μοναστήρι του Όσιου Δαυίδ, ακολουθούμε το δρόμο για το μοναστήρι, μέχρι να συναντήσουμε τον οικισμό, ο οποίος βρίσκετε δεξιά του δρόμου.

Αποστάσεις: από την Λίμνη 14,1 χιλιόμετρα, ενώ από την Αγία Άννα μέσω Λίμνης 31 χιλιόμετρα. Η απόσταση από την Ιστιαία 25 χιλιόμετρα, μέσω Βουτά, και 24 χιλιόμετρα από τα Λουτρά Αιδηψού μέσω Ήλια. Τέλος η απόσταση από την πρωτεύουσα του νομού Χαλκίδα είναι 91 χιλιόμετρα, μέσω Λίμνης.

Παλαιοχώρι Βόρεια ΕύβοιαΠαλαιοχώριΠαλαιοχώρι ΕύβοιαΠαλαιοχώρι Ιερός Ναός Κοιμήσεως Της Θεοτόκου. ΠαλαιοχώριΠαλαιοχώρι Ευβοίας