Σήμια


Σήμια, το χωριό Σήμια βρίσκεται στους πρόποδες του Όρους Τελέθριο, σε υψόμετρο 450 μέτρων περίπου.

Ιστορικά για το χωριό οι λίγες αναφορές που υπάρχουν είναι για τα χρόνια όταν η Ελλάδα ήταν υπόδουλη στους Τούρκους. Διοικητικά υπαγόταν σε τσιφλίκι, που με το πέρασμα των χρονών άλλαζε χέρια, ώσπου τελικά η γη μοιράστηκε στους κατοίκους μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Σήμερα το μικρό χωριό Σήμια συμβαδίζει με την εξέλιξη της εποχής διατηρώντας και τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Ο επισκέπτης θα διαπιστώσει και από μόνος του βλέποντας της ομορφιές της περιοχής καθώς και την πυκνή βλάστηση, στην διαδρομή περνώντας μέσα από το δάσος μέχρι να φτάσει στο χωριό.

Κτισμένο σε πλαγιά, σε αμφιθεατρική θέση με τη θέα να εντυπωσιάζει τους λάτρεις της φύσης, και των ταξιδιών. Ο ναός της Αγίας Τριάδας δεσπόζει πάνω σε μικρό λόφο περιτριγυρισμένος από αιωνόβια δέντρα, σχεδόν στο πιο ψηλό σημείο του χωριού.

Από εδώ θα βρείτε δρόμο να ανεβείτε στη υψηλότερη κορυφή του όρους Τελέθριο 969 μέτρα, μέσα από μια μοναδική διαδρομή σε καταπράσινες πλαγιές, ανάμεσα σε άγρια δέντρα, καστανιές, και έλατα.

Πως θα πάτε, για να επισκεφτείτε τον χωριό, έξω από το χωριό Βουτά, συναντάμε την διασταύρωση για τον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί στο Κυπαρίσσι και στη Σήμια.

Αποστάσεις: από τον Βουτά 5,75 χιλιόμετρα μέσω Κυπαρίσσι, από την Ιστιαία 12,7 χιλιόμετρα μέσω Καμάρια. Από τα Λουτρά Αιδηψού 32 χιλιόμετρα μέσω περιφερειακού Ιστιαίας, Βουτά. Από την Λίμνη 31 χιλιόμετρα μέσω Ροβιές, και από την Χαλκίδα 109 χιλιόμετρα μέσω Λίμνης.

Σήμια Ιστιαίας, Βόρεια ΕύβοιαΣήμιαΣήμιαΒόρεια Εύβοια, Σήμια η Πλατεία.Σήμια Αγία Τριάδα