Σπαθάρι


Σπαθάρι χωριό το οποίο βρίσκεται επάνω στον επαρχιακό δρόμο, που αρχίζει στο Προκόπι, και καταλήγει στο χωριό Κήρινθος. Η περιοχή γύρω από το χωριό είναι μαγευτική περιλαμβάνει μικρούς καταπράσινους λόφους, εύφορα χωράφια, και πλατανοσκέπαστα μικρά ρυάκια.

Τα Σπαθάρι φαίνεται ότι προϋπήρχε πριν της τουρκοκρατίας και πιθανότατα υπήρχε σαν οικισμός από τα χρόνια του Βυζαντίου, βάση ορισμένων καταγράφων. Για την προέλευση του ονόματος υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη ότι το όνομα περιήλθε από την καταστροφή η οποία έγινε στο χωριό μετά την καταστολή της Ευβοϊκής επανάστασης το 1823. Οι τούρκοι κατέστρεψαν ότι έβρισκαν μπροστά τους. Το σπαθί του τούρκου σφαγέα έδωσε το όνομα συμφώνα με τους κατοίκους. Η δεύτερη εκδοχή ότι προέρχεται από τον Βυζαντινό τίτλο «Σπαθάριος» που ήταν σαν είδος αυτοκρατορικού σωματοφύλακα. Ενώ στους οθωμανικούς καταλόγους το 1474 είναι καταγεγραμμένο το χωριό Ισπασαράτι.

Το Σπαθάρι όπως και όλη η περιοχή γνώρισε την ακμή και την ευημερία από την λειτουργία των μεταλλευτικών επιχειρήσεων. Μεγάλη όμως και η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον, μεγάλες λίμνες έχουν γίνει τα σημεία εξόρυξης, και το άλλοτε καταπράσινο δάσος να θυμίζει κρανίου τόπο. Εδώ θα δούμε το μεγαλείο της πληγωμένης φύσης, δέντρα έχουν φυτρώσει και το γυμνό τοπίο πρασινίζει πάλι.
Σήμερα οι κάτοικοι του Σπαθάρι έχουν σαν κύρια ασχολία την καλλιέργεια της γης και την κτηνοτροφία. Αξιόλογο σημείο το προαύλιο της εκκλησίας από εκεί μπορείτε να δείτε όλο το χωριό την γύρω περιοχή και το Όρος Καντήλι. Επίσης να χαλαρώσετε στον όμορφο διαμορφωμένο κήπο. Να επιστεφτείτε το μνημείο αγνοουμένων και πεσόντων ΕΛΔΥΚ, και τον μοναδικό σε λειτουργία νερόμυλο με Ντριστέλα(ένα υπαίθριο πλυντήριο). Το Σπαθάρι έχει υψόμετρο 65 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Πως θα πάτε, όταν έρχεστε από την Χαλκίδα μέσω Δαφνούσα, Καλύβια, διαδρομή με πολλές στροφές αλλά με πολύ ωραία τοπία στις καταπράσινες πλαγίες του Καντήλι. Πιο γρήγορη διαδρομή ακολουθούμε τον δρόμο έξω από την Κήρινθο, για Μετόχι, Σπαθάρι.

Αποστάσεις: από το Προκόπι 16,3 χιλιόμετρα μέσω Κήρινθο, Μετόχι. Από την Λίμνη 25 χιλιόμετρα, μέσω Μετόχι, Κήρινθο, Στροφυλιά. Από τα Λουτρά Αιδηψού 56 χιλιόμετρα μέσω Μετόχι, Στροφυλιά, Λίμνη, Ροβιές Ήλια. Από την Ιστιαία 59 χιλιόμετρα μέσω Μετόχι, Κήρινθο, Στροφυλιά, Λίμνη, Ροβιές, Βουτά. Από την Χαλκίδα έως το χωριό Σπαθάρι η απόσταση είναι 65 χιλιόμετρα μέσω Κήρινθο, Μετόχι.

Σπαθάρι, Βόρεια Εύβοια.ΣπαθάριΣπαθάριΣπαθάριΣπαθάρι, με θέα το Όρος Καντήλι.Σπαθάρι, το προαύλιο της εκκλησίας.ΣπαθάριΣπαθάριΤο μνημείο αγνοουμένων και πεσόντων ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι.Σπαθάρι, Νερόμυλος Ντριστέλα.Μεταλλεία λευκολίθου, Σπαθάρι.Αγία Θέκλα, Σπαθάρι.