Σαρακήνικο


Σαρακήνικο, είναι το όνομα μικρού οικισμού που βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά της Βόρειας Ευβοίας, στην χερσόνησο με το ομώνυμο όνομα.

Μια μικρή ανάδρομη στην ιστορία της περιοχής βάση των ευρημάτων δείχνει να κατοικείται από τα αρχαία χρόνια. Ενώ η ονομασία του οικισμού προέρχεται από Σαρακηνούς πειρατές που χρησιμοποιούσαν την περιοχή για κρησφύγετο. Συμφώνα με την παράδοση το μικρό λιμανάκι που βρίσκεται κάτω από το Σαρακήνικο, με την μικρή βραχονησίδα ακριβώς μπροστά ήταν μια φυσική κρυψώνα, για τα καράβια τους. Λέγεται επίσης ότι στο σημείο που βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου είχαν το οχυρό τους αλλά και το μέρος για να κρύβουν τα λάφυρα τους. Την περίοδο που η Εύβοια ήταν υπόδουλη στους Τούρκους ονομαζόταν Σαρακίνα ή Παλιοχώρι.

Σήμερα το Σαρακήνικο έχει εξελίχθη σε τόπο διακοπών, μακριά από τους θορύβους της πόλης με μοναδική φυσική ομορφιά, τα καθαρά νερά του Αιγαίου προσελκύει όλο και περισσότερους εκδρομείς αλλά και εκείνους που θέλουν να κάνουν το μπάνιο τους μακριά από πολυσύχναστες παράλιες. Άξιο αναφοράς η εναλλαγή των τοπίων μεταξύ του βουνού και της θάλασσας ,όπως και των χρωμάτων του πράσινου και γαλάζιου. Εδώ η Εύβοια δείχνει ένα άλλο πρόσωπο, και δεν θυμίζει καθόλου την υπόλοιπη Βόρεια Εύβοια, ψηλά βουνά απότομες πλαγιές, βραχώδης ακτές, μαζί με γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου συνθέτουν ένα τοπίο απίστευτης ομορφιάς. Το Σαρακήνικο έχει υψόμετρο 93 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Αξιοθέατα μεγάλης σημασίας θα χαρακτηρίσουμε όλα αυτά που έχει δημιουργήσει η φύση στην περιοχή, μοναδική μεγάλη παράλια το καταλαβαίνουμε έξαλλου και από το όνομα της Μακρύγιαλος. Την συναπαντάμε πριν φτάσουμε στο Σαρακήνικο σε μια μικρή κοιλάδα που σχηματίζεται δίπλα στην θάλασσα περιτριγυρισμένη από πλατάνια, ενώ ακριβώς από πάνω σε απότομη πλάγια φαντάζει ο ναός της Αγίας Ανθούσας – Αγίας Αμμελείας. Ιδιαίτερη παράλια με σπάνια ομορφιά και η παράλια κάτω από το Σαρακήνικο. Η μικρή βραχονησίδα με το όνομα «Ξεροκάραβος» βρίσκεται σε από στάση 100 μέτρων, ο θρύλος λέει ότι ήταν καράβι Τούρκικο ή πειρατικό που πήγαινε για λεηλασία αλλά πέτρωσε μετά από προσευχές των κατοίκων.

Σαρακήνικο, ο μικρός όμορφος οικισμός στην ανατολική ακτή της Βόρειας Εύβοιας.

Πως θα πάτε, ο δρόμος που οδηγεί βρίσκεται στο χωριό Προκόπι, εκεί πριν το χωριό στην διαδρομή από την Χαλκίδα, θα δούμε την έξοδο για το χωριό Πήλι, ακολουθούμε τον δρόμο μετά το χωριό στη δεξιά μεριά της παραλίας βρίσκεται ο δρόμος που οδηγεί στη Βλαχιά- Σαρακήνικο. Επίσης υπάρχει και χωματόδρομος(13,3 χιλιόμετρα) παραλιακός από τον Λυμνιώνα μέχρι Σαρακήνικο.

Αποστάσεις: από το χωριό Πήλι 15,5 χιλιόμετρα, από το Προκόπι 25 χιλιόμετρα, από την Χαλκίδα 73 χιλιόμετρα μέσω Προκόπι. Από το Σαρακήνικο μέχρι την Λίμνη η απόσταση είναι 55 χιλιόμετρα, από τα Λουτρά Αιδηψού 85 χιλιόμετρα μέσω Λίμνης, από τον Αγιόκαμπο 95 χιλιόμετρα, μέσω Λουτρά Αιδηψού, και από την Ιστιαία 88 χιλιόμετρα μέσω Λίμνης.

Σαρακήνικο ΕύβοιαςΣαρακήνικο Βόρεια ΕύβοιαΣαρακήνικο εκκλησάκι Αγίου Γεωργίου. ΣαρακήνικοΣαρακήνικο ΕυβοίαςΣαρακήνικο βραχονησίδα Ξεροκάραβος. Σαρακήνικο Ναός Αγίας Ανθούσας – Αγίας Αμμελείας. Σαρακήνικο Παραλία Μακρύγιαλος