Παπάδες


Παπάδες, γραφικό ορεινό χωριό ,είναι κτισμένο σε υψόμετρο 440 μέτρων και βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Βόρειας Εύβοιας.

Οι ιστορικές αναδρομές για την περιοχή μας πηγαίνουν αρκετούς αιώνες πίσω, μετά από έρευνες τον αρχαιολόγων για την κατοίκηση στην περιοχή. βρεθήκαν δείγματα αρχαίων οικισμών, υπάρχουν επίσης παλαιοί τάφοι με πλάκες λαξευμένες και άλλα ευρήματα τα οποία δεν έχουν χρονολογικά διερευνηθεί.

Στα χρόνια της σκλαβωμένης Ελλάδας από τους Τούρκους τότε περίπου υπολογίζεται και η δημιουργία του χωριού στη σημερινή του θέση. Συμφώνα με την παράδοση, υπήρχε μοναστήρι με αρκετά μεγάλη μοναστηριακή περιουσία. Οι μοναχοί κατάγονταν από τη Λέσβο, έφυγαν δε από εκεί για να γλιτώσουν από τους Τούρκους και εγκατασταθήκαν στο χωριό κτίζοντας μοναστήρι. Επικρατεί όμως και η άποψη ότι οι μοναχοί αυτοί προέρχονταν από μοναχούς της Μονής Ξεροπόταμου του Αγίου Όρους.

Οι ιστορίες αυτές σχετίζονται και με την ονομασία του χωριού, οι ντόπιοι αποκαλούσαν Παπάδες τους μονάχους, χαρακτηρισμός που έμελε να δώσει όνομα στο χωριό.

Σήμερα οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με την καλλιέργεια χωραφιών, την κτηνοτροφία και την υλοτομία. Διατηρούν τις παραδόσεις, των προγονών τους και την πολιτιστική κληρονομιά, συμβαδίζοντας με την εξελίξη της εποχής. Επιβλητικός ο Ναός Κοιμήσεως Της Θεοτόκου, στη είσοδο του χωρίου,επίσης θαυμασμό προκαλεί στον επισκέπτη ο περιβάλλον χώρος  στολισμένος με μοναδικές ευρηματικές  καλλιτεχνικές δημιουργίες από μέταλλο, πέτρα, και ξύλο, αρμονικά δεμένες.

Μεγάλο ρόλο στα πολιτιστικά του χωριού έπαιξε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Αλέξης Δαμιανός. Ένας ανθρώπους που αγάπησε την βόρεια Εύβοια,  έχτισε το σπίτι του στην περιοχή των Παπάδων, όπου πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του. Οι κάτοικοι και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος του χωριού για να τον τιμήσουν αποφάσισαν την δημιουργία και οργάνωση τοπικής βιβλιοθήκης στη μνήμη του, για την ιδιαίτερη αγάπη του στο χωριό, και για την εν γένει πνευματική και πολιτιστική δράση του.

Σε απόσταση 8,5 χιλιόμετρων περίπου βόρεια από τους Παπάδες βρίσκεται ο οικισμός και  η παραλία Ξηροποτάμου, συνεχεία της παραλίας των Βασιλικών Ψαροπούλι. Προς την ανατολική πλευρά βρίσκεται η παραλία Μουρτιά κοντά στον οικισμό Κοτσικιά.

Τα τελευταία χρόνια έξω από το χωριό μέσα στο δάσος δημιουργήθηκε ένας χώρος για εναλλακτικό τουρισμό το Δασικό Χωριό Παπάδες. Καθώς έχει την δυνατότητα να προσφέρει τις εξορμήσεις στις φυσικές ομορφιές του βουνού, αλλά και μπάνια το καλοκαίρι στην θάλασσα που είναι πολύ κοντά.

Παπάδες, προορισμός για εναλλακτικές διακοπές στην Βόρεια Εύβοια.

Πως θα πάτε, το χωριό Παπάδες βρίσκεται επάνω στο δρόμο, από την Χαλκίδα για την Ιστιαία, μέσω των χωριών, Αγία Άννα, Βασιλικά, Αρτεμίσιο.

Αποστάσεις: από την Ιστιαία 34 χιλιόμετρα, μέσω Κερασιά, Βουτά. Από τον Αγιόκαμπο 46 χιλιόμετρα, μέσω Ιστιαίας, από τα Λουτρά Αιδηψού 55 χιλιόμετρα, μέσω Ιστιαίας.  Από την Λίμνη 28 χιλιόμετρα, μέσω Κεράμεια, Αγία Άννα, και 82 χιλιόμετρα από την Χαλκίδα, μέσω Αγία Άννα.

Παπάδες Βόρεια ΕύβοιαΠαπάδεςΠαπάδες ΕύβοιαΠαπάδες Εύβοια κεντρικός δρόμοςΠαπάδες ΕυβοίαςΠαπάδες Ναός Κοιμήσεως ΘεοτόκουΠαπάδεςΠαπάδεςΠαπάδες ΠλατείαΠαπάδες Δασικό ΧωριόΠαπάδες Δασικό ΧωριόΠαπάδες Παραλία Μουρτιά