Σκεπαστή


Σκεπαστή χωριό κτισμένο στην νότια πλευρά στους πρόποδες του Ξηρού Όρους, με θέα την εύφορη πεδιάδα, καταπράσινους λόφους, βουνά και τα χωριά της βόρειο κεντρικής Εύβοιας.

Η ιστορία του από ενδεικτικά στοιχεία που υπάρχουν πιθανότατα αρχίζει από τα πολύ αρχαία χρόνια. Συμφώνα με τις αναφορές στα τέλη του 17ου αιώνα τότε χτισθήκαν τα πρώτα σπίτια στην σημερινή του τοποθεσία. Το χωριό παλιότερα βρισκόταν στη θέση Παλαιοχώρι, που καταστράφηκε από τους Τούρκους.

Σύμφωνα με μια παράδοση, ο ναός της «Κοίμησης της Θεοτόκου», έμεινε θαυματουργικά αλώβητος από την καταστροφή αφού τα εργαλεία των Τούρκων και οι λοστοί έσπασαν χωρίς να προκαλέσουν ζημιές στο ναό. Από εκεί το χωριό μεταφέρθηκε λίγο πιο βόρεια στη σημερινή του θέση και ονομάσθηκε Σκεπαστή λόγω του πολύ πυκνού δάσους που υπήρχε εκεί παλιότερα.

Οι ψηλές κορυφές των δέντρων σκέπαζαν τις σκεπές των σπιτιών. Απέναντι από το προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, θα δείτε το μικρό εκκλησάκι προς τιμήν του Αγίου Αθανασίου, εκεί λέγεται ότι ήταν μια από τις παλιές θέσεις που βρισκόταν η Σκεπαστή, συμφώνα με μαρτυρίες των κατοίκων. Μεγάλη καταστροφή έγινε στο χωριό το 1931 από μεγάλο σεισμό στην περιοχή με αποτέλεσμα το 80% των σπιτιών να γίνουν ακατοίκητα.

Σήμερα η καλλιέργεια της γης, η υλοτομία και η κτηνοτροφία είναι η κύριες ασχολίες των κατοίκων. Χαρακτηριστικό του χωριού, εκτός από την πλούσια βλάστηση, είναι τα κρυστάλλινα τρεχούμενα νερά, που έχουν διαμορφώσει στο πέρασμα τους ειδυλλιακές τοποθεσίες. Πολύ κοντά βρίσκεται το φαράγγι του Νηλέα, με την σπάνια άγρια ομορφιά του.

Η Σκεπαστή από την επιφάνεια της θάλασσας έχει υψόμετρο 313 μέτρα.

Πως θα πάτε, στο δρόμο μεταξύ Στροφυλιά – Λίμνη στον κόμβο των Κεχριών, θα βρείτε την έξοδο και τον δρόμο για την Σκεπαστή.
Αποστάσεις: από την Λίμνη 22 χιλιόμετρα, από την Ιστιαία 45 χιλιόμετρα μέσω Λίμνης, Ροβιές, Βούτα, και από τα Λουτρά Αιδηψού 42 χιλιόμετρα, μέσω Λίμνης, Ροβιές, Ήλια. Από την πρωτεύουσα του νομού Χαλκίδα η Σκεπαστή, βρίσκεται σε απόσταση 72 χιλιόμετρα.

Σκεπαστή Βόρεια ΕύβοιαΣκεπαστή.Σκεπαστή, Εύβοια.Σκεπαστή.Σκεπαστή, Αγίος Νικολάος.Σκεπαστή Πλατεία.Σκεπαστή, κεντρικός δρόμος.Σκεπαστή, Αγίος Αθανασίος.Σκεπαστή Βόρεια Εύβοια, γραφικό σοκάκι.Σκεπαστή Βόρεια Εύβοια.Σκεπαστή, Προφήτης Ηλίας.Σκεπαστή, με θέα στην κεντρική Εύβοια.