Στράφοι


Στράφοι είναι ένας μικρός ορεινός οικισμός κτισμένος μέσα σε μια καταπράσινη πλάγια. Βρίσκεται νοτιοδυτικά του χωριού Κερασιά της Βόρειας Εύβοιας κοντά στην κύτη του πόταμου Νηλέα. Περνώντας μέσα από πυκνό δάσος, φτάνουμε στο κέντρο του οικισμού όπου υπάρχει παλιά βρύση κάτω από τον ίσκιο αιωνόβιου πλατάνου.

Η ιστορία για τον οικισμό Στράφοι είναι, ότι δημιουργήθηκε από τσοπάνηδες που ήρθαν από την Αταλάντη με τα ζώα τους λόγο της βλάστησης που υπήρχε στην περιοχή. Τα πρώτα σπίτια που έφτιαξαν για να μείνουν ήταν καλύβες. Η χρονολογία δεν είναι ακριβής όμως υπήρχαν Τούρκοι μπέηδες στην περιοχή, η οποία και τους ανήκε. Όταν έφυγαν οι Τούρκοι πούλησαν τα κτήματα στους κατοίκους. Τα συμβόλαια των αγοραπωλησιών αυτής της περιόδου υπήρχαν σε ένα πολύ μεγάλο βιβλίο γραμμένο με μελάνι από καλλιγράφο που οι άνθρωποι του χωριού ονομάζουν «ΜΑΝΑ». Αυτό το βιβλίο δεν ξέρει κανείς που είναι, κάποιοι λένε ότι κάηκε στη μεγάλη πυρκαγιά. Ίσως υπάρχει αντίγραφο στη Λίμνη, όμως αντίγραφο υπάρχει στην Κωνσταντινούπολη.

Για την ονομασία του οικισμού η ιστορία είναι ότι, οι κάτοικοι των γύρω περιοχών επειδή ο χειμώνας σε συνδυασμό με τη φύση ήταν πολύ άγριος έλεγαν όταν ήθελαν να αναφερθούν στο μέρος ¨θα πάμε εκεί που στράφτει και μπουμπουνίζει». Και από το στράφτει, στράφτει έμεινε στο χωριό το όνομα Στράφοι.

Σήμερα οι Στράφοι έχει πολύ λίγους κατοίκους , τα σπίτια κρυμμένα από τα δέντρα, και τα πολύχρωμα λουλούδια, που υπάρχουν άφνονα στις αυλές. Ενώ για τον επισκέπτη εκείνο που θα τον εντυπωσιάσει είναι η φύση, στην διαδρομή προς τον οικισμό. Πλαγιές με την πλούσια βλάστηση, πεύκα, έλατα, ρεματιές, πήγες με κρύα νερά. Κοντά στον οικισμό στον παλιό δρόμο που ένωνε τα χωριά της περιοχής με την Άγια Άννα, υπαρχή ένα από τα λίγα παλιά πέτρινα τοξωτά γεφύρια στην βόρεια Εύβοια, βρίσκετε στον πόταμο Νηλέα.

Οι Στράφοι έχουν υψόμετρο 403 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Πως θα πάτε, η διαδρομή που θα ακολουθήσετε πρέπει να έχει κατεύθυνση το χωριό Κερασιά. Εκεί πριν την Κερασιά όταν έρχεστε από την Άγια Άννα υπάρχει η διασταύρωση, και ο δρόμος που οδηγεί στον οικισμό Στράφοι, η απόσταση είναι περίπου 3 χιλιόμετρα.

Αποστάσεις: από την Ιστιαία 27 χιλιόμετρα, και 47 χιλιόμετρα από τα Λουτρά Αιδηψού. Ενώ από την Άγια Άννα 16 χιλιόμετρα, και 87 χιλιόμετρα από την Χαλκίδα.

Στράφοι Βόρειας ΕύβοιαςΣτράφοιΣτράφοι Παλιά ΒρύσηΣτράφοι εκκλησία Άγιος Νικόλαος. ΣτράφοιΣτράφοιΣτράφοιΣτράφοιΣτράφοιΣτράφοι εκκλησάκι Δώδεκα Απόστολων. Στράφοι Εύβοια παλιό πέτρινο τοξωτό γεφύρι στον πόταμο Νηλέα.