Στροφυλιά


Στροφυλιά, όνομα χωριού της Βόρειας Εύβοιας, βρίσκεται κτισμένο σε πεδινό μέρος με υψόμετρο 110 μέτρων περίπου.

Μια μικρή αναδρομή στην ιστορία της περιοχής βάση των ευρημάτων, βρίσκουμε να κατοικείτε από την κλασική περίοδο, ενώ με βάση την πρόσφατη ιστορία η Στροφυλιά δημιουργήθηκε τα χρόνια της απελευθέρωσης της Ελλάδας από τους Τούρκους μετά το 1821. Τα χρόνια της σκλαβιάς οι κάτοικοι για την αποφυγή επιδρομών δημιούργησαν μικρούς οικισμούς διάσπαρτους στην περιοχή, με τον ερχομό της λευτεριάς ενώθηκαν και έφτιαχναν ένα μεγάλο χωριό την Στροφυλιά. Στις ημέρες μας έχουν μείνει τα ερείπια ορισμένων από το σύνολο έξι οικισμών.

Σύμφωνα με την παράδοση, η Στροφυλιά πήρε το όνομά της από το στροφύλιασμα που κάνουν τα φύλλα των δέντρων. Υπάρχει ακόμα η άποψη ότι πήρε το όνομά της από το στροφύλι (το σταφύλι) και τη στροφυλιά (απόσταγμα σταφύλου). Μπορεί να πήρε το όνομα και από το δέντρο στροφιλιά, (ονομάζεται έτσι η κουκουναριά). Η σφραγίδα της κοινότητας Στροφυλιάς είχε πρώτα στη μέση, ως σύμβολο, μια στροφιλιά.

Σήμερα η κύρια πηγή εσόδων των κατοίκων του χωριού είναι η καλλιέργεια της εύφορης γης. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η Στροφυλιά να είναι γνωστή στην Εύβοια για την μεγάλη παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Επίσης λειτουργούν συγκροτήματα βιομηχανικών συσκευαστηρίων αγροτικών προϊόντων με σημαντικές εξαγωγές στο εξωτερικό. Φημισμένες είναι οι ελιές, το λάδι, το κρασί και το τσίπουρο της Στροφυλιάς. Οι επισκέπτες του χωριού μπορούν να απολαύσουν τα τοπικά προϊόντα μαζί με άλλες υπέροχες γεύσεις στις ταβέρνες και τα τσιπουράδικα της Στροφυλιάς.

Αξιοθέατα σημεία ενδιαφέροντος: η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, κατασκευάσθηκε το έτος 1879 με αξιοθαύμαστη αρχιτεκτονική, μοναδική στην ευρύτερη περιοχή της Βορειοκεντρικής Εύβοιας. Το υλικό κατασκευής της καθώς και του καμπαναριού είναι από γραμμωτή πέτρα. Στο εσωτερικό της εκκλησίας υπάρχει το ξυλόγλυπτο τέμπλο, κατασκευασμένο από το Μυτιληνιό γλύπτη Μυλιώνη Ιωάννη, ο οποίος το φιλοτέχνησε ένα χρόνο μετά την κατασκευή της εκκλησίας. Χρωματισμένο στα χρώματα της φύσης της περιοχής καφέ, και πράσινο. Η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων το κατατάσσει στα σπάνια αριστουργήματα. Άξιο προσοχής είναι και το τρίτοξο θολωτό γεφύρι, που βρίσκεται δυτικά του χωριού και κατασκευάστηκε γύρω στα 1905. Στα ανατολικά της Στροφυλιάς σώζονται λείψανα οχυρωμένης πόλης και στα νότια το Παλιοχώρι, που φέρεται να κατοικήθηκε από την Κλασική εποχή μέχρι την Ενετοκρατία.

Πως θα πάτε: τη Στροφυλιά θα την συναντήσετε στο δρόμο από και προς την Βόρεια Εύβοια στην διαδρομή μέσω Χαλκίδας. Είναι ο οδικός κόμβος για την Αγία Άννα και τη Λίμνη, από εδώ ξεκινούν οι δρόμοι που οδηγούν τόσο στη Βορειοανατολική όσο και στη Βορειοδυτική Εύβοια.

Αποστάσεις: από την Χαλκίδα,64 χιλιόμετρα, από την Λίμνη 15,3 χιλιόμετρα, και 6,6 χιλιόμετρα από την Αγία Άννα. Από την Ιστιαία 49 χιλιόμετρα μέσω Λίμνης, Ροβιές, Βουτά. Από τα Λουτρά Αιδηψού, 46 χιλιόμετρα μέσω Λίμνης, Ροβιές, Ήλια. Η Στροφυλιά βρίσκετε σε απόσταση 50 χιλιόμετρα από το Πευκί, μέσω Αγία Άννα, Βασιλικά, Γούβες.

Στροφυλιά, Βόρεια ΕύβοιαΣτροφυλιά Εύβοια.Στροφυλιά Βόρεια ΕύβοιαΣτροφυλιά Βόρεια ΕύβοιαΣτροφυλιάΣτροφυλιά, Κεντρικός ΔρόμοςΣτροφυλιά, εκκλησία της Αγίας Τριάδας.Στροφυλιά, εκκλησία της Αγίας Τριάδας, ξυλόγλυπτο τέμπλο.Στροφυλιά, Βόρεια Εύβοια.Στροφυλιά, τρίτοξο θολωτό γεφύρι, κατασκευάστηκε γύρω στα 1905.